facebook
twitter

Горещи новини

НСИ: Дългът на България е 24.4 млрд. лв.

Бюджетният излишък е 2.149 млрд. лв., или 2.0% от БВП
2757
Илияна Кирилова

По предварителни данни на Националния статистически институт дългът на България за 2018 г. е в размер на 24.430 млрд. лв., или 22.6% от БВП.

Освен това институционален сектор „Държавно управление“ отчита бюджетен излишък от 2.149 млрд. лв., или 2.0% от БВП. Излишъкът в подсектор „Централно управление“ е в размер на 1,9 млрд. лв., или 1.8% от БВП. Подсектор „Местно управление“ е реализирал излишък от 145 млн. лв., а подсектор „Социалноосигурителни фондове“ е реализирал излишък от 104 млн. лева.

Статистическата информация за дейността на институционален сектор „Държавно управление“, включително за дълга, дефицита и излишъка, се изготвя по хармонизирана методология на ЕС. В изпълнение на Регламент на Съвета № 479/2009 за прилагане на Протокола за процедурата при прекомерен дефицит всяка държава членка предоставя на Евростат (ЕК) предварителни данни за дефицита/излишъка и дълга за отчетната година към 31.03. на следващата година и окончателни данни към 30.09. на следващата година

Ключови думи:

дълг, БВП, бюджетен излишък
29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Олигарх съветва новия президент да обяви фалит на Украйна

26.05.2019

1633 8
Миражът за бюджетен излишък
Борисов: С поне 10-20% ще се вдигне БВП заради "Хемус" (видео)

23.04.2019

3760 47

Коментари

торбаЛан

А откраднатите 16 милярда евро през 2015г?

SSlavov

Споко ,в Емисионно има 24милиЯрда - ще има и за другите

ablepsia

А вътрешният дълг? А междуфирмената задлъжнялост?

SSlavov

И бързите и бавни кредити ,незавършеното строителство ,разходи за бъдещи периоди и т.д.

Augereau

Много пъти съм казвал, ниският държавен външен дълг не е повод за гордост, а тъкмо обратното. България ТРЯБВА да задлъжнее повече, обаче при определени условия:

 

1. Задлъжняването да стане при много ниска лихва. В момента не е така. Затова и ниските нива на дълг всъщност не са повод за гордост - в момента това просто показва, че кредиторите не ни вярват достатъчно, че да предложат ниски лихви и да не се паникьосат от по-високи нива на дълга ни. 

 

2. Дълговете да се харчат за дългосрочни инвестиции и политики, които ще дадат конкурентно предимство на България в дългосрочен план. Нещо което сегашните управници не могат, това го знаем. Те работят на парче, чрез запушване на дупки тук и там, което не носи абсолютно никакви дългосрочни ползи. 

 

SSlavov

Горанов преструктурира дълга на по-ниски равнища ,когато парите бяха бол.И сега има излишни пари ,но трябват проекти . Най-лесно е да направим летище като Ердоган ,канал от София до морето ,от Русе до Солун и т.д.

Augereau

Направих справка - действително в момента заемаме на доста ниски лихви, на които биха завидели доста сериозни икономики. 

SSlavov

Казах го по спомен ,защото цоциалистите нападаха Горанов ,че загробва страната с дълг. Човекот направи естественото ,когато парите бяха бол взе кредити с ниски лихви и плати тези с високи .Не знам защо в тази надпревара се включиха и журналята ,а неговите го оставиха сам .Би трябвали да го линчуват и да му търсят комисионните при положение ,че не беше направил тази врътка .Опозицията можеше да подаде сигнал първа и да си присвои лаврите ,но цоциалистите са верни на своя електорат и карат по инерция .

     Колкото до излишъка ,не е добре че залагат нисък план и ББ си оставя много за края на годината .Това му е слабост - да дава .Хубавото е ,че смени риториката и вече казва даваме .По-важно е излишъка да е по-голям по отчет ,а не спрямо плана и всяка година да е по-добра от изминалата и по-лоша от следващата .

ИлияНиколов

"Излишъкът" е изхарчен предварително, никакъв такъв няма в края на бюджетната година. Това проф. Вучева го беше обяснила много добре.

cisco1

Редовно 2 % излишък, за такова престъпно планиране в друга държава ще ги пребият с камъни!
 И тази простотия продължава от години, а после се чудат че сме вече най бедната страна в Европа и една от най бедните в света....

Sine_metu

Вт., 23/04/2019 - 12:51 (нов)

cisco1

за такова престъпно планиране в друга държава ще ги пребият с камъни!

 

Ми да ги пребиват, като са прости и планират.

За цаливане на ръка и тупане в гърдите никого не са пребивали, нали?

ИлияНиколов

Балабан, 👍

dissidentbg

Както казва българинът: Икономиите са майка на мизерията.

 

НЯМА никакво значение колко е дългът, колко са икономисали разните държавни учреждения. ВАЖНО е как живее народа.

bD

Обаче забелязвате ли Го ? Където и да иде Той фърля гюбеци, щрака с пръсти , обещава и вади топки пари .

А затова трябва и излишък. Опекъл е мурафетите на бай Ганя.

fierсe
снимка на fierсe

абе, тато за колко млрд го свалиха?!?😁

dissidentbg

Става дума за Държавен дълг не за дълг на България. Дългът на България е МНОГО по-голям.

Iezuit
снимка на Iezuit

Ми за толкова, че България не можеше да ги плаща.

mick

Западна демокрация с нисък дълг няма. Всъщност западните демокрации са развити - точно заради големите дългове които взимат и реално никога не връщат.

 

Друг е въпроса, че това не възможно за всяка държава - само за "правилните" държави се допуска.  Избрания милиард... Останалите трябва да работят за да има за избрания милиард ;)

slaughter
снимка на slaughter

mick , това което си написал звучи като теория на конспирацията по стойчо керев. 

1. Несъответствие : западните демокрации вземат пък на нас не дават. Точно това е темата на статията - расте държавния дълг. Значи и ние вземаме. Никой не ни е спрял да "вземаме"!

2. Като казваш , че западните демокрации "вземат" , ка си го предсатравяш ти това вземане? Да не си представяш , че има едно място където има пари и западните демокрации ходят и си вземат , ама ние или други сиромаси като нас като идем , и те ни напъждат да не пипаме и ние в кацата с мед?

    Чети малко по-внимателно какво пише в статията и хората в коментарите. На две-три места се обяснява какво е държавен дълг , какво е външен дълг.

Iezuit
снимка на Iezuit

Ба, ще работят! Нали целта е да се избият останалите и да остане само златния милиард. Затова пръскат с кемтрейлси, тровят ни с ваксини и ГМО и ни погейчват с разни стамбулски конфекции!!!

SSlavov

Баскетболистите имат големи крака заради огромните кецове ,а дебелите имат огромни търбуси заради дългите колани и т.д.

mick

25% e много малък дълг за една демокрация без достъп до други лесни пари. Средно е към 80% при развитите демокрации. Дългът заедно с  инвестициите отвън + банкирането с частичен резерв - напомпват в дългосрочен план БВП на държавата горе долу 5-10 пъти колкото са парите отвън.

 

С толкова малко лесни пари отвън.. ние не сме развита демокрация, а мизерна демокрация - демократичен канибализъм - едни изяждат други. При развитите държави пак едни изяждат други, но другите са от държави - неразвити демокрации. Щото демокрацията харчи повече отколкото произвежда.. и затова трябват яко лесни пари - дали от дълг дали от друго място.

mick

Външния дълг, че и вътрешния в някои случаи - е като дъжът колкото повече вали, толкова по-добре. Толкова повече реколти има. Даже и Сахара ако вали достатъчно дълго и достатъчно много - и там ще се превърне в джунгла.

 

Обратното - няма ли дъжд и достъп до вода... - знаете какво следва.

Памфуций
снимка на Памфуций

Критиките към управлението точно за управлението на дълга са смехотворни.

Stern

Дългът на България е 24.4 млрд. лв., 22.6% от БВП.

2009 г. - дълг 10 млрд лв., 13% от БВП.

Сгугню
снимка на Сгугню

Дългът на България е 24.4 млрд. лв., 22.6% от БВП.

2009 г. - дълг 10 млрд лв., 13% от БВП.

Браво!

При Дянков, насред най-голямата криза, дългът се вдигна само докъм 14.5% от БНП.

Ама Дянков бил лош.

А па при Орешков, за 1 година време, рипна до 24% от БНП.

А Орешков за форумното болшинство е добър.

 

 

Памфуций
снимка на Памфуций

http://www.nsi.bg/bg/content/11476/%D0%B1%D1%80%D1...

 

2008 - 13.0% от БВП

2009- 13.7%

2010 - 15.3%

2011-15.2%

2012-16.7%

2013 - 17.1

2014- 27.1%

2015- 26.2%

2016-29.6%

2017-25.6%

2018-22.6 %

Вал

Ако си възстановим концесиите под държавно управление, не само, че няма да имаме дълг, но ще ни остава даже и излишък

 

Но целта явно е друга ...

овцеговедо

я сум завваршил МГ у булгаристан и не моим убаву да сметам но не иде ли тао сумичка 24,4 милирдо као 4 бона на калпак влючая малечките(новео бугаре мангале)???????????????????????????????????????????????

Влез или се регистрирай за да коментираш

×