facebook
twitter

България

ВАС сложи край на спора кой да доставя мляко и плод в училищата

Върховният съд отхвърли претенциите на няколко доставчици, че са избрани да работят по европрограмите за 3 години
703
 Снимка: Архив
Училищата и детските градини вече могат да започнат да получават мляко и плодове през настоящата учебна година.

Драмата, която Държавен фонд "Земеделие" сътвори в доставките на мляко и плод за учениците, е към края си. Фондът отказваше да посочи доставчици на закуските за настоящата учебна година, тъй като част от фирмите, избрани да снабдяват учебните заведения през миналата година, имаха претенции, че са одобрени до 2021 г. В четвъртък обаче петчленен състав на Върховния административен съд окончателно определи, че издадените им актове за одобрение важат само за учебната 2018/2019 г.

До съдебната сага се стигна след поредица от промени в наредбата, която регламентира схемите "Училищно мляко" и "Училищен плод", съфинансирани от бюджета на ЕС. Заради критериите, които земеделското министерство заложи при избора на доставчици на плодове и млечни продукти за училища и градини, бизнесът бе овладян от няколко големи млекопреработватели. Три фирми получиха поръчка да доставят закуски на близо 75% от децата - "Млечни продукти Тракия" увеличи броя на учебните заведения, в които доставя, от 125 на 922. Дружеството "Зоров 91" на Димитър Зоров снабдява с мляко и млечни продукти 385 училища и детски градини. Мандрата ЧЕХ пък храни децата в 483 учебни заведения.

След като избухна недоволство между директори на училища и сдружения на търговци заради лобистките промени, през март Министерският съвет пренаписа наредбата и я върна в стария ѝ вариант от 2016 г. - без предимство на производителя, като остави единствено задължението продуктът да е по БДС, без значение кой го доставя. Директорите получиха право сами да избират кой да зарежда учебното им заведение със закуски. Фирмите "Млечни продукти Тракия", "Зоров 91", ЧЕХ и "Ню Проджект консулт", която пък е най-големият доставчик по схема "Училищен плод", обаче претендират, че през 2018 г. са били одобрени да работят по европрограмата не през следващата учебна година, а за следващите три до 2020/2021 г., и обжалваха наредбата пред ВАС.

Въпросните фирми посочват пред съда, че са направили инвестиции и ще понесат вреди, ако не продължат да доставят мляко и плодове на учениците и през следващите 2 учебни години. Според тях дори ще се накърни интересът на детските градини и училищата, на които са длъжни да обезпечат непрекъснатост на доставките. "Изводът за вероятното настъпване на значителни вреди, които са свързани не само с материалните активи, които те са изградили, но и с интереса на детските градини и училищата, на които са длъжни да обезпечат непрекъснатост на доставките, не се основава на конкретни доказателства по делото", констатира в решението си петчленният състав на ВАС. С определението си съдът отхвърля искането на жалбоподателите за спиране на §23 от наредбата, което на практика означава, че актовете за одобрение на всички фирми, издадени през 2018 г., автоматично прекратяват действието си с приключването на миналата учебна година.

След като решението на ВАС стана факт, от Фонд "Земеделие" излязоха с позиция, в която се казва, че незабавно ще бъдат издадени актове за одобрение на доставчиците, кандидатствали през 2019 г. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дарителите трябва да знаят как точно се разходват парите им

12.05.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

459 1
Програмите за плод и мляко в училище пак отиват на поправка

04.03.2020

560 4
Социални чиновници искат да работят по-бавно

17.02.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА

1803 1

Коментари

сталкер пустиняк

Има си хас, точно Зоров да не е в схемата. Приятелче на Боко Тиквата и съветник на Порожанов. 

Бахти наглеците!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×