facebook
twitter

България

КПКОНПИ не казва каква роля е имала при акцията в Перник

Антикорупционната комисия продължава да участва в шумни спецакции, без да е ясно защо
853
 БГНЕС
Служителите на КПКОНПИ са на място при всяка по-шумна акция на прокуратурата.

Главният прокурор Иван Гешев беляза началото на новата година с шумна акция в Перник заради водната криза. Областният град беше обсаден от специализираната прокуратура, ДАНС, МВР и антикорупционната комисия. И докато служби и полиция разполагат с разследващи функции, остава загадка каква точно дейност са изпълнявали служителите на КПКОНПИ по време на спецакцията.

"Сега" зададе този въпрос на антикорупционната комисия, която обаче очевидно не желае да даде подробности за ролята, която е изпълнявала по време на операцията в Перник. На запитване каква функция са имали служителите на КПКОНПИ от пресцентъра отговориха единствено, че "функциите на служителите на КПКОНПИ са определени със Закона за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество".

Оказва се обаче, че мегаорганът не просто е бил на място в Перник по време на спецакцията, а активно е участвал в действията по разследването. Пред "Сега" говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че "претърсванията и изземванията са извършени с участие на служителите на КПКОНПИ". По нейни думи комисията е била в областния град при операцията, тъй като "такава е била преценката на наблюдаващия прокурор". 

След създаването на антикорупционната комисия нейни служители участват в почти всяка гръмка спецакция на прокуратурата. Тази тенденция не се промени дори след като първоинстанционният съд прие, че от КПКОНПИ са присъствали незаконно при ареста на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова през април 2018 г. В решението на специализирания съд, с което двете жени бяха осъдени за поискан подкуп, се казва, че от КПКОНПИ не са имали място по време на акцията по задържането им.

Там се посочва, че "такова едно присъствие не почива на нормите на закона". "Разследващите органи, при необходимост, следва да ангажират органите на полицията за запазване на периметъра на следствените действия. Намесата на органите на КПКОНПИ следва да е обусловена от предоставените им правомощия - за придобиване на сведения и информация или за изготвяне и съхранение на веществени доказателствени средства", пише в мотивите на първоинстанционния съд по делото "Иванчева".

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

КПКОНПИ е осъдена да плати 50 000 лв. заради загубено дело

18.09.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4661 10
Цацаров: Не сме очернили Трайков с делото за конфликт на интереси

18.09.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1931 8
КПКОНПИ проверява горското в Шумен по разследване на "Сега"

16.09.2020

Обновена

1412 5

Коментари

ppipi7766

Ами вижте Кой е новият вожд в КПКОНПИ и какво може да прави.

Него и шеф на детска градина да го турят ще поведе дечурлигата в някаква "акция".

Влез или се регистрирай за да коментираш