Медия без
политическа реклама

Съдът не повярва на София за въздуха

Магистратите отново задължиха общината да се отчита какво прави срещу замърсяването

12 Ноем. 2019ТАНЯ ПЕТРОВА
БГНЕС
Прословутите 22 нови станции за измерване на замърсяването в момента са в тестови период и гражданите все още нямат достъп до техните показания.

Столичната община не успя да убеди Софийския градски съд, че мие достатъчно често улиците и няма как да подобри контрола и отчетността на миенето. Съдът продължава да настоява общината да мие вътрешнокварталните улици и улиците с обществена значимост два пъти на месец през лятото и един път месечно през зимния период, ако времето го позволява. На общината се вменяват и две нови задължения - да представи план за засаждане на нови дървета през 2020 г. и да се отчита за извършените проверки и наложени наказания при влизането на товарни автомобили с нисък стандарт за изгорелите газове.

Това стана ясно на поредното заседание по делото срещу пасивната позиция на Столичната община за чистотата на въздуха в периода 2015-2017 г. Екипът от вещи лица по делото още не е окомплектован, като поредното заседание се отложи за 17 февруари, а ищците не очакват решение преди края на 2020 г.

Както "Сега" писа, съдията по делото Албена Ботева наложи безпрецедентни привременни мерки по делото, които да гарантират междувременно обществения интерес преди приключването му. Така през юли съдът нареди на общината да подобри публичността за актуалното състояние на въздуха, да увеличи миенето на улиците и да предложи план за изграждане на велоалеи.

Столичната община реши да атакува точка по точка определението на съда, твърдейки, че исканията са или неизпълними, или ненужни. Така в становище по наложените от съда мерки общината обяви, че и в момента мие улиците достатъчно често. От общината твърдят, че няма как да изготвят месечни графици за миенето през зимата, съобразени с метеорологичните условия, защото графиците се правели от трети лица - почистващите фирми, а времето не позволява ежемесечно миене. Екипът на Йорданка Фандъкова не желае и да се отчита за реално измитите площи в предходния месец. Общината безпардонно твърди, че миенето на улиците може да доведе до отстраняване на фин прах от тях, но уведомяването на населението за извършените измивания "не би могло да има подобен ефект".

Съдът не е приел тези аргументи. Така изискването за публикуване на ежемесечните отчети и графици остава. Остава и задължението вътрешнокварталните улици и улиците с обществена значимост да се мият два пъти в период от май до септември, а през зимата - веднъж месечно, ако времето го позволява. Уточнението за подходящите метеорологични условия през зимата е единствената отстъпка на съда относно аргументите на общината в частта миене на улиците.

Общината ще трябва да информира столичани и по друга тема, свързана с чистотата на въздуха - контрола върху товарните и строителни машини в центъра на града, които не покриват еконормите. По наредба влизането на тежки машини над 4 тона в зона център е забранено, ако колите не покриват изискванията на стандарта за изгорели газове EURO 4. В периферната на центъра първа зона пък е забранено влизането на коли с максимална маса до 3.5 тона, които не покрива EURO 3. В момента няма данни колко санкции са наложени за неспазване на тези норми. Общината ще трябва да изготви и план за засаждане на дървета през 2020 г. като част от мерките за подобряване на качеството на въздуха.

ПУБЛИЧНОСТ

Единствената част,  в която съдът приема частично аргументите на общината, е оповестяването на актуалните данни за чистотата на въздуха. Общината твърди, че е невъзможно това да става на спирките на градския транспорт и на таблата в метрото и трамваите, затова тази мярка отпада. Съдът обаче е задължил общината да публикува на сайта си и във Фейсбук директен линк към поддържаната от ИАОС система за предоставяне на информация на обществеността за качеството на атмосферния въздух в реално време. Сайтът на общината следва да препраща и към европейския индекс за качество на въздуха, но това условие е изпълнено и към момента.

Още по темата