Quantcast
Мумията на комунизма се завърна на мястото на мавзолея (видео) | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Мумията на комунизма се завърна на мястото на мавзолея (видео)

Претендираме, че сме демократи, но живеем като комсомолци, смята скулпторът Андрей Врабчев
2821

Мумията на комунизма отново е на старото си място, на площадката, където беше мавзолеят на Георги Димитров. Завърна се днес, малко след 9 ч. на 14 декември, денят на 30-ата годишнина от големия митинг през 1989-та, когато хората за първи път показаха масово, че вече не се страхуват от управляващите и за първи път поискаха отмяната на член 1 от Конституцията, който гарантира ръководната роля на БКП.

Натоварена на микробус, мумията пристигна на паркинга срещу Двореца, малко след 9 ч. посрещната от десетина репортери (а още малко по-късно пристигна и полицията). Преди това обаче авторът на стиропорената фигура, обвита в черен найлон, и сякаш държаща загатнати сърп и чук в скръстените си ръце, успя да я изправи и инсталира в центъра на празното място, където мумията на Г. Димитров прекара 40 години (1949—1990). Предвидено бе тя да остане там около 3 часа, но Столичната община не прояви разбиране към идеята и час преди да изтече замисленият срок разпореди фигурата да бъде премахната, защото няма разрешение.

Това е третата акция за годината, през която Андрей Врабчев се утвърди ката един от най-интересните, провокативни и социално ангажирани автори в съвременното българско изкуство. Той отбеляза 1 април с поставянето на говорещ паметник на Бойко Борисов със светещи очи за около час на пл. „Гарибалди”, а на 9 септември направи инсталацията „Кървава баня. Честит 9. IХ., неблагодарници”, като боядиса в червено водата в езерцето с фонтан в Докторската градина. 

Ето какво каза Андрей Врабчев пред репортерите:

Датата за този проект, който реших да реализирам за няколко часа, не е избрана случайно - днес е 14 декември, денят, в който не успяхме да махнем чл. 1 от конституцията на НРБ. Днес той, както е махнат, продължава да съществува по някакъв начин и това е позицията ми в тази работа - че комунизмът и неговите порядки и разбирания за света всъщност се мумифицираха в самите нас. Той не се разложи, не беше разграден от обществото, ами се мумифицира в нас, нито жив, нито умрял. Затова и сме избрали това място, за да напомним. 

Това че донякъде днес обществото има демократична рамка, не  означава, че всички ние вътре не действаме със старите порядки: държава в държавата, телефони, подкупчета, под масата, разбирането, че някой трябва да нареди и да разреши нещо… И това, коeто според мен не направихме през тези 30 години - не се освободихме от марксисткия възглед, че икономиката е най-важна. Ние променихме икономиката, но се оказа, че хората в нея не функционират по начина, по който трябва. Това е, защото не беше поставен акцент върху културата. А демокрацията и гражданското общество, това е култура. Това е начинът, по който виждаш и вярваш в света, и го практикуваш. 

Да, част от тази мумификация е фактът, че може да твърдиш, че си европеец и демократ и едновременно да твърдиш, че Тодор Живков е велик държавник, въпреки че има и закон, който определи онзи режим за престъпен. 

Виждате и нашата позиция за Македония, привидно патриотична, тя всъщност доказва Коминтерновската история. Ние казвахме, че след 1945 г. няма българи в Македония. Знаем ли ние за коя история се борим сега? За Коминтерновската. Позициите, които днес непрекъснато излизат под прикритието на патриотизъм, всъщност това е онзи патриотизъм, на който ни учеха преди 1989 г. Който няма нищо общо примерно с патриотизма на Левски. 

Ние претендираме, че сме демократи - и живеем като комсомолци. Претендираме, че сме православни - и живеем като атести. Виждате след 1989 г. какви символи произведохме (сочи към статуята на София на Г. Чапкънов)  - отново такива, свързани с някаква суеверност. А искам и да напомня на тези, които сега се правят на вярващи, че ние се кланяхме на една мумия. 

 

Ключови думи:

Андрей Врабчев
75

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Андрей Врабчев сменя глави на политици
Когато има държавен монопол, могат да те назначат за важен автор
Скулптор оцвети в червено водата в столичен фонтан за 9 септември (видео)

09.09.2019

3575 88

Коментари

Страници

Джиджи

Дано да е временна, като "Стъклената къща".

 

Щото всъщност е голема ПРОСТОТИЯ!!! ?

 

Само ще плаши дечицата и ще ни разваля естетиката ... ???

Johnny2965

В какво открихте естетика? В бетонната плоча над подземните съоръжения на мавзолея?

Delius
снимка на Delius

Хроничната седесарска неврастения.

 

Зън-зън.

 

?

Boris65

Комунизма роден в Германия и Англия от родител номер 1 Карл Маркс и родител номер 2 Фридрих Енгелс донесе толкова беди на Русия и Източна Европа. За съжаление не само комунизма но и колониализма, расизма, фашизма се родиха там. 

ДpaгaнOxpидcки

Комунизма роден в Германия и Англия [...] не само комунизма но и колониализма, расизма, фашизма се родиха там. 

