Медия без
политическа реклама

Агенцията по лекарствата мълчи за спрени медикаменти

Илияна Кирилова

Изпълнителната агенция по лекарствата неглижира гражданска инициатива за подаване на сигнали за липсващи лекарства, с която подписа меморандум за сътрудничество преди по-малко от месец. От началото на септември на сайта  https://moeto-lekarstvo.com/ пациентите могат да подават сигнали за липсващи лекарства, които се препращат на агенцията по лекарствата. Той е разработен от Сдружението за развитие на българското здравеопазване и цели да улесни както гражданите, така и агенцията, която да получава повече информация за проблеми на пазара.

Към момента в ИАЛ са препратени 82 сигнала за 31 лекарствени продукта, обявиха от ИАЛ ден след като Ваня Добрева от сдружението заяви, че агенцията мълчи за внесените от пациентите сигнали за липсващи от аптеките препарати за кръвно, сърце, редки болести, диабет. По 41 от тях агенцията е предоставила отговор, допълват оттам. 

Оказва се, че 12 от липсващите медикаменти са спрени временно от продажба, като това е съобщено на сдружението от агенцията. Официална информация на сайта на ИАЛ обаче няма, т.е. няма как пациенти и лекари да знаят, че се налага да променят терапии. Става дума за препарати за кръвно, щитовидна жлеза, паркинсон. "Тъй като на този етап липсва валидация за достоверност за някои единични сигнали, е необходимо извършване на проверки и събиране на информация от притежатели на разрешение за употреба на лекарствени продукти и производители извън страната, за което е необходими съответното технологично време", обясняват от агенцията.

Още по темата