Медия без
политическа реклама

Китайските ваксини срещу коронавирус пробиха в 25 държави в света

13 Март 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС
Бразилия ще внесе 10 млн. дози от руската ваксина "Спутник V"

Китайските ваксини срещу коронавирус намират добър прием на международен терен и вече се прилагат в 25 държави извън Китай. Китай изпреварва Русия като разпространение - руската ваксина Спутник V в моментна се прилага в 16 държави извън Русия. Това показват данните на Our world in data за разрешените ваксини срещу коронавирусната инфекция, прилагани по света. Отмести се, Спутник, пише в своx анализ изданието Politico. По информация на Associated Press Китай е обещал общо половин милиард дози ваксини на 45 страни в света. В Унгария китайските ваксини вече представляват 32-процентен дял от общите доставки - далеч повече от руската Спутник  V, чийто дял е в размер на по-малко от 3%. Черна гора също прилага китайската ваксина Sinopharm успоредно с руската Спутник V. Засега три китайски ваксини - Sinopharm Sinopharm/Beijing, Sinopharm/Wuhan, Sinovac, се разпространяват основно в Азия и Близкия изток. В Китай е одобрена и друга еднодозова ваксина - Convideciа. 

Американският медицински регулатор съобщи, че в САЩ са извършени повече от 100 милиона ваксинации срещу коронавирус, две дози са получили повече от 35 милиона. 

През петъчното денонощие коронавирусите инфекции в света надхвърлиха 118 милиона, което е увеличение с над 467 000 на ден. Според данни на Световната здравна организация (СЗО), публикувани в петък, броят на смъртните случаи се е увеличил с над 9400 хиляди и надвишава и 2,6 милиона души, предаде БГНЕС.

На 12 март СЗО получи информация за общо 118 268 575 заразени и 2 624 677 починали. Броят на заразените хора се е увеличил с 467 362, а смъртните случаи с 9472. Статистиката на СЗО взема предвид само официално потвърдена информация за случаи на инфекция и смърт, предоставена от държавите.

Над 42% от съобщените за СЗО инфекции през последния ден са в Европа (199 249), следвана от Северна и Южна Америка (184 077) и от Източното Средиземноморие (37 052). 

Бразилия обяви, че е сключила сделка за закупуването на 10 милиона дози от руската ваксина срещу Ковид-19 "Спутник V". Препаратът обаче трябва да бъде одобрен от бразилската здравна агенция. Бразилското министерство на здравеопазването уточни в "Туитър", че дозите ще бъдат внесени от компания, която лобираше пред правителството да закупи ваксините, въпреки че е специализирана в областта на други лекарствени продукти, отбелязва Асошиейтед прес. Министерството допълни, че ще направи оценка на възможността за производство на ваксината "Спутник V" в заводите на компанията в Бразилия.

По-рано страната си осигури договори за 200 млн. дози ваксини - половината от "АстраЗенека", а другата половина от китайската фармацевтична компания "Синовак"

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?