Quantcast
Главният прокурор и Гешев внезапно ускориха кадровите рокади | СЕГА
facebook
twitter

България

Главният прокурор и Гешев внезапно ускориха кадровите рокади

Президентът стартира консултациите за промяна в конституцията
502
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Новият главен прокурор Иван Гешев вероятно ще стъпи в длъжност другата седмица, веднага след напускането на Цацаров.

Само ден след като депутатите избраха с впечатляващо мнозинство Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), настоящият главен прокурор пришпори Висшия съдебен съвет да го освободи от поста на ръководител на държавното обвинение. На заседанието си в четвъртък съдебните кадровици приеха оставката му единодушно, като решението на пленума ще бъде изпратено веднага до президента Румен Радев, който трябва да издаде указ за освобождаването на Цацаров. Очаква се неговият наследник Иван Гешев да встъпи в длъжност още на 19 декември.

Въпреки че дневният ред на ВСС предвиждаше гласуването на оставката да бъде в края на заседанието, правосъдният министър Данаил Кирилов предложи това да се случи още в началото. Така главният прокурор беше освободен без никакви дебати, като самият той отсъстваше. Според представляващият съвета Боян Магдалинчев неявяването на Цацаров не показвало неуважение. "Това е негово решение. Вчера той ни уведоми, че днес няма да присъства. Не го разчитам като негативен знак. Отношението му към съвета винаги е било позитивно“, заяви той пред журналисти, цитиран от "Лекс".

Остава загадка защо е необходимо спешното прекратяване на мандата на Цацаров. Независимо че парламентът го избра да оглави КПКОНПИ, в решението на законодателната власт можеше да бъде разписано, че встъпва в длъжност след 10 януари, когато, така или иначе, трябваше да освободи поста на главен прокурор. В крайна сметка обаче Цацаров остава шеф на държавното обвинение, докато Румен Радев не издаде указ за освобождаването му. "Ще изчакам пленума на ВСС и тогава ще реша", коментира президента в сряда. "Сега" попита пресцентъра на президентството дали това ще бъде сторено в кратки срокове. От там отговориха: "След като пленумът на ВСС е взел решение за освобождаването на главния прокурор, следва предвидената в конституцията процедура да бъде завършена с издаването на указ от страна на президента".

Вероятната причина за скорострелните действия на ВСС е, че след освобождаването на креслото на главния прокурор на него веднага може да седне Иван Гешев. Това се потвърждава и от думите на Цацаров, който твърди: „В деня, в който съм освободен, няма пречка Иван Гешев да встъпи в длъжност“. В папките на държавното обвинение обаче ще остане тежко наследство, за което очевидно новият шеф на КПКОНПИ вече не иска да носи отговорност. Все още разследващите не са дали отговори за скандала "Апартаментгейт", къщите за гости на чиновници, както и за неназованите 38 политици и магистрати с недекларирани имоти и сметки зад граница. Въпросните проверки текат вече повече от половин година.

Мандатът на новия главен прокурор Гешев започва на фона на намерението на управляващите да прекарат промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които да се обособи фигурата на т. нар. "независим" прокурор към Инспектората на Върховната касационна прокуратура. Той ще има правомощието да разследва шефа на държавното обвинение, без да му се отчита. Не е ясно обаче дали така написан, законопроектът не противоречи на конституцията, която дава право на главния прокурор да осъществява методическо ръководство спрямо всички долустоящи прокурори. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев също изрази съмнения дали предложените от правосъдния министър Данаил Кирилов промени ще бъдат работещи. „Колебая се дали е работещо по този начин, както е. Това е проект на кабинета. Нека видим какво ще приеме Народното събрание. Може да се приеме и в този вариант, друг е въпросът как трябва да бъде“, каза той.

По негови думи законопроектът може да се измени, за да гарантира по-голяма независимост на институцията, която разследва главния прокурор. „Ако се приемат и други механизми, които биха могли да гарантират независимостта на този инспектор, може механизмът и да заработи“, посочи Магдалинчев. От пресцентъра на президента пък заявиха за "Сега", че "през следващите дни ще започне поредицата от срещи на държавния глава с представители на институциите и неправителствените и съсловни организации, на които ще бъде обсъдена необходимостта от промени в конституцията".

Все още няма коментари

Още

Депутатите отмениха разпоредба, която не съществува в правния мир

26.11.2020

5024 15
ВСС не се трогва, че всички бягат от поста на апелативен спецпрокурор
ГЕРБ сътвори пореден законодателен хаос

25.11.2020

МИЛА КИСЬОВА

5525 10

Влез или се регистрирай за да коментираш