facebook
twitter

Горещи новини

Япония отбелязва 8 г. от аварията във Фукушима

467
ЕПА/БГНЕС

С минута мълчание Япония ще отбележи осмата годишнина от мощното земетресение с магнитуд 9 по Рихтер и последвалото го 10-метрово цунами, което предизвика най-тежката ядрена криза в света след Чернобил. Бедствието от 11 март 2011 г. взе над 18 000 жертви. 70 000 души все още не са се завърнали по домовете си и живеят в осигурени от правителството жилища, съобщава по повод годишнината БГНЕС.

Цунамито удари и повреди три от реакторите на АЕЦ „Фукушима“, които изпуснаха огромно количество радиация в почвата, водата и въздуха. Районът около атомната централа все още е забранена зона, а последиците от радиационното облъчване все още се преодоляват.

Аварията във „Фукушима“ предизвика широк обществен дебат за употребата на атомната енергия за мирни цели – не само в Япония, но и по света, припомня агенцията. Токио – третата по големина икономика на планетата, разчита почти изцяло на ядрените си централи, за да захранва домакинствата и бизнеса с електричество.

Ключови думи:

Фукушима
21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Японска АЕЦ ще изхвърля радиоактивна вода

11.09.2019

103 1
Няма място за съхранение на радиоактивната вода в АЕЦ "Фукушима"

11.08.2019

2125 26
САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

14242 25

Коментари

ЗИЛ131

И по кой критерий 3 разтопени зони е по малко от една разтопена зона?

 

Осем години след инцидента и все още няма отговор какъв беше този плутоний на площадката? От къде го взехте, на кого го върнахте?

indiec

Скромно се премълчава, че компанията собственик на АЕЦ Фукушима си е спестила милиони при строежа, като е разположила централата непосредствено до океана, вместо да се охарчи за тръбопровод за работните охлаждащи води.

СЕГА излизат виновни ядрената енергетика и цунамито.

Както се казва: за милион няма закон.

 

ЗИЛ131

Чак пък скромно. Имали са предписание, което не са изпълнили. Резултатът е заляти помпи, а когато на един чайник му резнеш подпитките, той ще се разтопи.  

Мене по ме вълнува кой ги подучи за смесеното гориво?

sneaky_humanoid

70 000 души все още не са се завърнали по домовете си

Нима очаквате да се завърнат?

 

Цунамито удари и повреди три от реакторите на АЕЦ „Фукушима“, които изпуснаха огромно количество радиация в почвата, водата и въздуха.

Не са спирали да изпускат:

 

"More than seven years after the March 2011 Fukushima nuclear crisis, radioactive water is continuing to flow into the Pacific Ocean from the crippled No. 1 plant at a rate of around 2 billion becquerels a day, a study has found."

 

Но не било страшно:

 

"The study said the concentration of radiation — 0.02 becquerel per liter of seawater found in samples collected near a coastal town 8 km south of the No. 1 plant — is at a level that does not affect the local fishing industry."

 

https://www.japantimes.co.jp/news/2018/03/29/natio...

indiec

Както е написана дописката, човек остава с впечатление, че всички тези жертви се дължат на централата.

ИвКо

вместо да се охарчи за тръбопровод за работните охлаждащи води.

Не става само с тръбопровод и напорни помпи, трябва си и мащабно водохранилище на съответно надокеанско ниво и водоравно отстоящо на централата както и канали. Кое си требе, оно си сака.

Гларyс

Фукушима както и Чернобил не са спрели да изпускат радиация. А при джапанките причината беше спестовността на Тепко, които бяха неглижирали мерките за безопасност. А и после реакцията им беше като на руснаците едно време - "всичко е наред, повод за притеснение няма". И така докато не изпълзи някоя Годзила от океана...

dissidentbg

Ясно и точно е написано, аварията се дължи на цунами. Земетресението не е причина за аварията на централата.

 

Гларyс, какво общо имат руснаците за аварията в Чернобил. За сега, все още Чернобил е в Украйна.

