facebook
twitter

Горещи новини

Проучване показва критично ниско доверие в демокрацията в Източна Европа

1058
Илияна Кирилова

Критични нива на недоверие се наблюдават в устоите на демокрацията и в правителствата и в политическите системи на България, Румъния, Унгария, Чехия, Словакия, Полша и Германия. Това сочат резултатите от социологическо изследване „30 години след падането на Берлинската стена“, направено по поръчка на фондациите „Отворено общество“ в Източна Европа, предаде БНР. В наблюдаваните страни е установена липса на свобода на медиите и на способност на гражданските организации да са коректив на институциите.

„Донякъде резултатите бяха очаквани, защото и други изследвания показваха нарастващ песимизъм в света като цяло, недоверие към институциите и в същото време тези нагласи в много по-висока степен са проявени в страните от бившия Източен блок“, коментира пред БНР Марин Лесински, програмен директор на „Европейски политики“ в Институт „Отворено общество“.

„Демокрацията е система, която се крепи на доверие. Колкото по-ниско е доверието, толкова повече ерозира системата - хората отказват да участват, отказват да търсят правата си. Това е един порочен кръг“, посочи той в интервю за предаването „Нещо повече“. Лесински отбеляза, че изследването е правено преди местните избори. То ясно показва обаче, че българите не вярват, че изборите са честни и оттам – че нещо зависи от тях, добави той.

„Българите оценяват негативно и ефектите от пазарната икономика за себе си и за страната като цяло“, каза още Марин Лесински. Друго важно нещо според него е, че за начало на прехода се счита 1996-1997 г. "Т.е. в България се счита, че ние сме закъснели със седем години спрямо другите и се движим със закъснение, а оттам идват и много от негативните оценки, които виждаме“, коментира той.

По думите на Лесински България, Румъния и Словакия се отличават с песимизъм и с несигурност.

Според изследването по-младите и жените са много по-толерантни, по-оптимистични и по-активни по някои въпроси. Другото положително е, че младото поколение намира смисъл в това, което прави, и търси правата си.

28

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

23% от младите американци не знаят какво представлява Холокостът

16.09.2020

219 4
Маркет линкс: Доверието към Борисов се срина

06.08.2020

18920 41
Алфа Рисърч: 6 или 7 партии в парламента, ако изборите са сега

03.08.2020

Обновена

17375 140

Коментари

slavabg

Poor, poor George Soros! ?

 

https://www.theguardian.com/business/2019/nov/02/george-soros-brexit-hurts-both-sides-money-educate-british-public

 

❗️тук ще научите откъде се пръкнаха прословутите ксерокси в София ?

 

Да посветиш живота си на загубена кауза и на всичкото отгоре да доживееш своя крах! ?

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Машинките за стригане на овце чрез данъци, акцизи и мита са се затъпили и скубят.

Овцете искат силна ръка, да ги бръсне.

inventus

Тия от отвореното общество ...ако ти кажат добър ден ...не само трябва да провериш дали слънцето е изгряло но и да се помъчиш да анализираш те каква сметка аджеба имат от това! А техните сметчици хич не са лесни щото са дългосрочни и не е лесно да им се проследи замисълът. А демокрацията дето ни връхлетя...и тя като социализмът ни! Не само че недоносена ами и тя като кукувиче яйце снесено в чужд полог. Да се чудиш какво да я правиш!

Sine_metu

Доверие в какво-о-о?!? Бе вия ептен ни земате за ненормалници

urupuchi

Глупости. В България доверието в демокрацията е толкова голямо, че дори два дни след изборите избирателната активност скочи с 4% (четири) процента.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Етатистките режими в ИЕ трудномогат да се нарекат демократични. И ако приемем че Демокрацията е процедура, то трябва да отбележа , че просто не работи у нас. А да си издигаш кумири, било процедура , институция или просто фомра на формално устройство...е нехристиянски. Пряко нарушава заповед свише.

