Медия без
политическа реклама

САЩ и Китай влязоха в космически сблъсък

В НАСА се притесняват, че Китай цели да предяви териториални претенции върху Луната

05 Май 2024
Успешно завръщане на китайската капсула Shenzhou-17. 30 април. Тримата астронавти са в добро здраве.
EPA/БГНЕС
Успешно завръщане на китайската капсула Shenzhou-17. 30 април. Тримата астронавти са в добро здраве.

Растящото съперничество между двете най-могъщи държави в света напуска пределите на земното и вече достига сферите на небесното. След като Китай се насочва към откровено враждебни действия с други съседи в региона, Вашингтон е все по-притеснен от темпото на китайския напредък в Космоса, пише “Гардиън”. Пекин не крие амбициите си и редица скорошни успешни космически мисии показаха, че това не е само реторика.

В петък Китай изпрати космически кораб на обиколка до обратната страна на Луната. Мисията се определя като технически трудна и се очаква да проправи пътя за пилотно кацане с екипаж и изграждане на база на Южния полюс на Луната. Мисията на Chang’e-6 - кръстен на китайската богиня на Луната, има за цел да върне проби от страната на Луната, която е постоянно скрита от Земята. Мисията разчита на специален сателит в орбита около Луната заради липсата на пряка видимост от Земята. На същия сателит ще разчитат още две мисии без екипаж, планирани за 2026 и 2028 г., които ще изследват за наличие на вода Южния полюс и ще се опитат да изградят пост за изпращане на астронавти до 2030-а година.

По-рано тази седмица беше изстреляна Shenzhou-18, най-новата мисия на космически кораб с персонал на Пекин до космическата станция Tiangong. Станцията беше изградена след като Китай беше изключен от Международната космическа станция. Заедно с тримата тайконавти сред екипажа беше и жива риба, която беше наречена „четвъртият член на екипажа“. Рибката зебра е част от експеримент за тестване на жизнеспособността на голяма затворена екосистема, включваща риби и водорасли, който цели да помогне на хората да живеят в космоса за дълги периоди, припомня“Гардиън”. .

Зад всичко това САЩ съзират геополитически намерения. Миналата седмица шефът на НАСА Бил Нелсън открито заяви, че САЩ и Китай са в надпревара за връщане на Луната, като САЩ не изключва възможността Китай да се опита да предяви териториални претенции.

„Вярваме, че голяма част от тяхната така наречена гражданска космическа програма е военна програма. И мисля, че всъщност сме в състезание“, коментира Нелсън.

САЩ планират да изпратят четирима астронавти близо до Южния полюс на Луната с мисията Артемис III до септември, 2026 г.

„На геополитическо ниво космическите амбиции на Китай повдигат въпроси за това как той може да използва космическия си капацитет, за да подпомогне своите регионални и вътрешни политически и военни интереси“, казва д-р Светла Бен-Ицхак, заместник-директор на Програмата за учени в западния космос на университета Джон Хопкинс. Генерал Стивън Уайтинг от Космическото командване на САЩ каза пред репортери миналата седмица, че напредъкът на Китай е „причина за безпокойство“, отбелязвайки, че е утроил броя на шпионските спътници в орбита през последните шест години.

 

 

Ключови думи:

мисия до Луната