facebook
twitter

България

4 организации се обявиха против облекченията за дарения към НЗОК

След преминаването на фонда за деца към касата 50-процентното намаление на ставката остава
189
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

4 влиятелни неправителствени организации настояват данъчните облекчения за дарения към фонда за лечение на деца да отпаднат, тъй като от 1 април даренията ще влизат в здравната каса, което може да доведе до корупция. Български дарителски форум, „Спаси, дари на…“, Български хелзинкски комитет и Националната мрежа за децата искат от здравния министър Кирил Ананиев да стане инициатор облекченията, които са 50 на сто от данъчната основа, да бъдат премахнати.

От години за дарения във фонда за лечение на деца се полагат най-високите данъчни облекчения - 50 на сто от данъчната основа, защото фондът беше създаден с идеята да се финансира от дарители. Освен това фондът имаше обществен съвет от лекари, НПО и медии, които гласуваха разходите за всеки един случай и така се осигуряваше прозрачност при разходването на средствата не само от държавния бюджет, но и от даренията. С преминаването на фонда към НЗОК обаче общественият съвет ще бъде закрит. "Сега философията на работа на тази институция се променя изцяло, като се подчинява на визията, че НЗОК ще изпълнява и контролира изцяло процеса по подпомагане на хора, нуждаещи се от лечение", обясняват от организациите. Общественият съвет пък ще бъде заменен от специализирани комисии по различните педиатрични направления.

Възможността за дарения, както и голямото данъчно облекчение обаче остават, като за целта има и поправка в данъчните закони, която касае дарения "в полза на Националната здравноосигурителна каса - за дейности във връзка с лечението на деца, финансирани с трансфери от бюджета на Министерството на здравеопазването". До тази година подобен текст касаеше фонда за лечение на деца. "Намаляването на 50% от данъчната основа за дарение към НЗОК ще доведе до порочни практики и скрита форма на корупция, без да подобри достъпа на деца до лечение", смятат обаче неправителствените организации. Според тях няма механизъм, който да гарантира, че евентуалните дарения наистина ще отиват за лечение на деца. 

От касата обясниха, че даренията за фонда ще постъпват в отделна сметка и ще се ползват само за функционирането на тази дейност, а не за останалите здравноосигурителни плащания. Основното перо във финансирането на фонда - парите от държавния бюджет, също ще се прехвърлят към бюджета на касата и ще се ползват само за работата на фонда.

 

ОТКАЗ

След сътресенията във фонда за лечение на деца, започнали при показния арест на директора Павел Александров през 2016 г., даренията за структурата намаляват все повече. Според отчета на фонда за 2018 г. даренията са били едва малко над 74 000 лв. Само година по-рано те са били почти 166 000 лв. Държавното финансиране е било 8.8 млн. лв. за 2018 г.

Все още няма коментари

Още

Фондът за лечение спря окончателно да се финансира от дарения
Жалбите до омбудсмана за здравни права растат драстично

05.04.2019

Ана Атанасова

473
НЗОК увери, че ще поеме без драми фонда за лечение на деца

Влез или се регистрирай за да коментираш

×