Quantcast

Медия без
политическа реклама

Училищното мляко се превърна в заложник на лобистки интереси

Хаосът, забъркан от фонд "Земеделие" в програмата, предизвика напрежение в десетки училища

Илияна Кирилова
Държавен фонд "Земеделие", който отговаря за европрограмите "Училищно мляко" и "Училищен плод", отказва да избере кой да доставя закуски на децата в училища и градини.

Когато става дума за икономически интереси, обществената полза често минава на заден план. Всяка година за мляко и плод в учебните заведения се разпределят близо 20 млн. лв., част от които идват от европейския бюджет. Предназначението на тези пари е благородно, но у нас от самото начало се полагат неимоверни усилия всяка една стотинка от тях да попадне в правилния джоб.

Целта на схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", чието финансиране преминава през Държавен фонд "Земеделие", е да изградят правилни навици на хранене при децата - да консумират по-често плодове, зеленчуци и млечни продукти. Целта на голяма част от изпълнителите пък е да извлекат максимум печалба с минимум разходи. Програмата "Училищен плод" се радваше на голям интерес и още в първите години на проекта фонд "Земеделие" обяви победа на плодовете над чипса. Чак през 2016 г. се разбра на какво се дължи този успех - БСП показа фактури, според които в училищата се раздават не обикновени, а златни плодове и зеленчуци. При 0.98 лв. пазарна цена по онова време, ябълките достигаха до децата срещу 4.50 лв. за кг, а морковите от 1 лев "поскъпваха" близо седем пъти благодарение на това, че се плащат на порция, а не на реално количество доставени продукти.

"Училищно мляко" тръгна при по-слаб интерес, главно защото при тази схема първоначално не се поемаха разходите за логистика. С поредица от промени обаче бе гарантирано, че и тук няма да се мине без скандали. Под претекст да стимулира българското производство, министерството на земеделието изработи такива критерии за доставчиците на мляко и млечни продукти, че бизнесът бе овладян от няколко големи млекопреработватели. Днес те водят битка в съда, защото смятат, че трябва да имат монопол не просто сега, а за поне три години. В резултат на това държавата е на път да провали програмата, само и само да им угоди. Как се стигна дотук? 

---

Първоначално през юни 2018 г. в наредбата, по която се изпълняват "Училищен плод" и "Училищно мляко", беше заложено, че когато за едно учебно заведение кандидатстват търговец и производител, ДФЗ задължително трябва да избере втория за изпълнител на доставките. Когато кандидатстват двама производители, по последен критерий се избира този, който миналата година е снабдявал повече училища и детски градини. Така написана, наредбата създаваше условие за монопол в доставките на мляко на един единствен производител - "Млечни продукти Тракия", който към онзи момент имаше най-голям опит в училищната програма. След като измененията предизвикаха негативен отзвук сред директори и сдружения на търговци, правителството се втурна да променя критериите. Само за 5 дни, без задължителното обществено обсъждане, наредбата беше пренаписана.

Промяната обаче се оказа козметична. Остана служебният избор на ДФЗ и предимството на производителя пред търговеца. Така три фирми получиха поръчка да доставят мляко и млечни продукти на близо 75% от децата - "Млечни продукти Тракия" увеличи броя на учебните заведения, в които доставя, от 125 на 922. Дружеството "Зоров 91" на Димитър Зоров снабдява с мляко и млечни продукти 385 училища и детски градини. Мандрата ЧЕХ пък храни децата в 483 учебни заведения. Множеството малки и средни фирми, които доставяха продукти на местно ниво в училища в собствените си райони, изчезнаха.

Сега закуските на децата понякога

 

пътуват стотици километри,

 

за да достигнат от склада до учебното заведение. Получи се така, че вместо да ядат пловдивски кашкавал, учениците в града го получават от Хасково, където е базирана "Млечни продукти Тракия". Тя обслужва и Ямбол, Сливен, Бургас, дори Русе. Очаквано качеството на доставяните продукти се влоши. В най-малко 13 училища и градини от Сливен и Ямбол беше получен мухлясал кашкавал. Отстранени от бизнеса, дребните търговци на много места фактически станаха подизпълнители на производителите, които нямат необходимата логистика да доставят в цялата страна. По този начин печалбата от схемата се премести от много на брой фирми в джоба на три-четири мандри.

