Quantcast

Медия без
политическа реклама

В Павликени зреят вълнения, след като съдът рестартира завода на Вълка

Сагата с инсталацията за боклук продължава

13 Юли 2023
FB/Ti reshavash - Ти решаваш
Предвижда се заводът да "се вмести" насред тази природа.

Нови вълнения зреят в Павликени, след като проектът за завод за боклук на Румен Гайтански - Вълка получи рестарт от съдебно решение. За ситуацията съобщиха в социалните мрежи местните граждански групи. "Време е отново да се събудим!", е апелът към хората:

Решението на Административен съд - София област е от вчера. С него се отменя спирането на проекта от местната РИОСВ, базирано на отрицателния доклад за въздействието върху околната среда. Докато се стигне до отрицателна оценка, Екологичният експертен съвет към институцията заседава два пъти - при първия през зимата на 2022 г. заводът бе одобрен; отрицателното становище дойде на второто заседание, състояло се тази пролет. За промяната в този период бе допринесъл фактът, че МОСВ се пое от еколога Борислав Сандов, който задвижи нещата в полза на гражданското недоволство, включително чрез смяна на шефа на РИОСВ.

Последва обаче жалба на инвеститора "Петрургия" (свързано с Вълка дружество). И съдът постанови сега, че следва да се има предвид първото заседание на Екологичния експертен съвет, тоест това, което е позволило завода. Решението може да се обжалва пред ВАС.

 

ОСОБЕНОСТИ НА ОСОБЕНОТО МНЕНИЕ

Мотивът на съдебния състав, най-общо, е свързан с изразяване на особеното мнение при решенията на Екологичния експертен съвет. По-точно - особеното мнение като инструмент да се преразгледа решението на органа. Съгласно юридическата материя, ако има изразено такова мнение, директорът на РИОСВ може да върне решението. Именно с такъв мотив то е върнато след първото заседание. Но съдът приема тезата на жалбоподателя, че на заседанието не е имало особени мнения (не са отразени в протокола и т.н.). Постъпвали са след него, а е трябвало в неговите рамки. Съответно не е следвало решението на Екологичния експертен съвет да се преразглежда. 

 

РЕАКЦИЯ

"Решението е толкова смешно, че е срам за всеки съд", коментира Тома Белев във "Фейсбук". Според него съдия Емил Желев неправилно е решил, че екологичните експертни съвети вземат решенията по процедури по ОВОС. "Ами не, не взимат - компетентни органи по процедурите по ОВОС са единствено министърът на околната среда и директорите на РИОСВ и действат в оперативна самостоятелност. Решенията на ЕЕС са само един от десетките обстоятелства, които компетеният орган отчита при вземането на решение", коментира природозащитникът, който беше и зам.-министър на околната среда.

Още по темата