Медия без
политическа реклама

Би Би Си номинира за награда есето на Дж. К. Роулинг за транс правата

„Обидата е цената на свободата на словото“, заявиха от британската обществена телевизия

23 Дек. 2020
 Дж. К. Роулинг
EPA/BGNES
Дж. К. Роулинг

Годишната награда „Ръсел“ на Би Би Си, на името на британския философ, автор и общественик Бертран Ръсел, привлече вниманието тази година поради номинационния си списък, който включва и Джоан К. Роулинг.

Писателката, създала поредицата за Хари Потър, е поставена сред кандидатите заради своето есе на тема пол и джендър, което предизвика обществен фурор при публикуването си през юни. В него се правят спорни изявления относно транс правата и класификацията на транс жените като жени. В него Роулинг разкрива личния си опит с домашното и сексуално насилие. Тя каза, че възходът на транс активизма ще изтрие концепцията за пол, която определя живота на много жени.

"Искам транс жените да бъдат в безопасност. В същото време не искам момичетата и жените по рождение да се чувстват по-малко сигурни. Когато отворите вратите на тоалетните и съблекалните за всеки мъж, който вярва или чувства, че е жена - а както казах, сертификати за потвърждение на пола вече могат да се издават без да е необходима операция или хормонална терапия - тогава вие отваряте вратата на всички мъже, които желаят да влязат вътре“, пише тя в есето си.

Роулинг все още не е коментирала номинацията си за наградата Ръсел. Но няколко знаменитости  подложиха на критика в социалните мрежи номинацията на Би Би Си. Дейвид Левсли, редактор в лайфстайл списанието GQ, каза, че обществената телевизия е одобрила "базираното на изцяло погрешна информация" и невярно като фактология есе на Роулинг, за да оправдае трансфобията.

Би Би Си основава наградата на името на Бертран Ръсел през 2017 г. Тя „чества журналистиката и авторите, които вземат пример от интелектуалните и морални добродетели в текстовете на Ръсел“. Отличието има три критерия за победител: език, ерудиция и морална сила - "инстинктивно дълбоко отвращение от несправедливостта", според медийния редактор на Би Би Си Амол Раджан.

Обществената телевизия в Обединеното кралство защити своята номинация с обяснението, че макар и мнозина да са се почувствали обидени от коментарите на писателката за трансджендър хората, „обидата е цената на свободата на словото".  Би Би Си заяви, че оценява "смелостта" на Роулинг за това, че е написала есето въпреки изливащите се върху нея остри критики, но добави, че номинацията не означава подкрепа за нейните аргументи.

Номинацията за Роулинг идва в момент, когато Би Би Си е под наблюдение заради редакционната си политика. Миналата седмица Ofcom, британският телевизионни надзорен орган, призова Би Би Си да даде даде думата и на другата страна, след като е представила позицията на антитранс групите, за да създаде „балансиран“ диспут.

Докато Роулинг спечели възхищението на Би Би Си, някои фенове и известни личности пожелаха да се дистанцират публично от авторката. През юли Ема Уотсън и Даниел Радклиф, две от звездите от филмите за Хари Потър, изразиха подкрепа за правата на транссексуалните и несъгласие с възгледите на Роулинг.

Leaky Cauldron и Mugglenet - два от най-големите фенсайтове на света на Хари Потър - също отхвърлят вярванията на Роулинг. „Нашата позиция е твърда: Трансджендърните жени са жени. Трансджендърните мъже са мъже. Небинарните хора са небинарни. Интерсексуалните хора съществуват и не бива да бъдат принуждавани да живеят в бинарност. Макар и да не оправдаваме лошото отношение, които получава Дж.К.Р., трябва да отхвърлим нейните убеждения", заявиха от сайтовете.

Те също така отбелязват, че „Роулинг използва своето влияние и привилегировано положение срещу маргинализирани хора“, а това не е в крак с „посланието за приобщаване и даване на права и възможности“ от книгите за Хари Потър.

***

В крайна крайна сметка есето на Роулинг не спечели. Носителят на наградата на името на Бертран Ръсел за 2020 е Дека Айкенхед — за текст, в която описва как една ямайска психеделична гъба ѝ е помогнала да се справи с мъката си след ужасна трагедия. 
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата