facebook
twitter

България

Фондът за лечение спря окончателно да се финансира от дарения

706 лв. са постъпили в здравната каса с такова предназначение за месец и половина
227
 СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

Очаквано, след преминаването на фонда за лечение на деца към здравната каса, даренията за него окончателно спряха. Във фонда, който беше създаден преди 15 години с идея да се финансира от дарения, от 1 април до 15 май са постъпили едва 706 лв. от донори, сочат данните на здравната каса. От 1 април той официално е под шапката на НЗОК.

Така, въпреки данъчните облекчения за дарения към фонда, които позволяват намаляване на данъчната основа с 50 на сто, се сбъдват очакванията, че никой няма да иска да дарява на здравната каса. Засега не се сбъдват и опасенията на неправителствения сектор, че запазените данъчни облекчения може да доведат до порочни практики и корупция, без парите реално да отиват за лечение на деца. От касата твърдят, че средствата от дарения постъпват в отделна сметка, в която наличните 700 лв. едва ли са внесени с цел злоупотреби.

От 2016 г., когато ГДБОП арестува показно тогавашния директор на фонда за лечение на деца Павел Александров и започнаха серия сътресения в работата на структурата, даренията намаляват. Според отчета на фонда за 2018 г. даренията са били едва малко над 74 000 лв. Само година по-рано те са били почти 166 000 лв. Държавното финансиране е било 8.8 млн. лв. за 2018 г.

На фона на постъпилите 706 лв. за месец и половина от дарения, разходите на здравната каса за същия период за лечението на деца по линия на бившия вече фонд, са в размер на 1 037 123 лв. Парите са от субсидия от държавния бюджет.

 

ДЕЙНОСТ

За периода са разгледани и приключили 70 случая на деца, които се нуждаят от лечение, а други 146 още са в процес на разглеждане. За 32 от тях са издадени заповеди за заплащането на скъпи лекарства в областта на онкохематологичните и редки заболявания, медицински изделия, необходими за неврохирургични и ортопедични операции, както и за лечение в чужбина, а на едно дете е отказано. За 17 случая са подготвени заповеди, за 20 случая е осигурен транспорт и престой за пациента и родителите. Останалите са в процес на окомплектоване на документите.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НЗОК е осъдена заради отказано лечение на дете

30.12.2019

1653
МЗ и НЗОК са осъдени да платят 100 000 лв. за отказ за лечение в чужбина

11.07.2019

АНА АТАНАСОВА

641
Български екип ортопеди за пръв път постави растяща протеза

30.05.2019

АНА АТАНАСОВА

233

Коментари

Magi

Държавата да си поеме изцяло лечението на децата на страната ни и да облекчи процедурата за отпускане на средства.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×