И грамотността ти май някъде извън България е раждана. 

Slava
снимка на Slava

Оставете я за постоянно? Да напомня на хората за Злото.

Умберто Жеко

тишината в спалнята  ражда зло...

hamer

Не си спомням 30 г. след 9.ІХ.1944 г., т.е. през 1974 г. да са поставяни осмиващи фигури, плакати, карикатури и пр.  на капитализма,  на царизма , на Хитлер, на Борис ІІІ или на когото и да било друг. Толкова неуверени ли се чувстват днешните демократи, та черпят сили от подобни смехотворни изяви?

Кара Колю

"Не си спомням 30 г. след 9.ІХ.1944 г., т.е. през 1974 г. да са поставяни осмиващи фигури, плакати, карикатури и пр.  на капитализма, царизма на Хитлер, на Борис ІІІ или на когото и да било друг. "

Няма и как да си "спомняш"... Тогава повелята на Партията към партийната "преса" отдавна беше преминала в други коловози...

Трябваше да се громи капитализъмът, класовия враг... и Кока Колата...

Кой ще седне да се занимава с някакви "останки" от миналото?

Апропо - ако толкова ти се иска да видиш какрикатури на " капитализма, царизма на Хитлер, на Борис ІІІ или на когото и да било друг" - виж петдесетте и шестдесете години - мат'рял колкото искаш...

Stоrmbringer

"Царизма на Хитлер"???? Какво ли пък ще да е това...?

МногоУмен
снимка на МногоУмен

 Ай стига си бармалейчил тъпизми , бе... Кока-Кола в оригиналните тумбести стъклени бутилки, от едната страна на кирилица , от другата "Coca-Cola" имаше! И даже беше с оригинален вкус , за разлика от тази която се пие сега в Мутристан ! Концентратът беше директен внос по второ направление. Наш приятел от завод в Хасково ни беше донесъл една голяма бутилка с концентрат , сума време си правехме Кола с разреждане с газирана вода... Иначе в градовете си имаше представителни ресторанти и сладкарници , където кола се намираше. Редовно ! По-голям проблем беше да си вземеш за в къщи , тъй като искаха празни бутилки в замяна. Шишетата бяха по-голяма ценност от самата кола.... Спри да лъжаш , спри да бармалейничиш !

Кара Колю

Ъхъ тъпизми! Щото си млад и зелен... и не си виждал карикатурите в Р.дело, Н. младеж... и Стършел - в който небезизвестният Карандаш беше изтипосал натъркаляли се покарй един джип американски солдати, а около тях празни бутилки Кока Кола ?

hamer

Е, да де! Къде са първите 10, къде са 30? Няма ли разлика? А "демократите% са си още в същите коловози и не е ясно кога ще минат в коловозите на градежа.

hamer

За коя година говориш, щото аз помня "Работническо дело" с черните букви на заглавието и карикатурите на Тито от онова време, , ама не от 1974. Кой ли е млад и зелен?

Кара Колю

"...В завода Тончо Михайлов се запознава с представителя на „Кока-Кола“ за Франция Александър Макински – руски княз, чието семейство емигрирало в Париж още през 1917 г. Като две славянски души двамата бързо се сприятеляват и князът попитал може ли да посети България и да договорят производството на кока-кола в София. Михайлов казва, че може. Руснакът се обажда по телефона в централата в Брюксел и кани вицепрезидента на „Кока-Кола“ в София от името на прелюбезния г-н Михайлов.

А г-н Михайлов разбира, че е направил голям гаф. Той няма правомощия да покани дори общ работник от фирмата, камо ли двама вицепрезиденти. Връща се в България и прави обстоен доклад за престоя си в Париж. Но „забравя“ да напише за поканите. Белким някак си се размине. Минава време обаче и се получава обаждане от Париж – представителите на американската компания предлагат да дойдат на посещение у нас. Тончо Михайлов си признава греха пред Георги Найденов. Найденов мълчи известно време и казва една от любимите си фрази: „Като е гарга – рошава да е!“ Той вече е опитвал от напитката при посещение в Китай и знае качествата й. Шефът на „Тексим“ звъни по „петолъчката“ направо на Живков и моли за среща. Първият човек в държавата вика двамата в кабинета си. Там ги чака и Пенчо Кубадински, член на Политбюро на ЦК на БКП.

Георги Найденов им обяснява, че неговият служител Тончо Михайлов е договорил производство на кока-кола с френския клон на американската фирма. И започва да ги убеждава, че това е голям шанс за България.

- Абе, Гето – обръща се Кубадински с партизанското име към Найденов, – ти уж щеше да правиш лимонада, а сега го обърна на алкохол!
- Ами то и колата е лимонада, другарю Кубадински – отговаря Найденов.
- Защо тогава правим такава пропаганда против нея? – гневи се партиецът.
- Не зная. Питайте тези, които ви съветват…


Тодор Живков слага край на спора. Без да е пробвал дори глътка кока-кола, разрешава производството й в България..."

