Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мегапоръчката на ЕК за защитни средства се оказа успешна

Страните-членки, включително и България, трябва спешно да подпишат договорите

25 Март 2020ТАНЯ ПЕТРОВА
Илияна Кирилова

Първите две от общо 4 мегапоръчки на Европейската комисия за защитни средства и медицинска апаратура приключиха успешно. Европейската комисия е получила достатъчно оферти и по двете обявени позиции - 1. за гащеризони и ръковации и 2. за маски от класа 2 и 3, очила, предпазни шлемове и хирургични маски. България се включи по втората позиция и е сред страните, които спешно трябва да подпишат договори по процедурата, уточниха от българското представителство на ЕК. Очаква се защитните средства да бъдат налични до две седмици след подписване на договорите. 

Европейската комисия не обявява конкретните количества, като се очаква това да направят самите държави-членки при подписването на договорите. От ЕК уточняват, че за всеки поискан артикул производителите са дали оферти, които са покрили, а в някои случаи са и надвишили заявените количества. „Навсякъде по света в момента има огромна нужда от защитно облекло и медицинско оборудване. Поради това смятаме за успех, че Съвместната европейска инициатива за обществени поръчки бе в състояние да осигури конкретни оферти от световния пазар в значителен мащаб във възможно най-кратък срок. Това е пример за солидарността на ЕС в действие. Това показва, че от членството в ЕС има полза", коментира по повод успешното приключване на процедурата председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

Европейската комисия стартира и други две процедури за бързо възлагане на общи поръчки - за закупуване на респиратори и за тестове, реагенти и хардуер, като за тези търгове ще се събират преложения. 

България успя да се включи в обществените поръчки въпреки проблем със забавена ратификация на рамковото споразумение на ЕС за съвместни общестевни поръчки за медицинско оборудване. Споразумението мина през светканична ратификация в парламента на две четения в рамките на един ден, без дебати. От МС оправдаха късното ратифициране с липсата на официален превод на споразумението. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?