Медия без
политическа реклама

2/3 от лекарствата още се отпускат без проверка за фалшификати

14 Ноем. 2019АНА АТАНАСОВА
Илияна Кирилова

Над две трети от лекарствата с рецепта все още се отпускат без задължителната от февруари проверка за фалшификати, сочат данните на Българската организация за верификация на лекарствата. От зимата в целия ЕС са в сила специални кодове за медикаментите, които би трябвало да гарантират, че идват от производителя им.

Кодовете на над 136 млн. опаковки лекарства са качени от производителите в Българската система за верификация на лекарствата от официалния й старт на 9 февруари 2019 г. до сега. Подадени са над 2780 заявки за свързване от аптеки, търговци на едро, болнични аптеки и дрогерии, съобщи Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата, на годишната конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“.

Всички страни членки на ЕС задължително имат национални системи за верификация на лекарствата и са свързани в единна европейска система. Производителите поставят уникален код на лекарствата, който се сканира при търговците на едро и в аптеките. Данните се качват в системата за верификация, а целта е пациентите да са сигурни, че получават това, което производителят е поставил в опаковката.

У нас със системата са свързани всички български производители на лекарства и над половината от свързаните аптеки сканират опаковките. Отчитат се над 900 000 трансакции седмично – те са се увеличили тройно през последните 2 месеца. „Броят на сканиранията изглежда голям, но в действителност е относително нисък - трябва да стигне поне 3 милиона седмично, за да е адекватен на обема на лекарствения пазар. В останалите държави от ЕС вече над 90% от опаковките се проверяват преди отпускане“, каза още Паунова.

„Системата у нас работи ефективно - броят на получените сигнали за несъответствие на опаковки по технически причини у нас намалява - от 16% от сканиранията в началото на под 1% сега, или двойно по-малко от средното за Европа“, допълни изпълнителният директор на БОВЛ.

 

ТОЯГА

Въвеждането на новия софтуер и четците към него предизвика недоволството на част от аптеките и те още не са свързани със системата. Все още е в сила и гратисен период, в който може да не се отчитат кодове, тъй като още не са внесени в парламента промени, които да въведат съответните санкции.