Медия без
политическа реклама

Правителството тайно изпрати Пламен Георгиев консул във Валенсия

Преди да замине за Испания, той трябва да бъде освободен от прокурорската колегия, която само преди 10 дена се събра спешно да го възстанови

14 Авг. 2019Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Бившият шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев е назначен от правителството за генерален консул в испанския град Валенсия. Решението на Министерския съвет е било взето на закрито заседание преди седмица, като то вече е публикувано и в информационната система на правителството. 

На 31 юли Георгиев изненадващо подаде оставка, а парламентът светкавично и без никакъв дебат му я гласува. Тогава той обяви, че проверката на НАП срещу него е приключила, че той излизал "чист", но се страхувал за семейството си и затова поиска да се върне в спецпрокуратурата. Той обясни още напускането на поста със скандала с терасата на апартамента му в София, върху която според Столична община има построени незаконни постройки.

Само няколко дни след като Георгиев бе освободен от КПКОНПИ, Висшият съдебен съвет се събра на извънредно заседание, тъй като бе във ваканция, и единодушно го възстанови като прокурор, а решението за това дори бе със задна дата. Пред "Сега" говорителят на прокурорската колегия Даниела Машева заяви, че Георгиев няма как да встъпи в длъжност като консул, тъй като преди това трябва да бъде освободен от ВСС. Това най-вероятно ще се случи през септември, защото в момента съдебните кадровици са в отпуск, обясни още тя. 

Пламен Георгиев бе зам.-шеф на специализираната прокуратура преди да оглави антикорупционната комисия.

Още по темата