Медия без
политическа реклама

Масови отпуски провалиха заседание за Нотариуса във ВСС

04 Юни 2024
Кои магистрати са били членове на SS клуб на Мартин Божанов? Дали институциите имат интерес истината да излезе на бял свят?
Илияна Димитрова
Кои магистрати са били членове на SS клуб на Мартин Божанов? Дали институциите имат интерес истината да излезе на бял свят?

Липса на кворум заради отпуски и болнични провали заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Така членовете на колегията не успяха да обсъдят доклад за дейността на комисията, която създадоха, за да изследва участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса. Колегията създаде тази комисия в началото на февруари, 2 седмици след убийството на Божанов, когато изведнъж институциите забелязаха "брокерската" му дейност в съдебната власт, осветена много преди това и от магистрати, и от разследване на АКФ.

За заседанието днес се явиха председателката на Върховния касационен съд Галина Захарова, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска, Даниела Марчева, Атанаска Дишева и Боян Магдалинчев, пише "Лекс". За да има кворум обаче трябват 8 членове на съвета.

Петима се оказаха в отпуск - председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков (той отсъства по извънредни лични причини), Боян Новански, Севдалин Мавров, Драгомир Кояджиков и Стефан Гроздев. А Вероника Имова отсъства заради болничен.

Така всички точки от дневния ред бяха отложени за следващото заседание във вторник, 11 юни.

Комисията от Съдийската колегия иска мандатът ѝ, който беше до 20 май, да бъде удължен до края на септември. На 19 юни пък се очаква да бъде изслушан Веселин Денков. Той е съпруг на Ивайла Бакалова, която в интервю за АКФ освети Божанов като съдебен брокер точно във връзка с дело срещу Денков.

Вече се знае, че членове на съвета отдавна са били наясно с дейността на Божанов. "Има 20 дела срещу него. Той е измамник!". Това казва на 25 февруари 2020 г., т.е. преди повече от 4 години, по адрес на Мартин Божанов - Нотариуса членът на Висшия съдебен съвет Боян Новански. Репликата му е от заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, която в този ден изслушва съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров във връзка с твърденията им за оказан върху тях натиск от групата на Божанов. Тази част от заседанието на съвета тогава се проведе при закрити врати. И едва вчера пълният стенографски протокол вижда бял свят. А, по всичко личи, информацията за "измамника с 20 дела" си остава просто за сведение.

По време на заседанието на 25 февруари 2020 г. съдиите Цариградска и Лазаров подробно обясняват каква е технологията на натиска, упражняван от Божанов и хората около него. И докато Цариградска гледа дело, свързано с личен имот на Божанов в с. Карлуково, то казусите, за които Лазаров говори, са за апетитни имоти в централната част на София.

Магистратите разказват и как проверките за нередностите по техните дела всъщност се превръщат в проверки срещу тях.

Казусът "Нотариуса" беше проучван и от специална парламентарна комисия, която в крайна сметка приключи работата си безславно, без дори да успее да приеме доклад. Свое "разследване" прави и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и дори качва онлайн различни материали по темата.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата