facebook
twitter

България

МЗ обеща и на педиатрията дял от допълнителните милиони

Въпреки това болницата излиза на протест
160
Илияна Кирилова

В опит да потуши още един задаващ се протест - на работещите в специализираната болница по педиатрия в София, здравното министерство обеща пари и на тях от явно разтегливите допълнителни средства, отпуснати първоначално за ръст на заплатите на медицинските сестри. Инициативен комитет от медици от детската болница се срещна в сряда със здравния министър Кирил Ананиев, ден преди насрочения от тях протест. След срещата лекарите обявиха, че са получили уверения, че до края на май част от исканията им ще бъдат удовлетворени. Протестът в четвъртък обаче ще се състои в двора на болницата.

От болницата искат да няма лимити за лечението на детски болести, по-високи заплати и специален статут на единствената педиатрична болница у нас, който да позволи тя да получава пари и от бюджета. Договорено е да отпаднат част от лимитите на болницата, така че да не се налага деца в спешно състояние да бъдат връщани, а също и да се променят работните заплати, като за целта ще се използват допълнителните средства, отпуснати от Министерския  съвет. От МЗ не обещават нищо единствено за промяна на статута на болницата, като идеята е това действително да стане, но финансиране от хазната да получава чак бъдещата комплексна детска болница, която тепърва ще се строи. Очакванията са тя да е готова най-рано след 2 години.

След срещата не стана ясно от кои точно допълнителни пари от кабинета ще има и за педиатрията. Преди седмица МС отпусна 50 млн. лв., като беше обявено, че те са за увеличение на заплатите на медицинските сестри, които пък протестират за стартово възнаграждение от поне 1120 лв. Искането на детската болница обаче не е само за заплатите на сестрите, а изобщо, тъй като педиатричните пътеки са сред най-зле финансираните от здравната каса и болницата има ниски приходи. От лечебното заведение твърдят, че успяват да покриват не повече от 60% от заложените в колективния трудов договор заплати. Сестрите получават 100 лв. над минималната работна заплата, лекар с 2 специалности - 200 лв. над минималното възнаграждение. Преди няколко месеца кабинетът отпусна други извънредни 30 млн. лв., отново за болниците. Те също бяха обявени и за заплати на медицинските сестри, които пък твърдят, че още не са получили нищо от първата финансова инжекция.

 

БЕЗУМИЕ

Заради още по-рестриктивните лимити на НЗОК тази година от болницата твърдят, че се налага да приемат пациенти за сметка на лечебното заведение, за разлика от други места, където се връщат болни деца. "В нашата болница не сме си позволили такова нещо, правим го за наша сметка“, обясни пред БНР д-р Адил Кадъм. "Имам колеги по други отделения, които връщат пациенти при налични легла. Той казва - ще ме уволнят, ще ме накажат или просто не мога да си го позволя. И при нас е така. Ние също не можем да си позволим това да става за сметка на нашите заплати, но го правим", увери тя.

Кадъм предупреди, че ако исканията на работещите в болницата не бъдат изпълнени, те ще започнат да напускат.

 

Ключови думи:

педиатрия, болница
Все още няма коментари

Още

Лекари забравиха вързан пациент в скенер за близо 6 часа

18.10.2019

2879 21
Утре ще стане ясно кой иска да строи новата детска болница

20.08.2019

717 7
Михаил Горбачов е в болница от 6 месеца

10.08.2019

2076 16

Влез или се регистрирай за да коментираш

×