Медия без
политическа реклама

Работодателят дължи минимум двойна надница за работа по Великден

11 Апр. 2023
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

И четирите почивни дни за Великден са официални празници според Кодекса на труда и за работата през тях работодателят дължи минимум двойна надница. Ако положеният труд в тези дни е и извънреден, той също се заплаща със 100% увеличение. Това напомнят от Главната инспекция по труда по повод дългата серия от празници през април и май.

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време, трудът, положен по време на официални празници, както и в почивни и неприсъствени дни, винаги е и извънреден. За работещите по график, при сумирано изчисляване на работното време, работата на официален празник не е извънреден труд и тяхната надница следва да бъде увеличена само със 100%.

Предстоящите официални празници според Кодекса на труда са Великден (14.04 – 17.04.2023 г.), 1 май (Ден на труда), 6 май (Гергьовден) и 24 май (Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност). За разлика от Великден, за честването на който и четирите дни са определени като празнични, при останалите празници е регламентирано, че ако съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени. Неприсъствен, например, ще бъде 8 май 2023 г. (понеделник), тъй като празничният 6 май е в събота. При работа в неприсъствен ден, както и в почивен, с увеличение се заплаща единствено извънредният труд и то със 75%.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата