Quantcast

Медия без
политическа реклама

Най-важно е да изберете подходящия брокер

Добрият консултант няма да ви притиска за бърза сделка, ще търси справедлива цена

14 Май 2021
Pixabay

Когато купуваме или продаваме имот, често си мислим, че можем да се справим сами. Така ли е наистина и знаем ли всички особености при такива сделки? Избери брокер, а не обява!, съветват от Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) на сайта "Моите пари".

Първа стъпка е продавачите добре да преценят дали ще излязат на пазара самостоятелно, или ще използват професионална консултантска помощ. Недостатъците от посредниците не се изчерпват само със заплащането на хонорар за услугата (най-често 3% от стойността на продаваното жилище) - продавачите е възможно да се сблъскат с неподготвени "специалисти" и в крайна сметка да получат некачествена услуга, от която да загубят пари. 

Затова най-важната стъпка е изборът на агенция и брокер за продажбата на имота. "Истинският професионалист няма да помогне единствено с осигуряване на огледи от потенциални купувачи. Списъкът с услугите му е дълъг, а европейският стандарт изисква големи познания в различни области - от правните въпроси през конструкцията на сградите до маркетинг и психология", посочват от НСНИ.

Грешно решение е продавачите да работят с много агенции едновременно, мислейки си, че така по-лесно ще открият купувача. Когато работиш с няколко брокери, е много вероятно те да започнат без твое одобрение да свалят цената, която си обявил. Просто така те целят да излязат на първо място в платформите за продажби с най-ниската цена за въпросния имот. Освен това всеки брокер би искал да продаде възможно най-бързо имота, като ви притиска да продавате, а така не може да се постигне справедлива цена.

Изборът на една агенция или един брокер при продажба на жилище е най-доброто решение. При този случай се подписва договор за ексклузивни права, но внимавайте продажбата на имота да не остане "заключена" само от този брокер. Настоявайте в договора да се включи клауза, която го задължава да предлага имота и към купувачите на останалите агенции.

Изборът на брокер може да стане с референции от познати, които вече са ползвали услугите му. Ако не може да попаднете на такива, срещнете се с две-три компании, на които да зададете своите въпроси. От една година Националното сдружение "Недвижими имоти" е изготвило професионален регистър на агенциите и брокерите - publicregister.bg, в който са включени 300 компании и физически лица. Регистърът е доброволен, но участниците в него са гарантирали, че ще спазват етичните правила на професията. Освен това НСНИ са издали специален наръчник "Как да изберем брокер". Така ще е сигурно, че няма да попаднете на мними брокери. 

Сигнал за нещо нередно е и размерът на комисионата. Прекалено ниски проценти от рода на 2% за София със сигурност не гарантират, че брокерът ще поеме голяма отговорност към вашата сделка. 

Избраният брокер ще бъде много полезен при правилното определяне на стойността на жилищния имот - той е запознат с цените в района и с всички критерии, които трябва да се вземат предвид, а малко продавачи имат тези познания. Ако имотът е надценен - човек може да загуби много време и най-вероятно и пари, за да го продаде. Ако е подценен - отново губи пари.

Добрият консултант никога няма да притисне клиента си да продава и винаги ще търси подход за справедлива цена, казват от НСНИ. Възможно е да се стартира с малко по-висока цена от очакваната средна за района, ако клиентът няма нужда от по-бърза сделка. А след месец-два, ако няма оферти, тя да се коригира надолу. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?