facebook
twitter

Консулт

Няколко трика да удължим живота на хляба

Няма да изхвърляме филийки, ако ги съхраняваме правилно
707
 Илияна Кирилова

Грехота е да се хвърля хляб, но на всеки се е случвало да прати в кофата за боклук мухлясали или просто баяти филийки. Всъщност има прости начини животът на хляба да бъде удължен - и на стайна температура, и на студено.   

Поставянето на хляба в хладилника трябва да стане възможно най-скоро след покупката. В противен случай ще постигнете обратния ефект - ускорено мухлясване. Ако използвате фризера, имайте предвид, че хлябът ще промени и структурата, и вкуса си. Охлаждането води до протичане на химични и физични процеси - нишестето кристализира, а водата преминава към повърхността и се изпарява през кората, което води до намаляване на теглото и промяна на вкуса.  

При замразяване във фризера нарежете хляба на филийки, така после е по-лесно да си взимате необходимото количество и „отпускането" на стайна температура става по-бързо. При замразяване под -18°C хлябът може да издържи до 2-3 месеца. Опаковката е важна. Използвайте такава, която запазва влагата. В противен случай, когато извадите насъщния от фризера, той ще е сплескан и изсъхнал.

Ако предпочитате стайна температура, използвайте кутия за хляб. Тя не е поредната ненужна вещ в кухнята, а пази филийките от изсъхване. Ако сте купили прясно изпечен хляб, оставете го в хартиената опаковка, докато не изстине - хартията абсорбира излишната влага, която после предизвиква бързо мухлясване. Ако престои повече в плика обаче, хлябът ще остарее по-бързо.

Имайте предвид, че дървените и пластмасовите кутии с отвори за проветряване насърчават циркулацията на въздуха, което намалява влагата и предотвратява мухъла. 

Ако нямате кутия, вземете чиста суха кърпа, увийте хляба в нея и след това го поставете в хартиен плик. 

Редовно почиствайте контейнера за хляб. Може да използвате вода и оцет, след което добре подсушете.

Не забравяйте, че различните видове хляб остаряват с различна скорост - много зависи от брашното. Белият остарява значително по-бързо в хладилника от ръжения. 

Ключови думи:

хляб, хладилник
Все още няма коментари

Още

Цените на храните вървят нагоре

02.02.2020

2713 45
Задава се масово поскъпване на основни стоки и услуги
Възможно е и хлябът да поскъпне

08.01.2020

1185 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×