facebook
twitter

България

Съдът блокира цялото имущество на фамилията Арабаджиеви

Комисията за конфискация проверява хотелиерите, както и алкохолния бизнесмен Миню Стайков
1229
БГНЕС
В края на август по време на прокурорската акция срещу Арабаджиеви бяха претърсени офисите в столичния хотел "Маринела" и в пловдивския хотел "Марица", които са собственост на фамилията.

Спецсъдът е блокирал цялото имущество, което се води на семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви. Това обяви в парламента вчера зам. главният прокурор Иван Гешев. Запорите и възбраните са наложени по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, тъй като хотелиерското семейство се разследва за данъчни измами и пране на пари. В ареста обаче е само синът им Вълчо, докато те двамата се издирват.

"Разследването на случая "Арабаджиеви" продължава на пълни обороти. Допълнително се разпитват свидетели, назначават се експертизи", каза Гешев. И допълни, че издирването на Арабаджиеви е в ръцете на МВР и на чуждестранните му партньори. "Прокуратурата не осъществява издирвателна дейност, а правораздавателна", каза той и допълни, че нямал информация Арабаджиеви да са правили опит да се свържат с разследващите. 

И друга шумна акция на прокуратурата от последните седмици завършва с издирване - по дело за незаконни цигари беше арестуван алкохолният бизнесмен Миню Стайков, търси се синът му Стайко Стайков.

От комисията за конфискация казаха пред в. "Сега", че вече са получили уведомления от прокуратурата и за двете дела - срещу Арабаджиеви и срещу Стайкови, и са започнали проверките си. За да се стигне до гражданска конфискация, няма нужда да има влязла в сила осъдителна присъда, достатъчно е, че е имало разследване. Трябва да се установи и разминаване в законните доходи и харчовете на семействата. По закон проверката може да се проточи и година. Проверяват се всички парични потоци, търговията с имоти, фирмените сделки, обучения и пътувания в чужбина и т.н. Едва ако намери проблем, комисията може да иска обезпечителни мерки. Запорите и възбраните, които се налагат по искане на прокуратурата, са по наказателното дело и ще бъдат вдигнати, ако то бъде прекратено.

Докато родителите му се издирват, Вълчо Арабаджиев първо бе освободен под гаранция от 20 хил. лв. Няколко дни по-късно обаче втората инстанция го върна в ареста. По време на заседанието на 11 септември, адвокатът Илиян Василев съобщи пред съда, че Ветко и Маринела Арабаджиеви ще се приберат до няколко дни. Запитан кога точно, той отговори, че в момента пътуването е затруднено, защото много хора пътували обратно към Западна Европа. 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдът пусна под домашен арест сина на Миню Стайков

31.01.2019

1017 6
Издирваният син на Миньо Стайков е в "Пирогов"

28.01.2019

2606 12
Съдът нареди хотел "Маринела" да бъде запечатан

30.11.2018

1948 16

Коментари

АГРЕГАТ СОЦИАЛЕН
снимка на АГРЕГАТ СОЦИАЛЕН

теа нали си идваха  уж европска заповед..

те квот можаха истеглиха  другото обещаха...

9101

Нали специалистите казаха че Арабаджиеви и да искат няма как да се приберат. Защото имат издадена европейска заповед за арест и веднага ще ги арестуват на летището или граничния пункт. След което започва процедура по екстрадирането им която трае месеци. 

Matros
снимка на Matros

За да се стигне до гражданска конфискация, няма нужда да има влязла в сила осъдителна присъда, достатъчно е, че е имало разследване

Това по някъв партизански указ от 1944 ли е? То,тия двамцата от снимката,едва ли имат нещо на тяхно име,сигурно всичко е в офшор?Но,горният цитат е стряскащ за простосмъртните!

Влез или се регистрирай за да коментираш