facebook
twitter

Горещи новини

Навършват се 30 г. от началото на демократичните промени

1043
Архив БНР

Днес се навършват 30 години от начало на демократичните промени в България. На 10 ноември 1989 г. на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на партията. Той управлява в продължение на 33 години. Започват политическите промени в страната и прехода на България към демокрация и пазарна икономика.

Промените в бившия комунистически блок започнаха с идването на власт в Съветския съюз на Михаил Горбачов, който започва процес на перестройка, проследява хронологията на събитията БГНЕС. Ден преди свалянето на Живков в Германия бе съборена Берлинската стена. На 10 ноември 1989 година на заседание на Политбюро Тодор Живков е принуден да подаде оставка, след като това предложение е подкрепено и от близките му съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов. Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов.

Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са информирани. Новината се разпростира и извън заседанието. На пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов за негов наследник като генерален секретар на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

На 17 ноември, при първото заседание на Народното събрание след пленума, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. Парламентът премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството. БКП се отказва от еднопартийния модел на управление месец по-късно - на 11-13 декември Централният комитет взема решения за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта.

Народното събрание гласува отмяната едва на 15 януари 1990 г. През месец юни 1990 година в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори след началото на комунистическото управление.

Ключови думи:

10 ноември, Тодор Живков
60

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Матура върху последния урок на Живков
#Кой е кадровикът на хунтата

13.05.2020

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

24926 29
Не е на хубаво

Коментари

Страници

19namo

Видим резултат от 30-те години безкраен купон е наличието на същия поглед, с който Живков посреща новината, у все повече българи.

И заглавието е сгрешено- "козметичните промени" носи много повече информация за типа на "прехода". Face/Off с другарите Кейдж и Траволта.

Krasimir Chenov

Честит ДеСети ниември!

Muktata
снимка на Muktata

? Х  30  Събори се къща за да се вдигне кочина.

ЗИП
снимка на ЗИП

Решението за ликвидация на социализма е взето доста по-отдавна дори от идването на Горбачов.

 

Горбачов е просто "марионетка на Андропов".

 

КГБ започва да мисли над ликвидацията на комунизма още в средата на 60-те години когато лицето Гвишиани се жени за дъщерята на Косигин.

 

Гвишиани е изпратен в Римския клуб  за разработка на план за "конвергенция" или фактически ликвидация на комунизма.

 

След това заедна с лицата Солли Цукерман и Макджорд Банди  създават в Лаксенбург (Австрия) МИПСА !

 

Докат простолюдието е плажувало на Слънчев Бряг и Златни Пясъци "момчетата от Люблянка" са планирали бъдещето 50 години напред. Дори войната в Украйна е планирана в средата на 80-те !

 

:)

 

 

19namo

Комитет Глобалной Безопасности? :)

Solace

Зипе, за 30-и път - ЛУБЯНКА. Ай вдени малко...

сталкер пустиняк

Войната в Афганистан сигурно и тя е планирана през 40-тте години, войната в Чечня също...

Понякога имам чувството, че са те изпуснали от някое заведение.

Krasimir Chenov

Абревиатурата ЗИП в едно от значенията си е Запасни Инструменти и Приспособления. В този случай е Запасни Истории и Провокации-конспирации! Не знам русофилина номер едно на форума има ли радиоприемник или гаварит Масква се излъчва директно в главата му?

KTP

 

Навършват се 30 години от началото на олигархичните промени в България! 

 

Воден прах

Прасетата влязоха в Храма. 30 години кочина.

Кара Колю

Вярно е. Влязоха на връх Бъдни вечер в Александър Невски - цялото ПБ на БКП - и несръчно правеха опити да се прекръстят... под погледите на ухилените богомолци...

Моите5стотинки

към всяка община имаше ликвидационни комисии...

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Къде са Тържествата за Юбилея, питам за пореден път, а?

Апванката, пийванката, танци-манци, туйцък-онуйцък, а?

Къде го всенародното Веселие?

