facebook
twitter

България

Фирми алармираха, че се бави поставянето на колани в автобусите

206
 СНИМКА ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Пътническите автобуси все още не разполагат с предпазни колани, въпреки че са задължени по закон, предупреждават български фирми.

Въпреки че законодателят задължи да се монтират предпазни колани в пътническите автобуси, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" умишлено забавя този процес. Това се казва в протестно писмо на акредитираните изпитателни лаборатории и нотифицирани технически служби за България "Технотест" и "Тиат".

Те посочват, че "българските изпитателни лаборатории от месеци разполагат с одобрени стендове за изпитване закрепването на колани в старите пътнически автобуси", но коланите така и не са монтирани. Това е нарушение на закона, тъй като през септември миналата година парламентът прие окончателно промени в Закона за пътищата, с които задължи фирмите за пътнически превози да оборудват автобусите си с колани. Решението беше взето непосредствено след жестоката трагедия край Своге, при която 20 души загубиха живота си, след като автобусът им изхвърча от пътното платно.

"Технотест" и "Тиат" алармират и за лобистки интереси в новия проектозакон за пътните превозни средства. Според двете фирми се прави опит те да бъдат елиминирани от  "псевдопредставителства на чуждестранни технически служби" и в крайна сметка да се вдигнат цените на услугите. "За разлика от незаконно работещите представителства на чуждестранни фирми, българските технически служби и изпитвателни лаборатории са акредитирани от ИА “Българска служба по акредитация”, както и разполагат с опит, специалисти, база, стендове и оборудване, необходими за надлежното провеждане на редица пътнотранспортни изпитвания, пряко свързани с безопасността на пътуващите в страната хора и товари", пише в отвореното писмо на двете организации.

Все още няма коментари

Още

Китайската икономика се забави през 2019 г. до 30-годишно дъно

17.01.2020

697 25
Съдът остави "валиумния изнасилвач" в ареста

16.01.2020

307
Съдът остави Нено Димов окончателно в ареста

16.01.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

5161 14

Влез или се регистрирай за да коментираш

×