 

Кара Колю

"...Популярната тонизираща напитка има интересна история в България. Спомням си как преди десетилетия  „Кока Кола“, като я наричаме  само „кола“ или „кока“, първо се появи у нас не в бутилки, а на страниците на хумористичния седмичник „Стършел“, любимо издание на мнозина българи.  В началото на 50-те години на миналия век, когато САЩ воюваха в Корея с комунистическия режим на Ким Ир сен,  дядото на сегашния севернокорейски диктатор Ким Чен ун, в  „Стършел“ се появиха карикатури на залитащи пияни американски войници с бутилки в ръка. Бутилките обаче не бяха пълни с уиски, а с кока кола!? Нашите карикатуристи не бяха разбрали, че тази напитка не е алкохолна. Тогава, по времето на Студената война, всичко американско беше лошо. Така кока колата стана символ на упадъка на агресивната Америка… Но само след  десетина години тази напитка взе да става любима за мнозина българи и особено за младежите...."

Маамуй и интернет ?

Умберто Жеко

уплашени 

и ибрикчии

 

Помните ли оня мошеник  с "танковата  касета  "каква кариера направи?Де да знае тоя миндил  кво може да уцели.

Умберто Жеко

В т.н кола  Няма  Кофеин и тя не е тонизираща а доста вредна.

lalluger

На всяка тъпотия на Карандаш можеш и сам да си избереш между 100 и 200 тъпотии всеки ден в днешното демократично време и още по-демократични издания. Спри на кой да е павильон само...!

Hasta la vista

Е да де, Кока Колата по споменатите от теб времена я громяхме чрез изпиване...Ама от де да помниш?  Ама мама може и да не ти е давала да я пиеш, щото била алкохолно питие...

Каубой
снимка на Каубой

Ха-ха, другарю! Къде си живял на §ЦК доставките ли ? Лъжеш, , лъжеш, но кой! БоГ вижда и раздава на правоверните кгб ци според червените лъжи и черния, грешен живот.

Доц.Трътлев

Виждал съм карикатура на американски пияни запалянковци, в ръце с бутилки Кока Кола. Беше на някакъв стадион. Но така е при липсата на информация. Колата се появи у нас десетина години по-късно.

Hasta la vista

Каубой, що не вървиш да пасеш говедата вместо да плещиш врели - некипели, еле па за колата! Кола имаше, вярно не на корем, но имаше. И говорим за годините след 71. Помня го, щото тогава следвах и редовно се наливахме, разреждайки я с коняк и ром...

ssto

Примитивната идеологизация си е ментален мързел.

Врабчев, причините за проблемите ни не са в комунизма.

Други са причинно-следствените връзки.

 

Но всеки е свободен да се излага колкото си иска.

Щом писоара на Марсел Дюшан мина за произведение на изкуството, защо и тази полиетеленова торба с боклук да не се изложи в центъра?

Кара Колю

"... защо и тази полиетеленова торба с боклук да не се изложи в центъра?..."

Ама наистина! Как нямаха срама? На това свято място да тръшнат тая"полиетиленова торба с боклук"? А?

Тук са минавали (по следите на партизанските стъпки) десетки години ногите на верните синове народни. Тук, в трепет и смирено съзерцание, скланяха глави пред консеврираните мощи всички следовници на Маркс, Енгелс, Сталин, Ленин, и Димитров!!!

П.П. Пропуснах другарите Мао и Пол Пот... и всички други герои паднали в борбата против монархо-фашизъмът...

 

ssto

Колега, и вас ви друса примитивна идеологизация.

За мен това място не е нещо повече от най-удобния паркинг до съдебната палата. Тези трепети и възторзи, за които пишете, не съм ги изпитвал.

Ако са ви дошли в повече навремето и затова сега са ви противни, ами да сте мислили по-уравновесено тогава.

 
Кара Колю

"Колега, и вас ви друса примитивна идеологизация."

Нищо чудно да ме "друса"... азъ съм плод на Българо-Съветската дружба... на кварталните, заводски и учрежденски ППО-та... и най-паче на вечната и непреходна либов към Великия, Могъщ, Вечен, и Неразрушим СССР - наш постоянен Освободитель...

lalluger

Ти наистина си плод на онова време, но защо сам плюеш върху себе си? Така ли няма нищо хубаво в теб, нищо хубаво ли не си научил/ не са те научили или ти сам "въпреки системата" избуя сред заблудените ? Или и ти като Плевнелиев, ако бяха живи родителите му щеше да ги убие, защото са били комунисти?

...Голяма статуя голямо нещо!!! Във всяко село има по-хубава (от онова време разбира се).

Hasta la vista

То един банан, залепен с тиксо на стената, мина за произведение на изкуството, наречено незнайно защо "инсталация", че и дори беше продадено за 100 бона...Колко му е и една торба с боклук да е подобна "инсталация", само дето не е оценена подобаващо...

Питат художник:

- Какво искате да изразите с вашата творба?

Творецът гледа известно време произведението си и отговаря:

- Абе те критиците ще кажат след моята смърт...

P.S. А да, за нещастие на купувача, един омаа банана без да му пука, че лишава света от един шедьовър... 

geo_19

Да беше залепил един голям банан с тиксо и да го шитне за 120 хил. дол. Те това е изкуство.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш