Quantcast
Граждански натиск отложи ремонта на Борисовата градина | СЕГА
facebook
twitter

България

Граждански натиск отложи ремонта на Борисовата градина

Проектът предвижда строителните дейности да продължат около две години
496
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Общината настоява историческата част на Борисовата градина да се ремонтира без приет Подробен устройствен план.

След почти двучасови разгорещени спорове и натиск от страна на граждани и опозиция комисията по екологията в Столичния общински съвет отложи решението за започване на ремонт на централната част на Борисовата градина. Първоначално представителите на ГЕРБ се изказваха в подкрепа на искането на зам.кмета по околната среда Йоана Христова за бързо гласуване на доклада. След критики от инициативния комитет „Да спасим Борисова градина“ и от съветници на „Демократична България“, БСП и от независимия Борис Бонев обаче в крайна сметка управляващите единодушно вдигнаха ръце за отлагане на точката.

Основното недоволство бе, че въпреки искането си за подкрепа на проекта администрацията на кмета Йорданка Фандъкова не е предоставила информация за цената на различните видове дейности. Общинският съветник от „Демократична България“ Тома Белев попита как при точни до стотинка изчисления колко пари София ще иска от Оперативната програма „Региони в растеж“  още не е ясно каква част от тях ще отидат за асфалтиране, осветление, камери и т.н. Отговорът на Христова бе, че точното остойностяване ще стане ясно на по-късен етап, когато бъде представен работният проект за ремонта. Тя не можа да съобщи и точната площ на парка, която предстои да се ремонтира. 

Присъстващите граждани протестираха, че общината се готви да реконструира централната част на градината в разгара на дебатите около проекта за нов Подробен устройствен план на най-стария столичен парк. Те не харесаха и идеята след ремонта алеите да бъдат застлани с асфалт при положение, че в проекта за нов ПУП се предвижда възстановяване на автентичните настилки.

Като друг проблем бе отчетено, че Столичната община вече е подала документи за финансиране по оперативната програма, което поставя СОС пред свършен факт. Както „Сега“ писа, стойността на ремонта на централната част на градината е 11,8 млн. лв, от които 8,8 млн. лв. трябва да дойдат от „Региони в растеж“, а почти 3 млн. ще са от бюджета на столицата. Реновацията ще обхване т.нар. историческа зона- от "Орлов мост" до бул. "Яворов". Предвидена е реконструкция на Езерото с лилиите и зоната около него, обновяване на около 30 дка алеи и бордюри, подмяната на стари камери за видеонаблюдение с нови, доизграждане на поливната система, възстановяване на тоалетната в горната част на градината и т.н. Предлага се и възстановяване на няколко скулптурни композиции, които са съществували в Борисовата градина, но в момента не са там, стана ясно при презентацията.

През последните години части от най-големия столичен парк, сред които и в споменатите зони, вече бяха в ремонт, чиято стойност бе над 1,7 млн. В резултат в Борисовата градина бе изградена система за видеонаблюдение, която обаче не попречи в парка да продължат да се случват престъпления, включително и убийства. Днес се разбра, че след новия ремонт в парка ще бъдат разположени още 130 камери, като все още администрацията на града не се е координирала със СДВР къде точно трябва да се намират те.

Ако проектът бъде одобрен, ремонтът ще се извърши в шест етапа с цел центърът на Борисовата градина да не бъде затварян изцяло за дълго време. Реконструкцията ще започне около къпалнята „Мария Луиза“ през 2021 г. и трябва да завърши с пространството зад сектор В на ст. „Васил Левски“ през есента на 2023 г. Предвидено е районът с Езерото с лилиите да бъде затворен в третия етап от строителните дейности. 

С гласовете на ГЕРБ и "Демократична България" бе отхвърлено предложението на БСП с промени в проекта да бъде заложено и възстановяване на алеята към Братската могила, както и нейният ремонт. 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Общината ще копае в Борисовата градина срещу 10,3 млн. лв.

22.10.2020

Обновена

1684 17
Общината бави решението за Борисовата градина
Столичани са гневни от организацията на разходките в парковете

27.04.2020

Обновена

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ, ДИЯН БОЖИДАРОВ

11460 81

Коментари

Сладур

БСП хабер си нямат от проекти. Те никога не са правили такива. Само лаят...

ловkия

Най-добре е педалчетата да вземат и сами да си я отремонтират Борисовата както на тях им харесва.

Влез или се регистрирай за да коментираш