Медия без
политическа реклама

Столтенберг: България има ключова роля в Черноморския регион

Според него модернизацията на армията трябва да засегне и сухопътните войски

02 Март 2019
ЕПА/БГНЕС

България има ключова роля в Черноморския регион. Приветствам усилията за модернизацията на българската армия. Поздравявам ви за ролята, която изиграхте за приемането на Северна Македония в НАТО. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг пред БНТ.

„България има ключова роля в Черноморския регион“, подчерта Столтенберг. Според него България играе важна роля в политиката на НАТО спрямо Русия. Посланието от неговото посещение в София е: „България подкрепя 100% подхода на НАТО спрямо Русия“.

Столтенберг подчерта важната роля, която България е изиграла за приемането на Република Северна Македония в алианса. „Членството е важно за Северна Македония, региона и НАТО. Показва, че вратите на алианса са отворени. България подписа споразумение с Македония, това спомогна за нейния път. Поздравявам ви за вашата ключова роля“, каза Столтенберг. Той приветства усилията за модернизацията на българската армия, за да може тя да изпълнява своите ангажименти към НАТО. Тази модернизация, според него, трябва да засегне и сухопътните войски. „Всички съюзници трябва да изпълнят своите ангажименти към колективната отбрана. Все повече от тях го правят. Очаквам всички съюзници да го изпълнят независимо от размер и политическа сила“, каза Столтенберг.

Според него основната заплаха пред алианса е неизвестността и непредвидимостта, която може да дойде от различни посоки. „По тази причина НАТО трябва да бъде подготвен за всякакви опасности“, отбеляза генералният секретар. Столтенберг подчерта, че Русия нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. „Работим за диалог с Русия, не искаме нова студена война, а контрол върху въоръженията“, каза той и уточни, че диалогът с Русия не означава слабост.

Столтенберг приветства разнообразяването на енергийните източници. „Вярвам, че разнообразяването на енергийните източници е добро за всички. Да имаш повече доставчици, означава да договориш по-добри сделки. Диверсификацията е ключова не само за икономиката, но и за отбраната“, каза той. Столтенберг коментира и политиката на американския президент Доналд Тръмп спрямо НАТО. „Тръмп и САЩ се интересуват много от отбраната на Европа. Силен НАТО е добър за Европа, но и за САЩ. Целта му е не да предизвиква конфликти, а да ги намалява“, заяви той.

Ключови думи:

Йенс Столтенберг

Още по темата