Quantcast

Медия без
политическа реклама

Банкоматът глътна картата. Ами сега?

Най-често засечката е заради сбъркан ПИН или изтекъл срок на пластиката

Pixabay

Банкоматът е умно и удобно устройство, с което сме свикнали. Но понякога стават неочаквани и неприятни засечки. Например банкоматът може да "глътне" картата ни. Тази ситуация е особено притеснителна, когато сме някъде в чужбина и не познаваме местните порядки и правила за реакция. 

Ето полезни разяснения и съвети по темата, които дават експерти по обслужване на АТМ.  

Има няколко основни причини, поради които може да ни се случи "засядане" на  пластиката в банкомата. 

Първата е, ако три пъти подред въведем погрешен ПИН. Тогава умното устойство прибира картата, защото разчита грешките като алармен сигнал, че тя може да е попаднала в чужди ръце и някой се опитва да я източи. 

За блокирането може да има и друга причина - изтекъл срок на банковата карта. Тогава банкоматът "арестува" пластиката, защото е нередовна. 

Главоболие може да си докараме и със забавени реакции. Ако машината ни "подаде" картата, а ние не я вземем веднага. Тогава банкоматът решава, че вероятно сме я забравили, и за по-сигурно я прибира.

А е възможно също така  банкоматът да има някаква повреда. 

 

Какво да правим, ако картата остане в устройството 

 

Опитайте с натискане на бутона „Отмяна“ - понякога банкоматът просто „забива“, а така ще го подсетите да „изплюе“ задържаната карта. Ако това не помогне, следваща стъпка е да видите чий е банкоматът - на банката, която е издател на картата, или на друга.  Ако е на същата банка, е по-лесно - обаждате се на указания телефонен номер, искате блокиране на картата, съобщавате необходимите данни и получавате указания как да си получите пластиката обратно. Ако банкоматът е на друга банка, тогава трябва да позвъните и на нея, и на издателката на картата. Първо се обаждате на вашата банка, за да блокира картата. После на другата, за да съобщите за ситуацията и да научите как да си вземете картата.

В никакъв случай не се доверявайте на случаен човек, който ви уверява, че знае как да ви помогне. Почти сигурно е, че той ви е заложил капана с цел да се добере до сметката в и и да я източи, съветват експертите.

Ако разполагате с безконтактна карта и банкоматът има такъв четец, откажете се в интерес на сигурността, съветват още техниците.

Ключови думи:

спести, банкомат

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?