Директорите също надигнаха глас срещу наложените им от ДФЗ доставчици. Част от тях дори се отказаха да получават закуски по европрограмата. "Една схема за доставки на плодове и мляко в училищата, която беше с 94% реализация, сега е паднала под 60%", изтъкна бившият вицепремиер Валери Симеонов преди дни, критикувайки действията на правителството по отношение на измененията в наредбата.

Именно заради недоволството МЗХГ беше принудено да предложи поредна промяна в регламента на двете схеми. Така след 8 пренаписвания през март управляващите върнаха наредбата в първоначалния ѝ вариант отпреди 3 години - без предимство на производителя, като остава единствено задължението продуктът да е по БДС, без значение кой го доставя. Беше премахнат и служебният избор, като директорите тази учебна година решаваха сами кой да ги зарежда с мляко.

Трите фирми, които се оказаха най-печеливши от предишното положение, обаче

 

не желаят да сдадат привилегиите си доброволно

 

Случайно или не, повод за това им дава самата наредба. Според чл. 15 на наредбата "изпълнителният директор на фонд "Земеделие" издава акт за одобрение" на кандидата, избран от директора да извършва доставките, който е "за срок не повече от 3 учебни години". В параграф 23 от заключителните разпоредби обаче изрично е разписано, че "всички издадени актове за одобрение по схемите по сегашния ред прекратяват действието си с приключване на настоящата учебна година...". Именно в тези две разпоредби доставчиците видяха поле за широко тълкуване.

В жалба пред ВАС "Млечни продукти Тракия", ЧЕХ, "Зоров 91" и фирмата "Ню Проджект консулт", която пък е най-големият доставчик на плодове по схема "Училищен плод", претендират, че са одобрени да работят по европрограмата не през следващата учебна година, а за следващите три до 2020/2021 г. Те настояват, че заради въпросния параграф 23 от допълнителните разпоредби са претърпели вреди, защото са направили инвестиции, които ще загубят, ако актовете им за одобрение не са за срок от 3 години. През април тричленен състав на съда реши, че спира действието на §23, като определението може да се обжалва пред 5-членен състав на ВАС.

В началото на тази учебна година

 

ДФЗ се скри зад това определение,

 

за да не избере заявители по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко" за голяма част от детските градини и училища. От фонда заявиха във вторник в официална позиция, че не могат да кажат със сигурност дали актовете за одобрение на фирмите, които миналата година са снабдявали със закуски децата, са за период от три години. "До момента ДФ "Земеделие" не е прекратявал актове на доставчици, одобрени миналата година. Ако в едно училище има избран доставчик от миналата година и друг - по новия ред, ще се изчака решението на петчленния състав на ВАС", пише в позицията и се допълва, че "ДФЗ ще се съобрази с избора на директорите през учебната 2019-2020 г. и съответно - с решението на ВАС".

След като казусът влиза във ВАС, бившият изпълнителен директор на Фонд "Земеделие" Живко Живков изпраща през май становище до земеделския министър Десислава Танева и министъра на образованието Красимир Вълчев, в което категорично заема позицията, че делото не е от значение, тъй като актовете, които са издадени от подопечното му ведомство по негово време, са само за една учебна година: "Отново подчертавам, че включените в актовете за одобрение, издадени през 2018 г., учебни заведения на всички заявители, са одобрени само за учебната 2018/2019 г. Това на практика означава, че с изтичането на съответната учебна година на 14 септември 2019 г. издадените актове за одобрение на заявители прекратяват действието си, независимо от текста на §23", пише в становището на Живков, с което "Сега" разполага.

В полза на това становище е и европейският регламент за схемите за училищен плод и мляко. Съгласно него "одобренията, дадени в рамките на схемите за предлагане на плодове и зеленчуци или за мляко в училищата, са валидни, ако критериите и условията не са променени". Последните обаче бяха изменени през март т.г., преди началото на настоящата учебна година, което автоматично изключва възможността миналогодишните доставчици да продължат работа, без да се налага да кандидатстват отново по европрограмите. "Тази наредба не се изпълнява поради страх да не би случайно да се нарушат нечии корпоративни интереси", коментира Валери Симеонов.

В крайна сметка и тази учебна година започна с бъркотия със закуските на стотици ученици. "Схемата за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини и училищата подпомага приема на разнообразни храни, необходими за изграждането на здрав и жизнен организъм в най-интензивния период от неговото развитие. По този начин се придобиват знания и се създават навици, които спомагат за устойчиво следване и утвърждаване на здравословни принципи в храненето", пише в официалната документация на програмата. По всичко личи, че тази мотивация за съществуването й отдавна е забравена.

Още по темата