Медия без
политическа реклама

В края на мандата ГЕРБ написа закон за психолозите

Цветан Цветанов заподозря бившите си колеги, че си приписват негови приоритети

12 Февр. 2021
Даниела Дариткова
БГНЕС
Даниела Дариткова

В последните дни от мандата си ГЕРБ реши да се заеме с един замитан от три години проблем - липсата на регулация в дейността на психолози и психотерапевти у нас. Той стои нерешен заради спор между различните съсловни организации в сектора, а сега нов законопроект са внесли Даниела Дариткова и 20-ина нейни колеги.

Законопроектът предвижда да се създаде регистър на правоспособните психолози и само регистриран в него психолог да може да упражнява професията си. Освен да е вписан в регистъра, той трябва задължително да е член и на Дружеството на психолозите, като статутът на съсловната организация е подробно описан в проекта.

Психолог ще може да бъде само човек с висше образование по тази специалност - трябва да има поне бакалавърска степен. Ще има стандарти за изпълнение на извършваните психологически дейности, които също ще бъдат изготвени от дружеството на психолозите.

В момента липсва ред за контрол и санкциониране на нарушения, изтъкват в мотивите Дариткова и другите вносители. "В България има немалко специалисти, които не са завършили психология и нямат необходимата квалификация да осъществяват интензивна намеса в човешката психика. Често въздействието върху човешката психика от лица без необходимите систематизирани знания може да нанесе трудно поправими вреди", допълват те.

Вносителите отварят вратичка на производните дейности да продължат да съществуват, но без да могат да се определят като психолози. "Всеки може да ходи при лица, които осъществяват така наречения "коучинг", т.е. да обучават или въздействат на други лица с цел евентуално тяхно усъвършенстване, но все пак ползвателите на подобни услуги следва да знаят, че тези лица не са психолози", посочват те в мотивите към законопроекта.

 

ПРЕДИЗБОРНИ

Законопроектът привлече вниманието на новата формация "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, за която това се оказа приоритет. "Още при учредяване на партията „Републиканци за България“ заявихме, че една от каузите, за които ще се борим, е да бъде законово регулирана професията „психолог“. В рамките на около месец и малко народните представители от ГЕРБ рязко се събудиха. Присърце ли взеха една от секторните политики на Републиканци за България предстои да разберем. Както на широката общественост вече и е ясно, управляващите обичат много да си приписват едни или други чужди заслуги за свои", заявиха от партията, цитирани от БГНЕС.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

закон, психолози

Още по темата