Quantcast
Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от данъка върху доходите | СЕГА
facebook
twitter

Консулт

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от данъка върху доходите

Месечният таван на ваучерите за храна се увеличава от 60 на 80 лв.
1 605
 Илияна Кирилова

Единствената по-съществена данъчна промяна за гражданите през 2021 г. е новото облекчение, което може да намали налога, ако се прави ремонт на жилището. Благодарение на него хората може да си спестят до 200 лв. от дължимия за годината данък.

На практика гражданите ще може да приспаднат от данъчната основа при подаване на годишната данъчна декларация направените през предходната година плащания на майстори за ремонт на жилищата със сума до 2000 лв. И тъй като налогът е 10%, то максималната сума, която може да бъде спестена като данък върху тези разходи е 200 лв. Отстъпката е само за труда на майстора, но не и за вложените строителни материали.

Има няколко условия за ползване на облекчението. Имотът трябва да е жилище, да е собствено, а не под наем, а притежателят на жилището да не е в роднински или бизнес връзки с фирмата изпълнител или майстора. За да се ползва бонусът, разходите за платения труд трябва да са подплатени с документи - фактури, касови бонове, разписки, платежни за банкови преводи. В крайна сметка идеята на финансовото министерство е по този начин гражданите да имат интерес да изискват документ за всеки лев, платен на майстори за различни ремонтни дейности.

Управляващите гласуваха още едно съществено данъчно облекчение, което обаче ще може да се ползва чак през 2022 г. Става въпрос за отстъпката за деца, която може да намали данъка с 450 лв. за едно дете, 900 лв. - за две и 1350 лв. за три и повече деца. През 2022 г., когато се подава данъчната декларация за доходите от 2021 г., родителите ще може да намалят доходите си съответно с 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. - за две и 13 500 лв. за три и повече деца.

Добра новина е увеличеният месечен таван на ваучерите за храна от догодина. Месечната сума вече може да достига 80 лв. при 60 лв. досега. В същото време годишната квота на раздадените ваучери за храна остава на същото ниво - 350 млн. лв., което означава, че може би ще има недостиг и по-малък брой работещи, които да имат достъп до помощта. Сумата, дадена за храна, е освободена от данъци и осигуровки.

Ключови думи:

данъци, 2021 г., ваучери
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Как законно да намалим данъците
Джо Байдън нарече обвиненията срещу сина му ''мръсна игра''

18.12.2020

956 9
356 малки и средни фирми са получили ваучери за IT услуги за 6.1 млн. лв.

01.12.2020

206

Коментари

Памфуций
снимка на Памфуций

На практика гражданите ще може да приспаднат от данъчната основа при подаване на годишната данъчна декларация направените през предходната година плащания на майстори за ремонт на жилищата със сума до 2000 лв. И тъй като налогът е 10%, то максималната сума, която може да бъде спестена като данък върху тези разходи е 200 лв. Отстъпката е само за труда на майстора, но не и за вложените строителни материали

Нищо няма да излезе от тая работа. Фирмите за ремонт масово искат 20 % върху цената за издаване на фактура. При ремонт от 2000 лв. , за да ви издадат документ ще платите 400 лв. отгоре, а ще платите данък с 200 по-малко. 

 

Тренд Петков

в допълнение ще си докарате ревизия на НАП, искане за писмени обяснения и доказателства за реално извършен ремонт, като ви вкарват в ситуация вие да доказвате ,че сте прави,  купища ела ми дойди ми  за кеф на администрацията и ще ви излезе през носа, а и уж спестеното не е сигурно или ще го дадете за счетоводител, пропиляно време  и прочие....Още при рестриктивните изисквания се разбира,че това не е за да ви е във ваш интерес...както би казал бай Тошо- НЕДОНОСЧЕ

SgtTroy
снимка на SgtTroy

Зависи от фирмата. Немалко работят само с фактури. Както и трябва да е.

Памфуций
снимка на Памфуций

В интерес на държавата е, за да може да обложи фирми и майстори , които извършват подобни ремонти. 

Влез или се регистрирай за да коментираш