Гларyс

По времето на инцидента Украйна си беше в границите на СССР. В общи линии ядрената енергетика се развиваше от Русия. Дори и украинци да са били в персонала, който направи идиотщината предизвикала аварията реакцията на СССР беше неадекватна, както и тази на нашето БКП. Японците се държаха досущ като тях. Така че държавната идиотия не е от вчера и няма връзка с това как се нарича управлението на една страна...

dissidentbg

Гларyс, кой ти каза, че "ядрената енергетика се развиваше от Русия"?

 

Конструктора на реакторите на ЧЕРНОБИЛ Е УКРАИНЕЦ.

 

Но това няма значение, кой ги експлоатира има значение. Същите реактори са инсталирани и в други централи и си работя БЕЗ ПРОБЛЕМ.

Лoвkия

Гларyс, какво общо имат руснаците за аварията в Чернобил. За сега, все още Чернобил е в Украйна.

Е не, нямат, централата е строена от украинци в Украйна, операторите и целият персонал са украинци, украинци са направили гафа и пр. русофилщини.

sneaky_humanoid

Абсолютно си прав - Украйна е Русия. Русия има вина за "Чернобил", както Япония има вина за "Фукушима". Спор няма.

Дежурния

Както е написана дописката, човек остава с впечатление, че всички тези жертви се дължат на централата.

На това му се казва пропаганда. Доста медийни труженички изкарват по нещичко от такива медийни "услуги". Някак не върви да кажеш, че от нещастието са загинали над 20 000 човека като от "ядрената" част на аварията във Фукушима са загинали 34 човека, изключително жертви на паническа евакуация, не на радиация. Почти колкото в Чернобил или в автобусната катастрофа при Своге. За такива истини обаче не плащат, нито осигуряват пушечното НПО месо за митинги и шествия.

ЗИП
снимка на ЗИП

Няма смисъл да се забърка Русия при инцидентите в Украйна и Япония !

 

Чернобил се намира в "етническото украинско землище" и там живеят над 80 % украинци....

 

При украинците имаше "експерименти" на местния персонал а при японците проблема беше начина на действие на защитата, която беше "активна". Тоест се нуждаеше от ток за да функционира. 

 

Докато шри руските реактори защитата е "пасивна". Когато централата остане без захранване то защитните механизми се задействат под действието на гравитацията....

Лoвkия

Ясно и точно е написано, аварията се дължи на цунами. Земетресението не е причина за аварията на централата.

А цунамито е възникнало заради силния ветър, а не вследствие на земетресението.

 

dissidentbg

Има глобална статистика на жертите при производство на електричество. Изчисляват го човешки жертви за ПетаВат електроенергия. Намерете я и я прочетете. Ще ви стане ясно коя електроенергия е най-опасна за човека.

ИвКо

Когато централата остане без захранване то защитните механизми се задействат под действието на гравитацията...

М-да, нещо такова. Като гравитацията в Козлодуй например е подсигурена от по един дизел генератор за всеки отделен блок плюс един резервен за двата блока. Джапанките са се подсигурили с един дизел генератор за всичките блокове.

хикса
снимка на хикса

В Козлодуй забавителят е във водата, която охлажда реактора, при загуба на контрол, с ускоряване на реакцията, водата около зоната на деленето се разрежда, заради по-високата температура, при което концентрацията на забавителя намалява, по-малко неутрони се забавят до топлинни и скоростта на делене пада. Пасивна система, точно гравитацията няма особена функция в нея, ама ти па къде виждаш ролята на ДГС пак не става ясно.

ИвКо

Беше опит за ирония.

sneaky_humanoid

OVER 180 TEENAGERS and children have been found to have thyroid cancer or suspected cancer following the Fukushima nuclear accident, new research has found

 

https://www.thejournal.ie/thyroid-cancer-fukushima...

 

До какво води паническата евакуация...

ЗИЛ131

Водещият параметър тука се нарича реактивност. При леководните рактори с повишаване на температурата реактивността намалява или иначе казано имат обратен температурен коефициент по реактивност. При кипящите реактори с повишаването на температурата се повишава и рекативността. А защо в кипящ чайник има МОХ гориво, това много ограничен кръг от хора могат да обяснят. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×