facebook
twitter

България

Адвокати плашат със стачка заради закона за мръсните пари

Юристите искат и промяна в Закона за адвокатурата
416
Илияна Кирилова
Цветанов обеща на Негенцова, че законът бързо ще бъде променен.

Докато ръководството на адвокатурата преговаря с ГЕРБ за промени в закона за мръсните пари и изваждането на гилдията от обхвата му, Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА) готви протест и заплашва със стачка. От неформално адвокатско обединение, което се хвали с 2100 членове, обясняват, че протестът им в петък ще е под наслов "Адвокатите не са доносници" и ще е "срещу цялостната държавна политика, водеща до ограничаване на адвокатската свобода и независимост, нарушаването на адвокатските права и тайната и доверителността в отношенията адвокат - клиент".

Юристите ще внесат във Висшия адвокатски съвет искане за иницииране на промени в закона срещу прането на пари и правилника за прилагането му, с който защитниците са задължават да дават сведения на ДАНС за клиентите си. Такива промени обаче вече бяха инициирани от ръководството на адвокатурата и получиха обещанието на управляващите, че ще минат. От ФОБА въпреки това настояват Висшият адвокатски съвет да сезира по темата и Конституционния съд. Искат също и "кардинални промени в закона за адвокатурата с цел разширяване на адвокатското самоуправление, защита на адвокатската дейност и електронно дистанционно гласуване за органи на адвокатурата".

Ако исканията им не бъдат приети, от ФОБА заплашват с национална адвокатска стачка.

Преди организацията да разпространи исканията си, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова беше на среща в парламента с Цветан Цветанов, Цвета Караянчева и шефа на ДАНС Димитър Георгиев. След нея се разбра, че още другата седмица почва работа по промените в закона за мръсните пари. "Парламентът ще направи баланса в закона срещу изпирането на пари, убеден съм, че няма да застрашим репутацията на страната, но същевременно ще защитим правата на всички български граждани", каза Цветанов. Според него целта е да се направи всичко възможно да бъде успокоена адвокатурата и "да не се правят тези погрешни тълкувания и внушения, че се създава някакво доносничество спрямо ДАНС на всички техни клиенти". 

Цветанов каза още: "Страната ни в момента има и други ангажименти за присъединяване към валутния съюз, това също е една от причините да бъдем много внимателни и да не създаваме допълнителни напрежения или пък да създадем такива условия, в които при една проверка от всички тези органи да се окаже, че в страната не сме приели необходимите промени, свързани с директивата."

Безумните изисквания по закона за прането на пари се отнасят за още много други гилдии и свободни професии, но нито една от тях засега не се е организирала, за да получи привилегия като адвокатите. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ДАНС сама ще търси собствениците на фирмите в Търговския регистър

25.04.2019

Мила Кисьова

5842 2
България е експулсирала 15 терористи през 2018 г.

17.05.2019

170 1
Отпадна задължението на адвокатите да докладват на ДАНС за свои клиенти

16.05.2019

786 3

Коментари

ДЖОМАГА
снимка на ДЖОМАГА

и що само з а тях?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×