HBK

Най-напред: Нека да уточним, че демокрация в България не е имало, нито преду сакралната дата (1989), нито след нея. Ясно и категорично: Комунистическата номенклатура излъга народа със псевдо-преход, със псевдо-демокрация и псевдо-надежди. Както собствеността, така и властта остана в ръцете на бившите комунистически велможи. У нас не бе извършена нито революция, нито преход, нито дори лустрация. За каква „демокрация” може да се говори? Риторичен въпрос. Можеше ли някой да се надява на „доверие” в подобен модел? Отново риторичен въпрос.

 

След това:  Демокрацията не е идеална форма за социално устройство. Това е факт. Битува доста спорното становище, че „Демокрацията е лоша форма на управление, но по-добра не съществува”. Това не е верно. Съществува и това е Монархията. По-точно, тоталитарната и автократична държава. Има, обаче едно условие (едно единствено) – кой е автократът. Съдбата (под формата на щитовете на Червената армия) ни лиши от правото ни да живеем в държава с иерархична структура (парламентарна монархия) и ни задължи да живеем в колония със подставени управници. Това подмени най-естествената структура (пирамида) със най-не-естествената такава – обтекаемо кълбо, търкалящо се под напора на външни ветрове, променливи, непостоянни и независещи от волята ни.

 

Най-накрая: Пътят:

 

 „ЛУСТРАЦИЯ, НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ (на вече приватизираното) И ЕВРОПЕИЗАЦИЯ”

аман бе

Видяхме го и "автократа", който сам си о@к@ пътеките към абсолютната власт. Видяхме и кого ни докара... Мерсим!

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Я стига! Просветеният Монарх е отдавна издишала фикция.

paragraph39

"Демокрацията е ОПИУМ за Народите! А "правилните" медии, социолог. агенции, социолози, политолози, "демократичните" НПО-та и "вся остальная сволочь..." са СПРИНЦОВКАТА!" /§39/

КАЗАХ!

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Пар১, прощавай че ти се набърквам в метафората, но опиум се пуши (особено по времето на Маркс), а не се инжектира. Така че "сволочта" следва да бъде чибук, луличка или навит станиол :-))

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Читалищата в предосвобожденска България са типично НПО. Продукт на пряка демокрация. Не само да гласуваш пасивно, но и да участваш активно. Включително и плащайки. Нещо против?

paragraph39

/:/...Лесински отбеляза, че изследването е правено преди местните избори. То ясно показва обаче, че българите не вярват, че изборите са честни и оттам – че нещо зависи от тях, добави той.

...........................................................................................................................

НЯМА "честни" или "НЕчестни" Избори! ТЧК

Има законни или НЕзаконни Избори- като НЕзаконността трябва да бъде твърдяна и доказана пред съответен Съд! ТЧК

По Презумпция/оборима!/, ПРОВЕДЕНИ вече Избори са законни- до доказване на противното в Съд!

"Честна" или "НЕчестна" може да е само мома/жена/- което, впрочем, при спор, също подлежи на доказване, по съответен начин и със съответни средства!

Генчо Бончев

Ами нали точно за това говорим, че първо в държавата няма съд.

И спираме дотук.

Защото след като няма независим и неподкупен съд, всичко останало губи смисъл.

Как да се жалиш пред едната мутра от другата мутра. Паднал си в канала предварително.

Държавата отиде на кино и май това е краят.

принцеса Даяна

Значи демокрацията е като комунизма - много хубаво било само, че никой не го бил видял. Остават си самп заклинания, но ако наистина някога се появят тези които ги търгуват на борсата ще фалират.

paragraph39

БРОНЩАЙН,

/:/Читалищата в предосвобожденска България са типично НПО. Продукт на пряка демокрация. Не само да гласуваш пасивно, но и да участваш активно. Включително и плащайки. Нещо против?

.........................................................................................................................

ДА, разбира се!
България днес НЕ е "предосвобожденска" и под чуждо иго! Или е, а?!

Апропо, пак да поясня: държава "България" е НЯМАЛО по време/500 г.!/ на османското иго! Имало е български Народ под османско иго!!!

А сега ИМА държава България- макар и НЕнародна/след 1989 г./!

Така че, да се прави паралел между "предосвобожденска" и днешна България, във връзка с Читалищата и НПО-тата, е НЕЛЕПО/или манипулативно?!/!

Отделно, че днес българските читалища са дадени на "Бизнеса"/наш и чужд/ "на концесия", май?!

Впрочем, написал съм "демократичните" НПО-та..."- "демократичните" в кавички/"..."/! Което означава, че, според мен, има и УЖ демократични НПО-та! И тях аз оприличавам на "Опиум за Народите!"- заради ролята и функциите им, и заради финансовата им зависимост от Властта/централна и местна/- за разлика от Читалищата по време на СУЛТАНСКАТА "предосвобожденска" България!

Нещо против?!

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Основен проблем е да отъждествяваш България непременно с държавата. Етатистки комплекс. Ако се върнем към периода-Княжеството, Румелия и Македония не са ли България? Макар и с различно държавно устройство?

HBK

Видяхме го и "автократа", който сам си о@к@ пътеките към абсолютната власт. Видяхме и кого ни докара... Мерсим!

 

Видяхте ... грънци!. Видяхте само тарикатите, които го докараха; излъгаха и изоставиха. А сега постоянно виждате надзирателя (да не се бърка с „охранител”), който зае местотото полагащо се на „охранявания”. Това е перверзия по Български.

 

А Вие със сигурност не сте видели Монархия по Български (както и всички ние). Но можете да поразпитате дядовците си, или пък да се поровите в Историята (не тази писана преди „сакралната” дата 1989) и да видите кога Българите са живели достойно, избирали са си САМИ господаря; и България е стояла твърде прилично всред съседите си турци, гърци и сърби. А също така, и да узнаете дали е имало друг период на 3 национални катастрофи без война. А само поради „сушата”, „кишата” и „Гришата”.

 

P.S. Този път напълно се съгласявам с Парагарафа – и за „спринцовката” и за „момата”. Само да отбележа – Референдуми, изобори и „допитвания” до народа в България не е израз на демокрация (да повторя – специално в България), а само зле прикрит опит за узаконяване на „статуквото”. Както повечето от нас обичат да казват „ Ако от изборите зависеше нещо, то те отдавна щяха да бъдат забранени”.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Немска династия, довела до серия национални катастрофи, погребала всякакви шансове за национално обединение, стаббилизирала мизерията в една аграрна държава зависеща от ралото , когато тракторът е по полята на САЩ, Канада, Франция и дори СССР изнасяща кръвта на селяните и гладът на добитъка, в перманентна гражданска война....достойно ест

paragraph39

БРОНЩАЙН,

/:/ Основен проблем е да отъждествяваш България непременно с държавата. Етатистки комплекс. Ако се върнем към периода-Княжеството, Румелия и Македония не са ли България? Макар и с различно държавно устройство?

.........................................................................................................................

Че с какво друго да отъждествявам ДЪРЖАВАТА България, освен с държава?!

Я подскажи?!

Аз, впрочем, "български Народ" НЕ отъждествявям с държавата България, нито пък с "българите" по Етнос!

Щом става въпрос за Държава/монархия или република/, значи става въпрос за Нация, чиято е държавата! Това е "по дефиниция"!

"Румелийска" Нация никога НЕ е имало, а "македонска" Нация има от по-малко от 30 години- откакто има държава "Македония"? Впрочем, от малко над 10 г. има и "косовска" Нация- защото има вече държава Косово/макар и с преобладаващо албанско по Етнос население, държавата НЕ е "Албания-2"!

П.П. Народ и Нация включват в себе си повече от един Етноси!!!

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Тоест преди независимосттаот 1908 нация няма?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Ще те оставя да помислиш, нормативисте.

HBK

Немска династия, довела до серия национални катастрофи, погребала всякакви шансове за национално обединение, стаббилизирала мизерията в една аграрна държава зависеща от ралото , когато тракторът е по полята на САЩ, Канада, Франция и дори СССР изнасяща кръвта на селяните и гладът на добитъка, в перманентна гражданска война....достойно ест

 

Ако гореписаното го бях видя в подлистника на „Работническо Дело” от преди къдя 30-ина години, нямаше да се изненадам. Нито пък щях да се замисля. Манипулация.

 

Налага се да повторя – България беше доведена до 3 Национални катастрофи дори БЕЗ ВОЙНА. От родните подгъзурници, които изнесоха националното съкровище (около 33 тона злато) на отговорно пазене в Белокаменната Масква, и което никога не бе повърнато. А „катастрофите” поредни биваха обяснявани със „сушата, кишата и Гришата”.

 

P.S. А „тракторите” по полята на СССР-ето получиха дула и се превърнаха в танкове, а някои дори и крила и излетяха като МИГ-ове.

vasilevil

Не може да бъде.Седесарите навремето ни казваха че демокрацията е хубаво нещо.

Тъмно пиво

 Демокрацията наистина е хубаво нещо. Лошо ли им е на швейцарци, шведи, норвежци... Но! Тяхната демокрация не е правена от комунисти. 

First Strike

Тяхното е съвсем различна система.

 

The Nordic Model: Pros and Cons

 

https://www.investopedia.com/articles/investing/100714/nordic-model-pros-and-cons.asp

First Strike

Free Julian Assange. Do not extradite him.

 

Sign this petition:

 

 

To the Government of the United Kingdom:

We the undersigned respectfully call on the appropriate authorities of the United Kingdom to immediately release Julian Assange, citizen of Australia, from Belmarsh prison where he is being unjustly and cruelly incarcerated.

Acting as a publisher through WikiLeaks, Mr. Assange has done the world a service in documenting the war crimes and other abuses of the United States and other governments, organizations, and corporations.

He is not charged with any crime or even misdemeanor in the United Kingdom, and has fully served his sentence for his single offense: jumping bail to avoid extradition to the United States via Sweden. He was not and is not charged with any crime in Sweden.

The sole charges against Mr. Assange originate in the United States, where he is charged with the publication of accurate information provided by informed sources, as well as with encouraging a source, and protecting a source. These are regular and necessary practices of journalism in a free and democratic society. The prosecution of a publisher for publishing accurate information that is clearly in the public interest is a threat to journalism and to democracy.

The "espionage" prosecution by the United States of a non-U.S. citizen who has not been in and is not in the United States would be an additional dangerous precedent to set.

It is quite clear that in its current treatment of Julian Assange, the United Kingdom is debasing itself as a mere instrument of political repression exercised by the United States. The current imprisonment of Mr. Assange is a blot on the United Kingdom’s judicial system, a disgrace to British decency.

There is every reason to fear an unfair trial, or cruel imprisonment without trial, in the United States. We appeal to your sense of justice to uphold the best traditions of British democracy and respect for human rights by immediately freeing, rather than extraditing, Julian Assange.

https://act.rootsaction.org/p/dia/action4/common/public/?action_KEY=13776 

Banana Joe
снимка на Banana Joe

"Демокрация" е фиктивната дума, обозначаваща ДемаГогия. Като всяка властова/йерархична/пирамидална структура, завършва на ДемаГоГ и мрежа от Сикофанти, а лежи върху роби и метеки.

Едва когато структурата се децентрализира, се превръща в действителна "демокрация", но само до степента на своето децентрализиране.

Отрязването на върха на пирамидата и подменянето му с фиктивни безлични оченца, както е на долара, не променя нищо съществено.

Влез или се регистрирай за да коментираш