Медия без
политическа реклама

Несменяем чиновник с къща за тъща е уволнен за трети път

Илияна Кирилова

Проверките на къщите за гости най-сетне произведоха виновен, макар и косвено. Преди 2 седмици земеделският министър Десислава Танева е наредила да бъде уволнен Янаки Червеняков. Той е началник-сектор в дирекция "Договориране по прилагане на мерки по програмата за развитие на селските райони" във фонд "Земеделие", което не е попречило тъща му да спечели два европроекта, одобрени от същия фонд. Единият проект е за къща за гости в село Попина лъка, община Сандански.

Това е третият опит за уволнение на Червеняков, като този път министърът се аргументира с уронване престижа на държавната администрация. През 2016 г. Червеняков е отстранен, но впоследствие съдът го възстановява на работа. Проверка на "Капитал" установява, че той е уволнен на основание нелепа промяна в длъжностната характеристика, като в процедурата по уволнението са допуснати поредица от нарушения, с които се залага отмяната й от съда и възстановяването на Червеняков на работа. След като се връща на работа, Червеняков излиза в неплатен отпуск. Той е уволняван и през 2014 г., но за тогавашния случай няма информация.
Проверка в къщата на тъщата пък показа, че тя не се ползва от туристи. Това обаче към момента не е нарушение, защото е минал периодът, в който имотът трябва да се ползва по предназначение. Любопитно е, че в района на село Попина лъка има и друга къща за тъща - на бившия вече зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Манолев също нямаше желание да напуска поста си след скандала, но подаде оставка, след като Върховната касационна прокуратура започна да го проверява. Не е известно прокуратурата да се е задействала по отношение на несменяемия експерт Червеняков.

КОНТРОЛ БЕЗ КРАЙ

В края на миналата седмица земеделският министър Десислава Танева нареди проверки на всички къщи за гости, финансирани по ПРСР 2007-2013 г., за които 5-годишният мониторингов период не е изтекъл. От всички платени 746 проекта в период на наблюдение са 288 туристически обекта. Общата изплатена субсидия за тях от Европейския фонд за развитие на селските райони (ЕФРСР) е близо 82 млн. лв. Проверките целят да се установи на място дали обектите, които са в период на наблюдение, работят по предназначение и развиват туристически дейности. Инспекциите трябва да приключат до 30 юни.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата