facebook
twitter

България

Антикорупционната комисия мълчи за старата проверка на Цветанов

От КПКОНПИ отказват да разкрият дали са установили несъответствие в доходите и разходите на втория човек в ГЕРБ
3961
Илияна Кирилова
Шефът на КПКОНПИ с недекларираната тераса Пламен Георгиев заяви преди месец, че комисията проверява дали изобщо е проверявала Цветан Цветанов през 2015 г.

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) твърдо не желае да даде информация във връзка с извършена от органа проверка на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, която е приключила през 2015 г.

Става дума за документ, разпространен от сайта "Биволъ", който показва, че шефът на предизборния щаб Цветан Цветанов не е успял да оправдае имуществото си с получаваните от него и съпругата му Десислава доходи. При проверка от 2015 г. антикорупционната комисия е установила несъответствие между доходите и разходите на семейството в размер на 118 849 лв., тоест доходите не са били достатъчни да покрият разходите и придобиваното имущество, показва документацията. Според "Биволъ" несъответствието е било в пъти по-голямо, но е занижено. Неплатени данъци в особено големи размери - над 12 000 лв., е установила през 2013 г. и НАП. Информацията на "Биволъ" е в публичното пространство от 31 март, като до момента никой не е отрекъл достоверността на документите.

Помолен да коментира публикацията на "Биволъ", шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който излезе в отпуск, след като се оказа, че не е декларирал тераса от 186 кв. м, заяви, че "тези неподписани документи в момента се анализират дали изобщо отговарят на истината". "Това не е документ, това е несериозно. Крайно време е в тази държава да се разбере, че трябва да се спазват правилата и трябва да се коментират и изнасят факти само когато има годни доказателства", възмути се той. Коментарът му беше направен преди повече от месец, но резултат от въпросната проверка все още няма. След като "Сега" попита антикорупционната комисия дали е потвърдила автентичността на документа, оттам ни отговориха, че искането трябва да бъде направено по реда на ЗДОИ. На 4 април изпратихме заявление по Закона за достъп до обществена информация, с което изискахме "цялостния доклад по проверката на Цветан Цветанов и решението на комисията", но получихме мълчалив отказ.

Междувременно стана ясно, че седмичникът "Капитал" окончателно е успял да се пребори в съда срещу подобен отказ на КОНПИ. Медията осъди комисията, след като тя не благоволи да предостави информация за проверките срещу бившите министри от първото правителство на ГЕРБ Цветан Цветанов и Мирослав Найденов, бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, бизнесмена с интереси в енергетиката Богомил Манчев, бившия здравен министър Петър Москов, бившия министър на енергетиката Румен Овчаров, бившия депутат Живко Мартинов, съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова, бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров и нарочения за лобист в съдебната власт Красимир Георгиев, добил известност като Красьо Черния.

Искането на "Капитал" бе за информация дали в КПКОНПИ е имало образувана преписка за всеки един от посочените проверявани, как и кога е приключила тя, в какъв обем са материалите, изпращани ли са запитвания до чуждестранни институции, правено ли е искане за разкриване на данъчна и банкова тайна, разпитвани ли са свидетели и коя е най-старата сделка, която КПКОНПИ е проверила.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Лекар осъди прокуратурата за 40 хил. лв. заради "бебето във фризера"
Прокуратурата ще плаща вместо Цветанов за "лекарите-убийци" от Горна Оряховица

15.07.2019

5982 23
КПКОНПИ крие отпуските на Пламен Георгиев

Коментари

jake pat

Access blocked site :

https://proxywebsite.tech

jake pat

Влез или се регистрирай за да коментираш

×