Медия без
политическа реклама

По-вероятно е Цацаров да оглави Инспектората на ВСС

14 Ноем. 2019ТАНЯ ПЕТКОВА
Илияна Кирилова
Главният прокурор Сотир Цацаров няма много време да умува какъв нов пост да избере.

Седмица преди да изтече срокът за номинации за нов председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), тръгнаха наддаванията кой ще заеме поста. Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров е фаворит за шефското място, твърди "Свободна Европа", и затова управляващите толкова бързат с утвърждаване на избора на Иван Гешев за главен прокурор. Мандатът на Цацаров като обвинител №1 приключва през януари, а мнозинството има амбицията до декември КПКОНПИ да е с нов шеф.

Депутати от ГЕРБ, както и от опозицията, с които "Сега" разговаря, определиха информацията като "тестване" на обществената нагласа. "По-скоро Цацаров ще оглави Инспектората към Висшия съдебен съвет, това са му намеренията", каза представител на левицата. И друг изрази подобно мнение, като се аргументира, че "повече му приляга от главен прокурор да стане главен съдебен инспектор", отколкото да се занимава с "огромната работа" в антикорупционната комисия. За по-скоро малко възможна се спряга и другата версия - посланическо място в Турция. 

Мандатът на сегашния главен инспектор Теодора Точкова изтича през април догодина. За да поеме Цацаров този пост, ще трябва да получи поне 160 гласа в Народното събрание. 

Шефският пост в КПКОНПИ пък е вакантен, след като Пламен Георгиев подаде оставка в края на юли след скандала с тераса му - част от по-големия скандал с властимащи "Апартаментгейт". Миналата седмица парламентът откри процедурата за нов председател. Името на Цацаров, чийто мандат официално изтича през януари, се завъртя още тогава в публичното пространство, но никой от мнозинството не я потвърди. Същото се случва и сега.

"В партията не сме правили обсъждане по темата за бъдещ председател на КПКОНПИ. Кандидатури още не са обсъждани. Срокът не е изтекъл. Предстои. Тогава ще може да видите кои са предложените кандидати", коментира лаконично в кулоарите на НС Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ.

Председателят на ресорната парламентарна комисия Борис Ячев от Обединени патриоти, чиято комисия приема номинациите, обяви, че засега няма постъпило предложение за шеф на КПКОНПИ. "Сотир Цацаров формално отговаря на условията за поста", допълни Ячев. По думите му е нормално кандидатура за поста да бъде предложена от най-голямата политическа сила и в Обединени патриоти не са обсъждали кандидати.

От ДПС също не бяха словоохотливи по кандидатурата на Цацаров. "Нямам коментар. Нека да внесат кандидатурата, да изтече срокът, да видим всички кандидатури. Нека да стане факт кандидатурата, тогава ще коментираме. Не сме се събирали още по този въпрос. Има още много време. Има цяла седмица", посочи депутатът от движението Хамид Хамид.

Председателстващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев все пак коментира по същество неофициалната информация. Според него кандидатурата на Цацаров е "добра". С уговорката, че всичко е в сферата на хипотезата и че за пръв път чува новината, Магдалинчев допълни: "Ще кажа и защо - той е наказателен специалист, преди да стане наказателен съдия. Отделно 7 години е главен прокурор. Дейността на председателя на антикорупционната комисия е много близка с наказателноправната материя, с която г-н Цацаров се е занимавал. В този порядък от мисли по принцип и условно казвам, че един такъв специалист би бил подходящ за длъжността."

До следващия четвъртък трябва да станат ясни кои ще бъдат предложени за наследник на Пламен Георгиев. Новият шеф ще довърши мандата му, който изтича през 2024 г.

Още по темата