Quantcast
276 филма ще се състезават за "Оскар" 2022 | СЕГА
facebook
twitter

Култура

276 филма ще се състезават за "Оскар" 2022

288
 EPA/BGNES

Академията за филмови изкуства и науки обяви, че 276 филма ще се включат в надпреварата за най-добър филм на 94-ите награди "Оскар". Допуснатите заглавия включват вече очертаните фаворити на сезона като "Да бъдеш Рикардо", "Белфаст", "Не гледай нагоре", "Енканто", "Силата на кучето", "Домът на Gucci", "Във висините", "Методът Уилямс", "Спенсър", "Спайдър-мен: Няма път към дома", "Уестсайдска история" и др. Сред международните заглавия, които отговарят на условията, са френският носител на "Златна палма" "Титан", японският "Карай колата ми" и италианската продукция на "Нетфликс" "Божията ръка".

Миналата година Академията удължи прозореца за допустимост до 28 февруари 2021 г. на фона на пандемията, като тогава 366 филма успяха да се включат в състезанието. Тази година в конкуренция влизат филми, излезли през последните 10 месеца. 

За да отговарят на условията за участие в категорията "най-добър филм", продуцентите трябва да са изпратили попълнен формуляр доколко отговарят на стандартите на Академията за представителност и въвлеченост (това са изискванията за участие във всяка продукция на представили на различни расови и други групи). До 96-ите награди „Оскар“ през 2024 г. няма да се изисква пълното спазване на заложените стандарти, уточняват от Академията.   

Гласуването за номинации ще започне на 27 януари и приключва на 1 февруари, а номинираните ще бъдат обявени на 8 февруари.

През декември Академията представи своите кратки списъци за наградите "Оскар" в 10 категории, включително документални фирми и пълнометражен международен филм, с петнадесет заглавия от 92 страни. Сред водещите са "Герой", "Божията ръка", "Карай колата ми" и анимационния филм Flee.

След губещите престиж награди "Златен глобус" експертът на The Hollywood Reporter Скот Файнбърг се опита да предскаже победителите според поведението на гласуващите членове на Академията, а не на база лични предпочитания. Сред фаворитите той постави "Силата на кучето" и "Уестсайдска история", сред възможните победители — "Домът на Gucci" и Being the Ricardos, а сред филмите с още по-малък шанс — "Смъртта може за почака". 

94-ите награди „Оскар“ трябва да бъдат излъчени по ABC на 27 март. За първи път след 2018 г. церемонията тази година отново ще бъде с вадещ, чието име още не е определено. Режисьор на телевизионното излъчване за седми пореден път ще бъде Глен Вайс 

Ключови думи:

Оскар 2022

Още

Уил Смит подаде оставка от Академията

02.04.2022

Обновена

3814
Q-Пейкин размаха юмруци в руското посолство
Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

5465