Quantcast
МОСВ омаловажи щетите от туристите върху Рилските езера | СЕГА
facebook
twitter

България

МОСВ омаловажи щетите от туристите върху Рилските езера

Има ерозия, но не и заблатяване, смята експерт от екоминистерството
659

Годишният мониторинг показва, че няма промяна във физическите и химическите параметри на водите в Рилските езера. Има ерозия и оплитняване на езерата, но не и заблатяване. Това обясни днес пред Би Ти Ви шефът на дирекция "Национална служба за опазване на природата" в МОСВ Мирослав Калугеров по повод притесненията на природозащитници от тълпите туристи, които посещават езерата благодарение на лифта, който стига до тях, а също и допускането на автомобили.

Калугеров обясни, че от 2007 г. насам се взимат проби от езерата и се правят такъв тип изследвания и "до ден днешен няма промяна в характеристиките на водите в тях". Той призна единствено за ерозионни процеси по туристическите пътеки, които по думите му трябва да се управляват, за да не се стига до проблеми в екосистемата. "Такава ерозия е имало и преди да се появи лифтът", заяви експертът от МОСВ.

Калугеров обаче не можа да обясни защо новият лифт е изграден без валидна оценка на въздействието на околната среда и с изтекло разрешително за строеж. Според еколога от WWF-България Александър Дунчев такава оценка на стария лифт е правена през далечната 1995 г., а валидността е изтекла през 1998 г. "Многократно сме подавали жалби и сигнали, Националната следствена служба също установи, че лифтът е незаконен, но някъде на по-високо ниво се спират преписките", обясни Дунчев.

"Не мога да говоря за времена преди 30 години, когато е установена процедурата по ОВОС", заяви обаче представителят на МОСВ. "Европейската комисия е стартирала наказателна процедура, която впоследствие е била спряна. Очевидно и българските, и европейските институции в годините назад не са установили незаконно строителство", коментира още Мирослав Калугеров. Според него с темата се спекулира и се слага фокус само в района на циркуса на Седемте рилски езера, а никой не говори за района на Безбог, където ситуацията била същата.

Според Калугеров трябва да се отвори дебат дали е необходимо да се ограничи туристическият поток до Седемте рилски езера. Мнението му обаче е, че не маратонките на туристите предизвикват ерозията, е конете и катърите, които през годините са използвани за извозване на храна и стоки до хижите край езерата.

 

Още

Обилният снеговалеж повиши опасността от лавини

22.03.2021

570
Радев и ГЕРБ се засипаха с обвинения за скандала с евроджиповете

03.02.2021

Обновена

18639
БСП поиска от Гешев проверка на Борисов за безводието

29.11.2020

701