Quantcast

Медия без
политическа реклама

Брад Пит обезщетява с $ 20,5 милиона жертви на урагана Катрина

Компанията на актьора построила 150 некачествени жилища в наводнения Ню Орлиънс

20 Авг. 2022
ЕРА/БГНЕС
Пак неприятности за Брад Пит: освен бившата му съпруга Анджелина Джоли го съдят и собственици на построени от компанията му домове.

Брад Пит трябва да плати на жертвите на урагана Катрина 20,5 милиона долара обезщетение заради лошо построени жилища, съобщи Washington Post.

През 2007 г. фондацията на актьора изгради 150 къщи в град Ню Орлиънс в американския щат Луизиана за пострадалите в резултат на опустошителното природно бедствие. Десетина години по-късно обитателите им започнаха да се оплакват, че те са изработени некачествено: стените на стаите се покрили с плесен, покривите протекли, верандите провиснали, а вратите се изкривили. Ето защо хората се обърнали към съда. В колективния иск, заведен от тях през 2018-а, са описани още неправилно отопление, проблеми с охладителни и вентилационни системи, електрически неизправности и водопроводни аварии.

В хода на съдебното производство било постигнато споразумение компанията на Пит, занимаваща се със строителство, да изплати на 107 собственици по 25 000 долара за възстановяване на разходите за предишни ремонти на калпавите домове. Оставащите средства от 20-те милиона и половина трябва да се разпределят между всички в зависимост от състоянието на жилищата и сериозността на повредите.

През 2007-а, две години след като Катрина помете най-населения град в Луизиана, холивудската знаменитост основа компания за футуристично жилищно строителство. Целта бе на мястото на съсипаните домове в разрушения от наводненията Долен девети район на Ню Орлиънс да се създадат 150 авангардни нови жилища, енергийно ефективни и обезопасени срещу бури. Домовете бяха предоставени на средна цена от 150 000 долара на граждани, които получиха финансиране за преместването си, държавни субсидии и дарения от самата фондация на актьора.

През 2015 г. адвокатите на фондацията на Брад Пит Make It Right осъдиха за 500 000 долара производителя на екологична, уж водоустойчива дървесина, след като продуктът се оказа неподходящ за климата в Южна Луизиана. През 2018 г. от Make It Right заведоха дело срещу собствения си управляващ архитект заради милионите долари, вложени в дизайнерски дефекти. През 2021 г. организацията подведе под отговорност бившия си изпълнителен директор, бившия ковчежник и други длъжностни лица, обвинявайки ги в лошо управление на проекта.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?