Quantcast

Медия без
политическа реклама

След 3 г. университетите ще включват в бала и оценки от 10-и клас

25 Март 2019ЙОАНА ПЕТРОВА
Снимка: Архив

Нови условия за прием ще има във висшите училища през 2022 г. Промените се налагат заради новата структура на средното образование, въведена с училищния закон. Те ще важат за пръв път за учениците, които догодина ще са десети клас. Те ще са първите, които ще получат удостоверение за завършен десети клас с окончателни оценки от първия гимназиален етап - осми, девети и десети клас.

По новата система учениците в 11-и и 12-и клас изучават профилирани предмети. Имаме уверение от членовете на Съвета на ректорите, че учениците, в чиито дипломи няма оценки от предмети, които не се изучават в 11-и и 12-и клас, ще могат да кандидатстват за специалности, за които тази оценка e балообразуваща. Тя ще бъде взета от удостоверението за завършен първи гимназиален етап. Правилниците на висшите училища ще бъдат съобразени и ще взимат оценките от първи гимназиален етап, в случай че предметът не е изучаван във втори, обясни заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Висшето училище ще прецени коя оценка да вземе от удостоверението за първи гимназиален етап. В него резултатите от националното външно оценяване ще са като процент от максималния брой точки. Оценките в дипломата за средно образование се изчисляват като средноаритметични от 11-и и 12-и клас. При нея ще има общ успех. Резултатите от зрелостните изпити ще са в брой точки.

Новата структура доведе и до нов тип училища - обединени, които са до десети клас. Сега обединените училища в страната са 68, но догодина ще са с 3 повече, каза Михайлова. Тя уточни, че учениците, които завършат обединените училища, ще може да продължат да учат след десети клас в други училища. Учениците, които учат сега по новата образователна структура, са в девети клас.

ЗА КАНДИДАТ-ШОФЬОРИ

Министър Вълчев припомни, че по стария Закон за народната просвета свидетелство за управление на превозно средство се получаваше след завършено основно образование, а по новия закон ще се получава след завършен десети клас.

Още по темата