Медия без
политическа реклама

Започват нови проверки на къщите за гости

Ще се проверяват туристически атракции като басейни, детски площадки, детски кътове, джакузи и др.

07 Юни 2019
Снимка: Архив

Министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че от неделя започват нови проверки на къщите за гости. По-точно на онези 14 проекта, с които кандидатстват местните инициативни групи за изграждане на допълнителни дейности към къщите за гости - туристически атракции като басейни, детски площадки, детски кътове, джакузи и други.

Пред Нова тв тя заяви, че таванът на парите, които могат да се получат като евросредства, се определя от самите местни инициативни групи и е около 195 хиляди лева. Десислава Танева предостави и списък с къщите, които ще бъдат проверявани.

Министърът припомни, че по време на предния й мандат програмата за къщи за гости по ПРСР изобщо не е била отворена именно заради съмнения за злоупотреби. Тя увери, че в момента се работи по издаване на нова методика, по която да се издават актове при нарушения, след като ВАС я отмени с аргумент, че е издадена от лице, което няма правомощия за това.

Актовете ще бъдат издадени наново и така нарушителите няма да имат основание за ги оспорват, увери Десислава Танева.

Тя заяви и че глобите със сигурност няма да се платят от българските данъкоплатци, а МЗХ ще направи всичко парите да се платят от самите нарушители, допълни news.bg

Според Десислава Танева не може да се постави пълно ограничение за свързаност за роднини до 4-5 коляно, тъй като това противоречи на естествения живот. Роднините на един политик или служител живеят по селата, занимават се със земеделие, правят бизнес. Въпросът според Танева е евросредствата да се използват по предназначение и според правилата, а проблемът е в българския манталитет.

Именно на това се дължал и големият брой нарушения, които допълнително са били открити след избухването на скандала с къщата за гости на Александър Манолев.

Направени са три пъти и отгоре повече проверки, отколкото са изискваните между 1 и 5% според оперативната програма. Проверени са 18% кандидатствалите по ПРСР, но въпреки това има още нарушения.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата