facebook
twitter

България

Несменяем чиновник с къща за тъща е уволнен за трети път

944
Илияна Кирилова

Проверките на къщите за гости най-сетне произведоха виновен, макар и косвено. Преди 2 седмици земеделският министър Десислава Танева е наредила да бъде уволнен Янаки Червеняков. Той е началник-сектор в дирекция "Договориране по прилагане на мерки по програмата за развитие на селските райони" във фонд "Земеделие", което не е попречило тъща му да спечели два европроекта, одобрени от същия фонд. Единият проект е за къща за гости в село Попина лъка, община Сандански.

Това е третият опит за уволнение на Червеняков, като този път министърът се аргументира с уронване престижа на държавната администрация. През 2016 г. Червеняков е отстранен, но впоследствие съдът го възстановява на работа. Проверка на "Капитал" установява, че той е уволнен на основание нелепа промяна в длъжностната характеристика, като в процедурата по уволнението са допуснати поредица от нарушения, с които се залага отмяната й от съда и възстановяването на Червеняков на работа. След като се връща на работа, Червеняков излиза в неплатен отпуск. Той е уволняван и през 2014 г., но за тогавашния случай няма информация.
Проверка в къщата на тъщата пък показа, че тя не се ползва от туристи. Това обаче към момента не е нарушение, защото е минал периодът, в който имотът трябва да се ползва по предназначение. Любопитно е, че в района на село Попина лъка има и друга къща за тъща - на бившия вече зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Манолев също нямаше желание да напуска поста си след скандала, но подаде оставка, след като Върховната касационна прокуратура започна да го проверява. Не е известно прокуратурата да се е задействала по отношение на несменяемия експерт Червеняков.

КОНТРОЛ БЕЗ КРАЙ

В края на миналата седмица земеделският министър Десислава Танева нареди проверки на всички къщи за гости, финансирани по ПРСР 2007-2013 г., за които 5-годишният мониторингов период не е изтекъл. От всички платени 746 проекта в период на наблюдение са 288 туристически обекта. Общата изплатена субсидия за тях от Европейския фонд за развитие на селските райони (ЕФРСР) е близо 82 млн. лв. Проверките целят да се установи на място дали обектите, които са в период на наблюдение, работят по предназначение и развиват туристически дейности. Инспекциите трябва да приключат до 30 юни.

Все още няма коментари

Още

Земеделското министерство "изгърмя" 15 бушона от къщите за гости
Властите вземат драконовски мерки заради чумата по свинете

09.07.2019

Йоана Петрова

168
В къщи за гости ли спаха институциите досега?

03.05.2019

Мартин Георгиев

3926 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×