facebook
twitter

България

МОН увеличи на 500 лв. бонуса за учители в проблемни райони

1218
Илияна Кирилова

С 200 лв. се увеличава бонусът към заплатата на учителите, които се престрашат да преподават в проблемни училища на ученици с ниски образователни резултати. Това предвиждат предложени от просветното министерство промени в националната програма "Мотивирани учители" (1.7 млн. лв.), по която МОН се опитва да осигури педагози за училищата в проблемни райони. Така допълнителното възнаграждение на педагозите ще станe 500 лв., с което от ведомството на министър Красимир Вълчев се надяват да повишат интереса към програмата.

МОН искаше да сформира корпус от 80 учители по математика, физика и информатика и информационни технологии (с поне 8 г. опит) за проблемните райони у нас заради повсеместната липса на достатъчно добре подготвени кадри, особено по някои от техническите предмети. Намерението обаче се оказа пред провал, тъй като едва 4-ма педагози поискаха да преподават на уязвими ученици. Заради това МОН реши да удължи срока по програмата, както и да увеличи от 300 на 500 лв. средствата, които планираше да дава към заплатата на тези учители. Отделно от това учителите ще получават и по 200 лв. на месец за покриване на наем или за възстановяване на транспортните разходи за срок от 12 месеца (това фигурираше и преди в програмата), като договорите, които те ще сключват с МОН, също остават за срок от 3 г.

Другият модул на програмата бе за специалисти с висше образование, които искат да придобият професионална квалификация „учител“ по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии и чужди езици. За тях е планирано 1-годишно задочно обучение в университет, за което ще получат по 1200 лв. финансиране плюс разходи за нощувки и транспорт. При квота от 100 души обаче до 24 април се бяха явили едва 65 кандидати. С промените се разширяват възможностите за включване на специалисти във въпросните едногодишните обучения - добавят се и кандидати да станат учители по биология и химия, като вече ще се допускат и кандидати с образователно-квалификационна степен „бакалавър“, а не само специалисти със степен „магистър”.

Ключови думи:

МОН, Мотивирани учители
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Учениците се справят устойчиво зле при четенето с разбиране (видео)

03.12.2019

1576 33
"Доза щастие" става част от учебната програма

14.11.2019

268
Хиляди учени чакат да бъдат вписани в регистър

Коментари

Интервал

Националната програма "Мотивирани учители" (1.7 млн. лв.).. Сега да си припомним колко милиона и за какво се трошат постоянно. Приоритетите радват, а и несъмнено носят резултати. За определени бизнесмени.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×