facebook
twitter

България

СЕМ ще махне шефа на БНР, но не заради цензурата

НУРТС направи за смях генералния директор и твърденията му, че е спасил радиото от ново спиране
771
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
С 3:2 гласа СЕМ откри процедура за предсрочното отстраняване на шефа на БНР.

Съветът за електронни медии откри процедура за предсрочното освобождаване на шефа на БНР Светослав Костов, но не заради опита му да свали от ефир журналистката Силвия Великова, която отразява процедурата по избора на нов главен прокурор, а само заради спирането на програма "Хоризонт" на 13 септември за 5 ч. С три гласа "за" и два "въздържал се" медийният регулатор реши отстраняването на генералния директор да бъде поставено на гласуване на следващо заседание, като преди това на Костов ще бъдат дадени пет работни дни да направи възражения срещу прекратяване на правомощията му.

В полза на предложението за махането на Костов гласуваха председателят на СЕМ София Владимирова и Розита Еленова, които са в съвета с гласовете на ГЕРБ, както и представителят на президента Румен Радев - Ивелина Димитрова. По време на изказванията дори тези членове на СЕМ, които вдигнаха ръка за старт на процедурата, внимаваха много някой да не остане с впечатление, че до свалянето на Костов може да се стигне заради опита му да отстрани Великова и да покаже на работещите в БНР какво ще се случи, ако критикуват кандидатурата на Иван Гешев за следващ обвинител №1. Председателят Владимирова изрично подчерта, че гласува "за" заради нарушение на този член от Закона за радиото и телевизията, който забранява на БНР да прекъсва излъчването си. "Фактите и обстоятелствата са известни на всички нас. Спирането на "Хоризонт" без наличие на техническа или друга причина е нарушение на този член от ЗРТ, който казва, че доставчиците на медийни услуги се ръководят от принципа за гарантиране на правото на информация, което с особено сила важи за обществените доставчици", коментира тя. Еленова също бе категорична, че иска отстраняването на Костов заради спирането на "Хоризонт". А Димитрова на два пъти каза, че нарушението на Костов е едно, но че то е толкова грубо, че не може да не доведе до отстраняването му. Едно от основанията в ЗРТ, на базата на което Костов може да бъде уволнен, е "ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори".

Гласувалата с "въздържал се" Бетина Жотева заяви, че има нужда от още информация, за да реши дали да подкрепи искането за уволнение на Костов. "Смятам, че по този член, по който можем да започнем процедурата, ни липсват достатъчно законови основания. Поне на този етап. Сами сезирахме прокуратурата за проверка, бихме искали да знаем какво са открили те, защото СЕМ няма правомощие да води следствие", поясни представителят на бившия президент Росен Плевнелиев. Любопитното е, че допреди няколко дни на мнение, че няма достатъчно основания за махането на Костов, бе и председателят Владимирова, която обаче вчера промени позицията си. На въпрос дали ако прокуратурата не обяви резултатите от проверката няколко месеца, Жотева ще продължи да е без мнение, тя отговори, че при гласуването на освобождаването на Костов вече ще си е създала такова на базата на данните, които са изнесени дотук. Най-новият член на СЕМ Галина Георгиева лаконично отбеляза, че подкрепя Жотева и гласува с "въздържал се", защото "вземането на страна в една такава ситуация ще бъде емоционално решение". "Иска ми се да имаме възможност да получим по-подробна информация и да вземем обосновано решение", каза само Георгиева.

 

Опровержение

Фирмата, която пренася сигнала на БНР в страната - НУРТС, опроверга твърденията на Светослав Костов, че на 3 октомври той и екипът му са предотвратили ново спиране на всички програми на радиото. Костов се представи в тази героична светлина непосредствено след като СЕМ обяви дневния ред на вчерашното си заседание, в който под първа точка бе неговото освобождаване. От дружеството, което официално е към ВИВАКОМ, но неофициално се свързва с Делян Пеевски, разпространиха съобщение, че "датите за профилактика на отделните предаватели, чрез които се разпространяват програмите на БНР, са известни на БНР от 30.11.2018 г., когато "НУРТС България" ЕАД е изпратило на БНР окончателния график за профилактика през 2019 г. Не са постъпвали възражения и/или коментари от страна на БНР", се казва в позицията. От нея става ясно още, че планът за профилактиките се изготвя така, че сигналът на БНР да не спира на прекалено много места с цел да не бъдат ощетени слушателите. "Годишният план за профилактика е съставен по начин, който да позволява изключване на отделни предаватели при минимално засягане на интересите на крайните потребители. Последните могат да слушат/гледат програмата чрез други предаватели, които в голяма степен припокриват своя обхват", пишат още от фирмата. НУРТС посочва, че са задължени да извършват периодични профилактични прегледи и настройки на предавателните съоръжения поне веднъж годишно и по определен график. Целта на профилактиката е да не се допуска спиране на сигнала на излъчваните в ефир радио- и телевизионни програми поради авария или дефектирали съоръжения.

 

ЕКСПЕРТНО

"Този тип профилактики се извършват обикновено нощем, в по-малко слушаните часове, като не се изключват всички предавателни съоръжения едновременно, както може да се види и от последвалото писмо-опровержение от НУРТС", коментира бившият генерален директор на БНР Валерий Тодоров във Фейсбук. "И не е ясно как „недоволните“ от БНР са изпратили писмо от НУРТС за профилактика. Остап Бендер, Илф и Петров хълцат върху този текст от писмото до медиите. И на следващия пасаж, където ръководството на БНР спира всички профилактики. Всички знаят кой и защо спря сигнала на „Хоризонт“. Нови комични „подвизи“ няма да скрият причините и хората. Това ръководство на националната обществена медия е най-големият саботаж в държавата. Запазването на това ръководство моля да бъде смятано за саботаж от страна на СЕМ", заяви още Тодоров.

Ключови думи:

БНР, Светослав Костов, СЕМ
Все още няма коментари

Още

СЕМ: В програма "Хоризонт" е спазен плурализмът

11.12.2019

458 2
Временният шеф на БНР Антон Митов се включва в конкурса за титуляр
Седем кандидати подадоха документи в конкурса за шеф на БНР

05.12.2019

610 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×