 

Я аз да си попея за подгряване преди купона: ексидъс, мувмънт аф джа пийпъл :-))))

https://youtu.be/nv584jRwh0s

 

ЗИП
снимка на ЗИП

Апропо член на Римския Клуб е бил и "големия Евгений Примаков". Пак човек от службите.

 

А пък в руския клон на МИПСА бачкат лица, кат Березовски, Гайдар, Авен и други. Руски аналог на "RAND Corporation"...

 

:)

 

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%82_%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE_%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B9_%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA

First Strike

http://www.parliament.bg/pub/StenD/2014041103312125011944_32.pdf

 

http://www.parliament.bg/pub/StenD/2013070503172915121945_1.pdf

Solace

30 години банани по магазините! Да живей!

braun100

Вижте какво е било състоянието на икономиката в края на соца - големи външни и вътрешни дългове, и всичко това е крито от народа, даже и от редовите членове на БКП, затова ни беше толкова тежък прехода:

https://kiselec1.blogspot.com/2018/12/10-14.html

 

... една от най-големите вини на командно-бюрократичната власт у нас от 1986 до тази година включително това е, че не се каза истината на народа: че се налага да стегнем колана и да приведем валутните си разходи в съответствие с намалените валутни постъпления на страната с около 1 млрд. щатски долара. Поради това и ние продължаваме с вас всяка година да харчим 1-1,5 млрд. долара повече, отколкото изкарваме, а това трупа дългове на гърба на нашата икономика.
За тези 4 години, от 1.1.1986 г., брутният (външен) дълг на страната порасна с повече от 7 милиарда щатски долара. Всяка година плановете за валутните ни постъпления бяха с  35 до 50 на сто по-големи, отколкото отчетът на валутните постъпления за предходната година въпреки острите възражения на банката в правителството и другите органи.

Stern

Еми още малко и ще запеем:

 

45 години стигат, стигат

времето е наше.

 

Аз не съм герберист и никога няма да бъда.

Аз не съм бойковист и никога няма да бъда.

Аз съм просто човек!

 

Развод ми дай, развод ми дай

и повече не ме мъчи.

Вземи банана и асфалта,

но въздухът ми остави.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

:-))))  

Щерн?

Да му подскажем и на наш Боко песничката, ма не знам дали може да вика колкото усопшего Фреди:

Барселоона, Барселоооооона ? ✈️

 

 

 

braun100

А ето тук една класика за състоянието на предприятията при соца: https://kiselec1.blogspot.com/2019/08/24-21-1977.html

(без да се отрича, че е имало и по-нови и работещи )

„Василка Иванова, депутат: 

....Второ, вече три петилетки се говори за реконструкции и модернизация на нашето производство. (1977 - 15 = 1962 г.!) Три петилетки, за които са направени три технико-икономически доклада. Тази година се прехвърли и организира при нас производството на технически текстил от предприятието „Емил Марков“ - София. Ние очаквахме това производство да дойде с нова технология и ново оборудване. Монтираха машини обаче, произведени през 1930 г., и вместо да обслужваме по осем машини, както досега, за всяка машина е необходим човек. (1977 - 1930 = 47 години!) Липсват битови помещения. Искам да изразя нашата увереност, че след тидовете (технико-икономическите доклади) още през тази петилетка ще започне реконструкцията на предприятието ...“

ЗИП
снимка на ЗИП

Мили колеги,

 

Ама какво има дори да се коментира. 

 

Самия ТАТО с неговия неповторим шопски изказ казва :

 

Социализмът е едно недоносче !

 

https://www.youtube.com/watch?v=zIHVSCcXolw

 

Не разбирам  какво има дори да се обсъжда. А това кво направихме след 1989г е съвсем ама съвсем друга бира....

 

:)

19namo

Верно няма какво да се коментира.

Последните шейсетина години:

ТАТО

НАТО

БАТО

Следва електронно управление еБАТО.

braun100

Тук едно описание на края на соца от един от съветниците на Т. Живков - Костадин Чакъров:

https://kiselec1.blogspot.com/2018/10/2.html

А в същото време създадената дотогава необоснована икономическа структура работеше. Електрониката, машиностроенето, „престижните“ отрасли поглъщаха „каймака“ на националните ресурси. Засилваше се неефективното ни участие в международното разделение на труда.

