facebook
twitter

България

След 3 г. университетите ще включват в бала и оценки от 10-и клас

316
Снимка: Архив

Нови условия за прием ще има във висшите училища през 2022 г. Промените се налагат заради новата структура на средното образование, въведена с училищния закон. Те ще важат за пръв път за учениците, които догодина ще са десети клас. Те ще са първите, които ще получат удостоверение за завършен десети клас с окончателни оценки от първия гимназиален етап - осми, девети и десети клас.

По новата система учениците в 11-и и 12-и клас изучават профилирани предмети. Имаме уверение от членовете на Съвета на ректорите, че учениците, в чиито дипломи няма оценки от предмети, които не се изучават в 11-и и 12-и клас, ще могат да кандидатстват за специалности, за които тази оценка e балообразуваща. Тя ще бъде взета от удостоверението за завършен първи гимназиален етап. Правилниците на висшите училища ще бъдат съобразени и ще взимат оценките от първи гимназиален етап, в случай че предметът не е изучаван във втори, обясни заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Висшето училище ще прецени коя оценка да вземе от удостоверението за първи гимназиален етап. В него резултатите от националното външно оценяване ще са като процент от максималния брой точки. Оценките в дипломата за средно образование се изчисляват като средноаритметични от 11-и и 12-и клас. При нея ще има общ успех. Резултатите от зрелостните изпити ще са в брой точки.

Новата структура доведе и до нов тип училища - обединени, които са до десети клас. Сега обединените училища в страната са 68, но догодина ще са с 3 повече, каза Михайлова. Тя уточни, че учениците, които завършат обединените училища, ще може да продължат да учат след десети клас в други училища. Учениците, които учат сега по новата образователна структура, са в девети клас.

ЗА КАНДИДАТ-ШОФЬОРИ

Министър Вълчев припомни, че по стария Закон за народната просвета свидетелство за управление на превозно средство се получаваше след завършено основно образование, а по новия закон ще се получава след завършен десети клас.

Все още няма коментари

Още

Затяга се режимът за даване на българско гражданство

11.12.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

172
Борисов свиква извънредно кабинета заради главния прокурор

06.12.2019

3152 11
МВР смята да изхарчи 120 млн. лв. за по-високи заплати

Влез или се регистрирай за да коментираш

×