Медия без
политическа реклама

Доплащаме подоходния данък с 5% отстъпка до 1 април

19 Март 2024
НАП насърчава хората да декларират и плащат данъците си онлайн.
НАП насърчава хората да декларират и плащат данъците си онлайн.

  "Остават две седмици, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация", напомни НАП.

  За да се възползват от намалението, данъкоплатците трябва да подадат декларацията си по електронен път до 1 април. При наличие на неплатени публични задължения, предадени на инспекторите за принудително събиране, правото на отстъпка се губи. Затова от приходната агенция съветват гражданите да проверят онлайн дали нямат стари борчове - данъци, пенсионни вноски, здравни осигуровки и др. 

  Срокът, в който може да се ползва отстъпката, по закон е 31 март, но тъй като тази година последният ден на месеца се пада в неделя, данъкоплатците получават удължаване с още 1 ден, поясняват от НАП.

  Най-бързо и лесно декларирането и плащането на задълженията става през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно от НАП, или с квалифициран електронен подпис (КЕП). 
  Приходната агенция препоръчва на данъкоплатците да се възползват от предварително попълнените от данъчните служители декларации, в които са въведени данни за получените през 2023 г. доходи - заплати, хонорари, наеми, агросубсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет, от продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за ползваните чрез работодател данъчни облекчения. Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо данъкоплатците да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това се налага, след което да я изпратят, съветват от НАП.  

  Интересът към "лесните" декларации - попълнените предварително от служители на НАП, е голям. Само за седмица 85 000 данъкоплатци са се възползвали от тази възможност. Приходната агенция обяви, че пуска тези декларации, на 12 март и още в същия ден 18 000 души са декларирали доходите си по този начин.

  Попълнените декларации са достъпни в Портала за електронни услуги на НАП.

   

  Къде, кога, как

  Освен по електронен път декларациите могат да се изпратят по пощата, да се подадат на място в офис на НАП или в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. 

  Крайният срок за подаване на декларациите за личните доходи и за плащане на данъка за довнасяне (ако има такъв) е 30 април. 
  Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да получите от сайта на НАП - https://nra.bg/, в YouTube канала на приходната агенция или на телефони: 0700 18 700; 02/9859 6801 на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор.

  Последвайте ни и в google news бутон

  Още по темата