Цялото ни технологическо развитие се основаваше върху внос от западните страни. Електрониката поглъщаше за една петилетка около 800 милиона долара, а „връщаше“ само около 15 милиона. Разликата се „изпомпваше“ от традиционните отрасли - селското стопанство, леката промишленост и хранително-вкусовата промишленост. Но и те спряха да се развиват, защото им се вземаха средствата дори за просто възпроизводство.

Спечелените нефтодолари се оказаха коварни. С тях ние изградихме отрасли, които искаха ежегодно „порция“ внос от около 4 милиарда долара, а получавахме от износ само около 2 милиарда. Така от 1985 г. насам България хлътваше ежегодно с около 1,5-2 милиарда долара. Изобщо три четвърти от този внос бе неефективен, защото поддържаше отрасли, които работеха сами за себе си и нямаха никакво пазарно признание. Така към края на 1988 г. вече се натрупа над 8 милиарда долара дълг, който старателно се криеше не само от народа, но и от Тодор Живков.

Калорифер

Знам, че е досадно да се повтаря едно и също, но пак ще кажа - какъвто им беше социализъма, такъв им сега капитализъма.

LePenseur
снимка на LePenseur

Препоствам от друга тема мнението си поради неговото фундаментално значение. Честита промяна!

 

На днешна дата преди 30 години Тодор Живков подаде оставка като генерален секретар на БКП и председател на Държавния съвет. По този начин се отприщи блатото и течението рукна по посока на демокрацията, пазарната икономика и евроатлантическите структури. Като един страничен резултат дойде свободната изява на мнения по форуми, фейсбук и други социални мрежи. Е, не отричам факта, че определени кръгове от потребители и преди са имали тази възможност по партийните събрания. Но повечето се придържаха към мнения, които не бяха добре приети от тоталитарния режим. Напомням това на всички онези, които отново ще напишат, че свалянето на Тодор Живков и последвалите промени са резултат от вътрешнопартиен преврат, целящ не промяна, а закрепване на властта на комунистите. С тези си размисли те се мъчат да докажат, че и преди 10 ноември са живели така, както сега. И вероятно са прави в спомените си. А аз мога само да отбележа, че във всички епохи е имало хора, които са облизвали огризките под масата, като са критикували чорапите на ония, които са давали банкета. Причината е, че изпод покривката те друго не са виждали. 

Моите5стотинки

що вее да имаш дългове е демократично глей щатите, италия, гърция...само ний глупаците ядем с една уста и една чаена лъжичка...напредналите демокрации хрупат и със задните си части...

First Strike

ББР е отпуснала още над 25 млн. евро на "Техномаркет"

 

След прехвърлянето на веригата на мениджъри, свързани с Делян Пеевски, държавната банка финансира групата с общо 150 млн. лв.

 

https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2019/11/09/3988947_bbr_e_otpusnala_oshte_nad_25_mln_evro_na_tehnomarket/

 

Демокрация в действие. Все пак тва е решение на народа, нали?!?

19namo

Теа немат банане.

Хулиган

30 г. от началото на демократичните промени

И след още 50-ина години може и да се случат.

Ако дотогава не отменят демокрацията поради изтекъл срок на годност.

Поне на нас все така ни се случва.

Както мъдро бе забелязал покойният колега Кръстю Кръстев, докато други народи трябваше да се борят за демокрацията си, при нас тя дойде с решение на Политбюро на ЦК на БКП.

Чак след това се появи Плевнелиев с тапетите...

http://www.drago.info/index.php/2019/11/09/shushumigite/

ЗИП
снимка на ЗИП

Къфто народа такъв му и прехода !

 

Всичко се познава в сравнението.

 

Най-успешните преходи се оказаха в Словения, Чехия и Словакия.

 

Чехия вече е по-развита от Гърция а Словения дори от Португалия !

 

Класация на държавите по БВП на калпак ( номинал) в края на 2018г

 

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш