facebook
twitter

България

Отвод на експерт отложи делото за мръсния въздух на София

238
 Илияна Кирилова

Колективното дело срещу Столичната община заради мръсния въздух беше отложено за пореден път. Повод за това стана отводът на едно от вещите лица, участвали в експертизата дали общината е вземала адекватни мерки срещу мръсния въздух. Оказа се, че доц. Нели Громкова е участвала в изготвянето на общинската програма за качеството на въздуха за 2011-2014 г. Затова и ищците поискаха отвода й, като подчертаха, че доц. Громкова е предлагала мерките за справяне с проблема, които според тях са неефективни. Громкова беше в залата в понеделник и реагира бурно на отвода, въпреки че ѝ бяха присъдени 200 лева за свършената работа до момента, съобщи lex.bg. Громкова каза, че е загубила 3 месеца, при положение, че е била ангажирана като вещо лице без нейно съгласие.

Следващото заседание по делото ще е на 11 май. Дотогава трябва да бъдат намерени нови експерти, които евентуално да успеят и да изготвят заключението, поискано от съда през май м.г.

В понеделник съдия Албена Ботева попита страните - Столичната община и гражданите и неправителствените организации, дали са склонни на споразумение. Предложението на съдия Ботева за спогодба беше посрещнато хладно и от двете страни. Представителите на общината заявиха, че такова предложение трябва да дойде от ищците, а те очакват инициативата да е от кмета Йорданка Фандъкова, след като е спечелила и последните избори, в които е посочила като приоритет и справянето с мръсния въздух.

Колективният иск срещу общината беше заведен преди 3 години. Целта му е да бъде преустановено замърсяването на въздуха в София, както и да се установи неефективната реакция на общината в периода 2015 г. – 2017 г. Делото тръгна в съда едва миналата година, а преди това трима съдии се отведоха, двама го прекратиха, докато накрая апелативният съд определи, че съдебен процес трябва да има и той беше поет от Албена Ботева.

Докато казусът е висящ, Софийският градски съд задължи общината да мие вътрешнокварталните улици и улиците с обществена значимост два пъти на месец през лятото и един път месечно през зимния период, ако времето го позволява. На общината беше вменено и да представи план за засаждане на нови дървета през 2020 г. и да се отчита за извършените проверки и наложени наказания при влизането на товарни автомобили с нисък стандарт за изгорелите газове.

Все още няма коментари

Още

Столична община не вижда пореден ден със смог в София

03.04.2020

1523 2
Столичната община проспала силно замърсяване на въздуха

30.03.2020

1747 5
Парадокс: София е наградена за успехи в борбата с климатичните промени

26.02.2020

802 10

Влез или се регистрирай за да коментираш

×