Quantcast

Медия без
политическа реклама

В уникална акция болен спелеолог бе спасен от над 1100 м дълбока пещера

Сред над 200 спасители в Турция имаше и български екип

12 Септ. 2023
Пещерно спасяване Унгария
Участък от трасето, през което трябва да мине болният спелеолог. Снимката е от организацията за пещерно спасяване на Унгария.

Една от най-сложните и мащабни спасителни операции под земята завърши тази нощ с щастлива развръзка - болен спелеолог от САЩ бе изваден от над 1100 м дълбочина от турската пещера Морджа с помощта на над 200 спасители, сред които и българи. В последните дни нашата организация "Пещерно спасяване" предаваше непрекъснато развитието на операцията в профила си във "Фейсбук" и тази нощ съобщи отдавна чаканата новина, че болният специалист е изваден на повърхността.

Спелеологът Марк Дики - известен експерт в тези среди, е част от екип, който картира третата по дълбочина пещера на Турция - Морджа, когато на 2 септември получава стомашни проблеми и започва да повръща кръв. По това време той е достигнал дълбочина от 1120 м. През нощта на 3 срещу 4 септември турската федерация на спелеолозите изпраща искане за оказване на помощ до редица сродни организации, сред които и нашата "Пещерно спасяване". Няколко часа по-късно към пещерата тръгват 19 български спасители, като първата група от четирима души летят с чартърен полет, осигурен от дарител. Към тях се присъединяват и десетина души от Унгария, а след това и хора от Хърватия, Полша и Италия.

 

Операцията

В първите дни от спасителната операция пещерата е разделена на 7 участъка, и всеки екип от съответната държава е поел екипирането и извличането в неговия участък. Българските спасители са в участъка от -1040 до -900 м. Още в началото е ясно, че това ще е една от най-големите спасителни акции на такава дълбочина и ще трябват повече от 100 души. Защо продължава толкова време и изисква толкова много хора? Ето разказа на нашите спасители:

След като се случи инцидент под земята, трябва информацията за него да достигне повърхността. При експедиции, почти винаги има базов лагер навън с дежурен в него. Почти винаги има и телефонна връзка, която минава по кабел по целия път навътре в пещерата. За съжаление там няма мобилен обхват и Wifi. Ако всичко това е налице, е въпрос само на обаждане, за да разбере дежурният в лагера за инцидента, и да извика помощ. Само че пещерите често са в отдалечени и труднодостъпни местности, и не винаги има мобилен обхват.

В Морджа кабелът е само до -500м, а не до дъното, но мобилен обхват има наблизо до входа.

В почти всички страни пещерните спасители са доброволци. Събирането и пристигането на екип отнема няколко дена. Трябва подготовка на екипировка, провизии, търсене на полети или пътуване с кола. Започва постепенно пристигане на екипи на място.

Само до тук вече може да са минали от един до 4-5 дена, както и в случая. Българският екип успя да пристигне бързо на място, вечерта на втория ден от инцидента.

При пристигането на място се започва работа по:

- Лекарска помощ и стабилизиране на пострадалия. Изграждане на лагер;

- Осигуряване на жична или безжична комуникация в пещерата;

- Преглед на въжените(рапелни) системи за движение на спасителите. Те може да са стари и да трябва подмяна;

- Разделяне на пещерата на сектори, и спасителите на екипи, за да се знае кой за къде отговаря;

- Изграждане на въжени системи за извличане на носилката;

- Оценка на трудни участъци: тесняци, където носилката не може да мине, водопади, каменопади. Тесняк е място, където човек в добро здраве се провира трудно, а за двуметрова носилка е почти невъзможно.

 

Достигането на 1000 м дълбочина в Морджа отнема 10-15 часа. Излизането е още по-бавно. Пещерата е вертикална, движението е по въже, а въжето е само едно. Ако две групи се срещнат по пътя, едната изчаква, обясняват правилата нашите спасители. Пренасят се стотици карабинери, стотици метри въжета, провизии, спални чували, техника. Всичко на ръка. Хората вътре трябва и да почиват, а не винаги има подходящи за това места. За късмет, разказват българските участници в операцията, входът на Морджа е близо до път и с място за голям базов лагер. А някои входове са на часове път пеша, на скални ръбове.

Последните часове

След като подготовката на най-долните участъци е направена, и състоянието на пострадалия позволява, извличането му започва. Това става или със специални въжени техники, или от ръка на ръка. Периодично екипите трябва да се сменят, за да могат да почиват.

В ключовия етап от операцията на мястото вече има общо 197 души, като идват и допълнителни подкрепления. Българи участват на най-голямата дълбочина заедно с хървати и поляци - от -1040 до -680 м, като задачата им е да изнесат Марк до лагера на -680 м и да останат да почиват. Българи има и в последната група, която поема болния за последните 100 м.

Акцията започва по план на 1040 м дълбочина в 15:30 ч. на 9 септември. Отново даваме думата на нашите спасители за хронологията на действията:

9 септември

18:40 - носилката се намира на -920 м

20:00 - транспортирането продължава. Надяват се да достигнат лагера на -680 около 03:00-04:00 ч. през нощта. Там Марк ще почине няколко часа и ще бъдат направени медицински процедури. Влиза италианският екип, който ще поеме от там. Целта е да се намали престоят и ускори изваждането, но това зависи от състоянието на Марк.

23:00 - носилката е на -780 м

10 септември

08:40 - носилката тръгва от лагера на -680 с италианския екип. На -600 има участък с тесни меандри.

10:00 - италианският екип се надяват да стигнат до лагера на -525 най-късно до полунощ

12:30 - придвижването върви добре. В момента носилката е на -600 и продължава нагоре. В лагера ще има отново почивка от няколко часа за медицински грижи.

Българският медицински екип слиза към -525 м, за да поеме придружаването от италианския лекар.

19:00 - Марк е в лагер -525. Почти всички участъци нагоре са подготвени и с разпределени екипи. Прогресът ще зависи от състоянието на Марк, медицинските грижи, и умората на спасителите. За сега състоянието му е стабилно и следващата планирана спирка е на -300, където се очаква да стигнат до 04:00 часа.

11 септември

11:50 - носилката е тръгнала от -300 м

14:00 - достигнали са -240 м

Очаква се до края на деня да се достигне до лагера на -180 м, където се предвижда нова почивка

16:30 - носилката е на -150. Валял е дъжд, но няма опасност от наводнения навън и в пещерата.

12 септември

В 00:40 на 12 септември, Марк Дики е изваден от Морджа. Предаден е на турски медицински екип за преглед, и предстои да бъде закаран в болница.

Тази сутрин Дики поздрави социалните мрежи с "Мараба!" от интензивното отделение. Невероятно е да си на повърхността, бяха едни от първите му думи пред очакващите го хора. Той определи изминалите дни като "щуро, щуро приключение" и благодари на турското правителство и десетките спасители. Нашият екип днес почива и оправя екипировката си, след което се отправя към България.

 

Ключови думи:

пещерно спасяване