facebook
twitter

Горещи новини

"Зелени закони" атакуват намаляване на парк Витоша

Интерес за изключването на този имот от границите на парка има от години, но това е било отказвано от всички досегашни министри на околната среда, твърди Тома Белев
517
Снимка: Архив

Инициативата "Зелени закони" на Сдружение за изследователски практики днес внесе жалба срещу отнемането на 10 декара от територията на Природен парк “Витоша”. За първи път в историята на парка, създаден през далечната 1934 г., площта му се намалява.  Решението е подписано от министъра на околната среда и водите Нено Димов и след административна и съдебна сага, продължила почти две години, е на път да влезе в сила, освен ако не бъде отменено от Върховния административен съд, пише Тома Белев в страницата на инициативата.

В информацията се отбелязва още: "Интерес за изключването на този имот от границите на парка има от години, но това е било отказвано от всички досегашни министри на околната среда. Нено Димов обаче издава такава заповед, която след протести на природозащитници, отменя. Днес обаче тя отново е на дневен ред, след като съдът не признава оттеглянето на заповедта. 

Сред мотивите, които от Зелени закони изтъкваме, са фактът, че намаляването на площта на Природен парк Витоша не е преминало обществени консултации с гражданите и юридическите лица, както изисква Административнопроцесуалният кодекс. То противоречи и на три европейски директиви и на Закона за защитените територии.

Съгласно европейските директиви за околната среда, мярката е трябвало да бъде подложена и на екологична оценка, но и това не е направено. Заповедта на министър Димов нарушава и на Закона за защитените територии, който постановява, че опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях.

Съгласно закона защитена територия би могла да бъде заличена, само ако едновременно са налице три предпоставки, а именно:

  • защитените територии са напълно и необратимо унищожени или увредени, 

  • не изпълняват предназначението си 

  • не могат да бъдат прекатегоризирани.

В същото време, министърът на околната среда и водите посочва следните мотиви за намаляване площта на защитената територия:

1. не отговарят на изискванията за защитена територия, 

2. не представляват продължение на естествени екосистеми, 

3. нямат характерни ландшафти и обекти на неживата природа

Видно е, че в заповедта на министъра не се съдържат предвидените в Закона за защитените територии предпоставки за заличаване. В същото време, освен че не са релевантни към законовите изисквания, мотивите на министъра са и несъстоятелни - и двата имота представляват гора по смисъла на закона и това е установено във всички съдебни спорове. 

От решение на Върховния административен съд става ясно, че и за двата имота предмет на обжалваната заповед има разработени и приети планове за застрояване и единствено режимът на природен парк Витоша, наложен от Плана за управление с който се забранява ново строителство в парка, не допуска тези планове да бъдат реализирани  и имотите – застроени. 

С издаването на обжалваната заповед, министърът премахва ограниченията, които природният парк налага върху двата имота и се създава възможност те да бъдат застроени, в тях да се добиват полезни изкопаеми по открит способ, да се извършват голи сечи и т.н.

Не на последно място, смятаме, че постановеното от министър Нено Димов отнемане на територии от площта на Природен парк Витоша би било опасен прецедент, който ще доведе до натиск и от други собственици на имоти и инвеститори, които ще поискат да “отхапят” апетитни парчета от парка с цел изграждане на луксозни имоти в планината, в близост до София. Природен парк Витоша е създаден преди 85 години и никога досега нито едно правителство не си е позволявало да намалява територията на парка. Разчитаме на съда да отмени незаконосъобразната заповед на министър Димов."

 

Цялата желба може да бъде видяна тук

Ключови думи:

Тома Белев, Нено Димов
7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нено Димов провокира нови екопротести срещу кабинета

10.04.2019

ЯНА НИКОЛОВА

368 2
Емил Димитров: Опитаха и с мен да направят като с Нено Димов

03.05.2020

Обновена

7226 16
Съдът нареди да се направи екооценка на парк "Пирин"

Коментари

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

уроди. от герп

дъртреалист

Решението е подписано от министъра на околната среда и водите Нено Димов

Говедото Нено вече и не учудва - с безпардонната си  корумпираност, 

с безочието с което гази екологичната етика, 

с войнстващата си простащина...

Но за учудване е - с какво толкова е хванал топките на началника си, че така търпи безогледното му крадене, което бие по имиджа му?

За учудване е също ОВЧЕДУШИЕТО на софиянци, с което търпят посягането на уникалния им парк!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Едни 10 дка?

Не е за вярване, честно.

По Планината пълзят нагоре хасиендите.

Докъде ще стигнат? Откога Витоша е нечий имот?

През зирките, през които все още се вижда Планината откъм Града: мафията ГЕРБ/ДПС/БСП планини повдига. Дори в трикфилмчетата тая работа не свършва добре.

harmless
снимка на harmless

Когато има спор и Тома Белев е замесен, почти винаги споменатият преследва лични финансови интереси без никаква връзка с екология. 

Зеленият рекет е дейност успешна за една котерия еколози и е крайно време това да бъде прекратено.

 

 

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Нено Корояд - къде стъпи, трева не никне. Оцеляло през фашизма и комунизма, гине при ГРОБ.

От южната страна на Витоша са  изсекли горичката над Чуйпетльово летоска, но кой да види.

Да кажат кои са собствениците на двата имота и ще стане ясна комисионната на Нено.

 

harmless
снимка на harmless

Според един сайт, единият от имотите е на Белослава и сагата се точи поне от 2003 г насам.

дъртреалист

Зеленият рекет е дейност 

Не е дейност, психическо отклонение е, в главите на хора с извратено мислене.

Това, че мафията подкарва, като скакалци, национални паркове (Витоша, Пирин, и т.н.) 

е дреболия. 

Важно е да опитаме да топнем някого.

Кефа на малкия човек, да плюне по някой известен...

Влез или се регистрирай за да коментираш