facebook
twitter

България

Агенцията по лекарствата мълчи за спрени медикаменти

187
 Илияна Кирилова

Изпълнителната агенция по лекарствата неглижира гражданска инициатива за подаване на сигнали за липсващи лекарства, с която подписа меморандум за сътрудничество преди по-малко от месец. От началото на септември на сайта  https://moeto-lekarstvo.com/ пациентите могат да подават сигнали за липсващи лекарства, които се препращат на агенцията по лекарствата. Той е разработен от Сдружението за развитие на българското здравеопазване и цели да улесни както гражданите, така и агенцията, която да получава повече информация за проблеми на пазара.

Към момента в ИАЛ са препратени 82 сигнала за 31 лекарствени продукта, обявиха от ИАЛ ден след като Ваня Добрева от сдружението заяви, че агенцията мълчи за внесените от пациентите сигнали за липсващи от аптеките препарати за кръвно, сърце, редки болести, диабет. По 41 от тях агенцията е предоставила отговор, допълват оттам. 

Оказва се, че 12 от липсващите медикаменти са спрени временно от продажба, като това е съобщено на сдружението от агенцията. Официална информация на сайта на ИАЛ обаче няма, т.е. няма как пациенти и лекари да знаят, че се налага да променят терапии. Става дума за препарати за кръвно, щитовидна жлеза, паркинсон. "Тъй като на този етап липсва валидация за достоверност за някои единични сигнали, е необходимо извършване на проверки и събиране на информация от притежатели на разрешение за употреба на лекарствени продукти и производители извън страната, за което е необходими съответното технологично време", обясняват от агенцията.

Все още няма коментари

Още

Болници връщат пациенти с COVID-19 заради липса на места

25.06.2020

Обновена

8371 59
Отсрочката за рецепти и протоколи вече не се прилага

29.05.2020

722
МЗ: Болниците не бива да изискват PCR-тест при прием

14.05.2020

1204 10

Влез или се регистрирай за да коментираш