Медия без
политическа реклама

ВСС няма търпение да прегласува безалтернативния кандидат Гешев

Съдебните кадровици няма да започнат нова процедура, а пак ще одобрят единствения номиниран за главен прокурор

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
По всичко личи, че Пленумът на Висшия съдебен съвет ще избере повторно единствения кандидат Иван Гешев за главен прокурор въпреки призива на президента Румен Радев процедурата да започне отначало.

Само седмица след като президентът Румен Радев обяви, че няма да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор заради начина, по който той беше избран, Висшият съдебен съвет се кани набързо и по същата процедура да преизбере единствения кандидат. Това по всяка вероятност ще се случи в четвъртък, когато заседава Пленумът на ВСС, в чийто дневен ред има само две точки: обсъждане на върнатия указ и повторно гласуване.

Според държавния глава, когато съдебните кадровици са издигнали единствено номинацията на Гешев, те не само са предотвратили състезание, но и по този начин са отнели от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор. Въпреки че още миналата седмица президентът оповести решението си да не подписва указа за назначаване и да върне предложението на ВСС, това стана официално днес след публикуване в Държавен вестник. Конституцията задължава Румен Радев да потвърди избора на Гешев, ако неговата кандидатура повторно събере необходимата подкрепа от над 17 гласа "за" във ВСС. 

По всичко личи, че железният консенсус по отношение на единствения кандидат остава. Това стана ясно от думите на главния прокурор Цацаров, който обеща отново да гласува за Гешев. "За моя глас не очаквам изненади", заяви той пред журналисти, цитиран от БНР. Според него законовите разпоредби не предполагат процедурата да започне отначало, а трябва да има само повторно гласуване на върнатия кандидат. На 24 октомври "за" номинацията на Гешев гласуваха 20 от членовете на ВСС, а четирима от съдийската колегия - Лозан Панов, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев и Атанаска Дишева са "против".

Именно Дишева изрази несъгласие с думите на главния прокурор, че единственото, което ВСС може да направи оттук насетне, е да прегласува кандидатурата на Гешев. "Логиката е точно обратната, според мен“, отбеляза тя в интервю за БНР. Според съдията мотивите на президента да не подпише указа за назначаване съдържат индикации за това каква е преценката му относно професионалните и нравствени качества на Гешев. „Щом той говори за разсейване на съмнението, че той ще може да защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона, очевидно и в него е останало съмнение за това, че предложеният главен прокурор може да защитава този интерес. Президентът не мълчи напълно по този въпрос. Той не напразно наблегна върху процедурата. Това е, за да каже – единственият начин, по който може да се излъчи главен прокурор, който разсейва съмненията и който да се ползва с авторитет и легитимност, е да се започне нова процедура, в която да се гарантира състезателността“, коментира още тя.

Дишева дори сподели, че се чувства притеснена след изказаната си критична позиция спрямо Гешев. „Притеснена съм, разбира се. Ако кажа друго, значи да ви излъжа. Човешко същество съм, освен това следя какво се случва в съдебната система, как се процедира в подобни случаи", заяви магистратът. На този фон ще бъде изненада, ако се чуят критични гласове по време на повторното изслушване на Иван Гешев в четвъртък. Самият Гешев заяви, че няма притеснения за предстоящото гласуване. Според много хора се безпокоят да не бъде избран, защото са нарушавали закона. За решението на държавния глава да не подписва указа, Гешев заяви: "Процедурата продължава. Не виждам той да се страхува от моя избор, не съм имал намерение да включвам президента в тази категория".

Този път пред сградата на ВСС ще има протест срещу единствения кандидат. Той е организиран от неправителствените организации "Правосъдие за всеки" и БОЕЦ и ще се проведе на 14 ноември от 9 ч., докато тече заседанието на съдебните кадровици. Двете сдружения призовават за съвместни действия за реална съдебна реформа всички граждански организации, политически партии и обществени движения. "Само заедно, излезли от окопите и тесните политически пристрастия, можем да поставим обществения интерес в областта на правосъдието на първо място и да отвоюваме като граждани или политици върховенството на правото в България", се казва в призива на инициатива "Правосъдие за всеки".

Още по темата