facebook
twitter

България

Зачестяват измамите с курсовете за обучение

38 центъра за професионална квалификация са с отнети лицензи заради нарушения
765
 Снимка: Архив
1127 души са получили м.г. свидетелство за втора степен на професионална квалификация по професия фризьор, а 855 - за маникюрист-педикюрист.

Заради различни пропуски и нередности Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) е отнела лицензите на 38 центъра за професионално обучение (ЦПО). Това съобщи председателят на агенцията Емилияна Димитрова на конференция, на която бе изнесен доклад за дейността на въпросните центрове за 2018 г.

Преди по-малко от година НАПОО получи възможността освен да лицензира центровете, които извършват професионално обучение и дават свидетелства за професионална квалификация, и да контролира и оценява дейността на въпросните институции. През 2018 г. служителите на агенцията са направили 140 проверки на място, както и проверки в информационната система на 16 825 издадени свидетелства за професионална квалификация. В резултат на констатирани нередности са отнети лицензите на 38 центъра за професионална квалификация. Колко от раздадените от тях свидетелства обаче са на практика фалшиви, не е ясно. През октомври м.г. на заседание на просветната комисия бяха изнесени фрапиращите данни, че 2000 свидетелства за професионална квалификация са се оказали менте.

От НАПОО посочиха, че сигналите от гражданите за незаконни свидетелства се увеличават в последните години, за това апелираха хората да внимават дали обучението, за което плащат, се предлага от център за професионално обучение, лицензиран и регистриран в агенцията. В тези случаи единственото, което остава на измамените граждани, е да потърсят правата си в съда, признаха оттам.

Все повече чуждестранни граждани се възползват от обучение, предлагано от над 1000-та центрове за професионално обучение у нас, показва докладът на НАПОО. Ако през 2017 г. те са били 860, през 2018 г. броят им се увеличава до 1535 души, като най-много са те от Сърбия, Украйна и Италия. Българските граждани, обучени в подобни центрове и получили свидетелство за професионална квалификация или удостоверение за професионално обучение, са 99 хиляди при малко над 100 хиляди през 2017 г. Броят на раздадените през 2018 г. свидетелства за професионална квалификация се увеличава от 16 хиляди на 33 хиляди, докато получените удостоверения за професионално обучение запазват почти същото си ниво - около 65 хиляди. Има данни и за обучените лица в неравностойно положение - 8149 лица, най-много от които са избрали обучение в областта на търговията на едро и дребно, производството на кулинарни изделия и озеленяването.

Направлението, в което най-много хора са получили свидетелства за професионална квалификация, е хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг - 3659 души. На второ място е областта на моторните превозни средства, избрана от 3255 души, а на трето - фризьорството и козметичните услуги, в които тапия са получили 3163 души. В топ 5 на най-търсените професии са тези в сферата на приложната информатика и транспортните услуги. Най-много свидетелства за квалификация по част от професия пък са дадени в сферата на моторните превозни средства (над 19 хил.), следвани от сигурността, фризьорските, транспортните услуги и хотелиерството.

 

ТЪРСЕНЕ

 

Оператор на компютър е професията, по която най-много хора са придобили първа степен на професионална квалификация в центрове за професионално обучение през 2018 г. за цена на курса от около 600 лв., следвана от работник в озеленяването, помощник в строителството, водач на МПС за обществен транспорт и шивач. Втора степен на професионална квалификация са получили най-много монтьори на транспортна техника, готвачи, фризьори, маникюристи и строители (1200 лв. за курс), а трета - техници на транспортна техника, оперативни счетоводители, ресторантьори, офис-мениджъри и икономисти (1640 лв.).

Все още няма коментари

Още

Училищата ще заделят част от бюджета си за обмяна на опит
И отново се търсят учители. Много учители

22.07.2019

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

13542 2
Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

1822 13

Влез или се регистрирай за да коментираш