Медия без
политическа реклама

7-годишната дъщеря на Ицко Финци илюстрира новата му книга

Обичаният актьор преразказва през своя поглед 4 Шекспирови и една Чехова пиеса

07 Юни 2024
Булфото

Матилда - 7-годишната дъщеря на Ицхак (Ицко) Финци, е илюстратор на новата му книга "Пет пиеси, разказани от актьор". Сборникът е предназначен за "деца, юноши и възрастни" и в него обичаният артист и музикант преказва през своя поглед четири Шекспирови творби "Хамлет", "Макбет", "Крал Лир" и Бурята", и една Чехова - "Вишнева градина". Чрез преразказа той представя и своя поглед – не само на играещ, но и на режисиращ.

На премиерата на книгата в "Сфумато" преди дни 91-годишният Финци успя за 40 минути да премине през едни от най-пъстрите случки в своя живот на артист. Така, разказвайки – за сцената, представленията и колегите си, въведе и заинтригува бъдещите си читатели.

"Стихотворения не могат да се преразкажат. Музика не може да се разкаже. Но пиесите могат... И това даже е забавно и занимателно. Като разказваш пиесата, някак си се вживяваш и разбираш повече тънкости, сюжетни ходове... Гледаш да се вживееш малко в това какви подтици е имал авторът, как е връзвал нещата", споделя той пред БТА. "Докато играех в театъра, стигнах до едно заключение. Човек, като е зад кулисите и като слуша какво става на сцената, и разсъждава... Мисля си, че писането на пиеса е много по-трудно от писането на роман. Защото когато пишеш пиеса, ти си ограничен – в два часа и половина, максимум три, трябва да започнеш, да представиш героите, да се завърже цялата интрига, да се развие, да стигне до кулминация и след това да дойде финал."

За необичайния избор на илюстраторка той споделя: "Това е идея на Лиза (Боева - неговата житейска и творческа партньорка, б.р.), без която тази книга нямаше да стане. Когато решихме да издаваме петте пиеси, имахме на разположение вече илюстрации на Матилда – или чути, или нарисувани при слушане, когато съм й чел, или пък, просто така, нейни рисунки. Когато давам на някой да разгърне книгата, първото, което казва, е: "Ааа! Какви илюстрации!" И така, аз съм засенчен като писател", допълва Ицко пред БТА.

Ицхак Финци е роден през 1933 г. в София. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1955 г. и започва кариерата си в Димитровградския драматичен театър. След това играе три години в Бургас, а после се мести в столицата, където последователно е на сцените на Сатиричния театър, Театър "София", Народен театър за младежта, МГТ "Зад канала", Театър 199. Има роли и в десетки български филми, най-популярни сред които са "Преброяване на дивите зайци", "Вилна зона", "Закъсняло пълнолуние", "Щурец в ухото", "Откраднати очи".

Първата му книга "Мотоциклетът, Ромул Велики, Наивист, Пак тогава в Сао Пауло, Какъв съм за Питър Брук?, Бобо и други четива" излиза през 2009 г.

Има две деца - известният актьор Самуел Финци, роден през 1966 г., и седемгодишната Матилда.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ицхак Финци, Ицко Финци